До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Едді Редмейн — про мюзикл "Кабаре" і знімання нових "Фантастичних тварей"

У новаторській постановці мюзиклу Кандера та Ебба "Кабаре" клубом Kit Kat заправляє Едді Редмейн.

Шовковий топ, Thom Browne; бавовняні брюки, Norton & Sons; фетровий капелюх, Laird Hatters; кольцо, рожеве золото, срібло, діаманти, бакеліт, Pascale Monvoisin

Реклама

Невпевнена посмішка розпливається на обличчі Едді Редмейна. "Тривожність — те, що керує мною, — тихо каже він, — уже давно. Зрештою, ми живемо лише раз. І це просто катастрофа, що мені доведеться зіграти роль, яка завжди здавалася незакінченою. Хоча якщо я не зроблю цього, то, можливо, все життя шкодуватиму".

Ми сидимо в роззолоченому розкішному Fischer's, ресторані австрійської кухні, в районі Мерілебон у Лондоні, і обговорюємо рішення Редмейна повернутися на театральну сцену як харизматичного і таємничого Конферансье в кабаре. Востаннє на сцені Редмейна бачили десять років тому, у "Річарді II" Шекспіра; до цього він грав у "Червоному" у ролі вигаданого асистента Марка Ротка, за що отримав премію "Тоні". Він вибрав цей ресторан, тому що йому подобається район, і тільки коли ми замовляємо шніцель і салат з огірків, він усвідомлює, наскільки підходяща обстановка, щоб говорити про Берлін 1929 року.

Коли в листопаді в Лондоні відбудеться прем'єра "Кабаре", Редмейн гратиме цю роль удруге. Вперше в образі Конферансье він спробував себе у 19 років у студентській постановці на фестивалі Edinburgh Fringe одразу після того, як залишив Ітон. П'єсу ставили на обшарпаному майданчику з назвою Underbelly. "Я не бачив денного світла, став схожим на скелет, але пам'ятаю, що це було захоплюючим". Через двадцять років його дії нікуди не поділися. Тепер Underbelly — впливова продюсерська компанія під керівництвом Еда Бартлама і Чарлі Вуда, яка проводить фестивалі у Лондоні й Единбурзі, ставить успішні шоу. Це Бартлам запропонував Редмейну роль Конферансье знову. Потім Едді запитав Джессі Баклі, зірку фільмів "Дика троянда" та "Джуді", чи не хоче вона зіграти роль Саллі Боулз, головної героїні "Кабаре". "У Джессі живий дух анархізму", — говорить він.

Вовняний піджак, вінтаж Tommy Nutter; бавовняні брюки, Elena Dawson (If Soho New York); фетровий капелюх, Laird Hatters

"Тут і думати не було про що, — пояснює Баклі через Zoom з Торонто, де вона знімається у фільмі Сари Поллі "Жінки говорять". — Це як почати з чистого аркуша, отримати шанс повернутися в театр і ніби вперше закохатися, чого зі мною не було з часів моєї першої ролі" — тоді вона зіграла у мюзиклі "Маленька серенада" Стівена Сондхайма, режисером якого був Тревор Нанн. Граючи Саллі, Баклі зможе спертися на особистий досвід — молодої співачки, яка щойно виїхала з Керрі в Ірландії, на роботу до лондонського нічного клубу Annabel. "Це було так далеко від того місця, де я виросла, — каже вона, — справжній таємничий світ". Баклі — ентузіастка, повна енергії та відданості професії. "Для Едді це проєкт мрії, і я зраділа, що він подумав про мене", — каже вона, щиро посміхаючись.

Баклі та Редмейн — шанувальники творчості режисера Ребекки Фрекнелл. Едді бачив фінальну виставу її новаторської постановки "Літо і дим" Теннессі Вільямса у Вест-Енді у 2019 році. Вони запросили Ребекку у "Кабаре". Згодом Фрекнелл представила Редмейна дизайнеру Тому Скатту, який разом з ATG Productions і Underbelly вирішив перетворити Playhouse, розташований неподалік Трафальгарської площі, на вигаданий клуб Kit Kat. "Я бачив чудові постановки "Кабаре", великий фільм Сема Мендеса, — каже Редмейн. — Наша робота матиме сенс лише в разі, якщо ми зможемо зробити щось нове, що відрізняється від інших ситуацій".

Коли 1966 року на Бродвеї відбулася прем'єра "Кабаре", глядачі побачили концептуальний мюзикл. Заснований на напівавтобіографічній книзі Крістофера Ішервуда "Прощавай, Берліне", він торкався таких тем, як антисемітизм і аборти, причому дуже радикально. За задумом режисера Хела Прінса, Конферансье мав загравати безпосередньо з публікою, за межами головної лінії оповіді — стосунків Саллі з американським письменником Кліффом (якого тут зіграє Омарі Дуглас). Ідея Прінса полягала в тому, щоб зробити кабаре метафорою Німеччини, де ть нацисти, – помістивши персонажів у історичний контекст, що леденить душу. Фільм Боба Фосса 1972 з Лайзою Міннеллі додав ще один знаковий елемент в цю передісторію.

Для Фрекнелл виклик у тому, щоб зберегти революційний посил мюзиклу. "Мені завжди цікаво, як можна щось сказати по-новому, — каже вона. — Спливає безліч речей: політика, ґендер, ієрархія, стереотипи, страх перед несхожістю та відмінностями — і як його це використовувати як зброю. У Едді нетривіальний погляд на це.

Скатт пояснює, що вибір Редмейна справді викликав занепокоєння у деяких колах: "Цю роль історично грали гомосексуальні актори". Починаючи з Джоела Грея з його вибіленим обличчям до привабливо небезпечної інкарнації Алана Каммінга. (Грей і Каммінг обидва геї, а Редмейн — ні.) Редмейн на мить завмирає, коли я говорю про це. "Сподіваюся, коли люди побачать спектакль, моє трактування виправдає кастинг, — каже він. — Я бачу цього персонажа метаморфом, котрий бореться за право існування".

"Метаморфоза — це слово, яке ми часто використовуємо, – каже Скатт. — І не лише про Едді. Це схоже на алегорію часу — вечірка напередодні кінця світу". Баклі бачить у цьому деякі паралелі з дійсністю: "Тоді, мабуть, теж знали, що життя коротке, — каже вона. — Але зараз ми відштовхуємося не від жахів світової війни, а від страху смерті".

Попри обмеження, пов'язані з COVID, у Баклі і Редмейна був насиченим рік. Баклі провела деякий час у своєму новому будинку на околицях Норфолка, перед зніманням фільмів Алекса Гарленда "Чоловіки", а потім "Жінки говорять". Цієї осені вона також з'явиться у фільмі Меггі Джілленхол "Зникла донька". Щодо Редмейна, COVID перешкодив зніманню "Фантастичних тварей" Джоан Роулінг якраз тоді, коли він мав зніматися у третій частині. Він провів локдаун у Стаффордширі з дружиною Ханною й дітьми — п'ятирічною Айріс та трирічним Люком. "Моя дружина акуратно перетворює мене на людину, яка розуміється на вирощуванні овочів, — каже він із явною ніжністю до жінки, з якою одружився 2014 року. — Це був чудовий час, проведений із родиною. Айріс саме вчилася читати, а Люк — вчився говорити. Мені дуже пощастило бути поряд з ними на той час".

Редмейн явно нервує з приводу свого повернення на сцену, і його хвилювання зростає: "У театрі мені так щастило з новими п'єсами, я отримував стільки насолоди, а в кіно мені щастило не завжди. Я знявся у кількох катастрофічно поганих фільмах і здобув цінний досвід. А в театрі я завжди відчуваю чарівну алхімію". Мета Редмейна — піймати ті моменти істини, з яких виростає абсолютна чесність. "Це причина, через яку я люблю те, що роблю, та унікальна мить, коли щось ефемерне стає реальним. Це наркотик". Він знову посміхається, можливо, уявляючи мить, коли його Конферансье виходить на сцену, шар за шаром викриває фальш і відкриває істину.

Текст: Сара Кромптон

Фото: Autumn de Wild

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.