До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що потрібно знати про актрису Тенді Ньютон

24 травня в прокат виходить фільм "Хан Соло. Зоряні війни: Історія". На його прем'єрі в Каннах актриса Тенді Ньютон з'явилася в кастомізованій сукні Vivienne Westwood з зображеннями темношкірих героїв легендарної франшизи. Чому ця сукня стала для актриси важливою заявою, і не тільки модною, – знає Vogue.ua.

Тенді Ньютон на прем'єрі в Каннах

У 45-річної британської актриси Тенді Ньютон в "Хані Соло" особлива роль. У спін-офф "Зоряних воєн" вона грає Вел – сміливу, сильну і запальну жінку, яка прекрасно справляється з гвинтівкою. Вел – перша темношкіра героїня, якій в "Зоряних війнах" за їх 30-річну історію дісталася одна з центральних ролей. Ця віха гідна того, щоб її відзначили, подумала Тенді. Спеціально для Каннської прем'єри плаття Vivienne Westwood кастомізували згідно з ідеєю актриси: на ньому зображені всі основні темношкірі персонажі, які з'являлися в "Зоряних війнах".

Реклама

Тенді Ньютон народилася в Лондоні. Її мама – уродженка Зімбабве (актриса зізнається, що вона принцеса одного з племен), тато – англієць. Тенді почала зніматися в кіно в 16 років, а стала відомою після ролі у фільмі "Місія нездійсненна 2" 2000-го. Серед її найгучніших робіт – серіал "Швидка допомога", фільми "Хроніки Ріддіка", "Буш". В останньому – вона зіграла роль першої афроамериканки і другої жінки на посаді держсекретаря США Кондолізи Райс. Багато років Тенді займається екологічним активізмом, допомагає біженцям та дітям, а в інтерв'ю часто говорить про рівність, якої, на її думку, не вистачає в кіноіндустрії. "Мені подобається працювати в британському кіно, але я не можу робити це повноцінно, тому що не можу знятися в серіалах, наприклад, "Абатство Даунтон" або "Викличте акушерку" (серіал про групу медсестер-акушерок, які працювали в католицькій лікарні в Лондоні в 1950-і)", – якось сказала актриса в інтерв'ю журналу Sunday Times про брак можливостей для людини змішаної раси в британському кіно і телеіндустрії. Тенді – волонтер благодійного фонду Eve Ensler's V-Day і разом з ним їздить по всьому світу та допомагає жінкам в країнах, що розвиваються.

Кадр з фільму "Місія нездійсненна 2"
Тенді Ньютон в ролі Кондолізи Райс

Кар'єра Тенді Ньютон сягла нового рівня 2016-го, коли на екранах з'явилась драма HBO "Світ Дикого Заходу" про футуристичний парк атракціонів, населений андроїдами. За сюжетом, "Світ Дикого Заходу" обслуговує багатих гостей, яким дозволено в парку все (в тому числі згвалтування і вбивства), тому що вони не бояться відплати роботів. Перший сезон серіалу виявився одним з найуспішніших проектів HBO, а за рівнем жорстокості антиутопію про світ роботів-рабів і жорстоких людей порівнювали з "Грою престолів". Героїня Тенді – Мейв Міллі, робот і господиня борделя, яка в певний момент розуміє, що з її життям відбувається щось не те. Тенді каже, що Мейв – особливий персонаж в її житті: він допоміг їй зрозуміти і усвідомити власний досвід. Восени минулого року актриса приєдналася до руху #MeToo і разом з іншими жінками з індустрії розповіла про сексуальні домагання, з якими зіткнулася на початку кар'єри. "Я почала говорити про це ще 5 років тому, в інтерв'ю CNN, але вони боялися публікувати це", – каже Тенді.

Тенді Ньютон у "Світі Дикого Заходу"

Саме тому прем'єра "Хана Соло" в Каннах була такою важливою подією для актриси. Замість того, щоб використовувати на сукні кадри з фільмів або малюнки художників "Зоряних воєн", фотограф Крістіан Гегштедт зробив знімки фігурок героїв кіносаги, зібраних дітьми Тенді Ньютон. "Ці фотографії створюють тривимірний ефект на сукні, а також додають особистих емоцій", – пояснює фотограф.

Сукню створювали вручну в лондонському ательє Вів'єн Вествуд, і вона стала прикладом актуальної сьогодні етичної моди. Сукня зроблена з шовку, створеного на фабриці в італійському Тароні, де дотримуються правил екологічного виробництва. На прем'єрі в Каннах завершували образ золоті прикраси Chopard з екологічної колекції ювелірного Дому. Актриса впевнена, що на червоних доріжках має з'явитися більше образів, що відповідають принципам етичного ставлення до природи. "Але сандалі з еко-шкіри і бавовняні сорочки – це ще не все, що можна зробити для природи", – зауважує актриса.

Ескіз сукні (Vogue.com)

Уже цього року світ чекає ще одна велика прем'єра зі свідомою актрисою – вона зіграла в новому фільмі Ксав'є Долана "Життя і смерть Джона Ф. Донована". Ймовірно, прем'єра фільму також стане для актриси можливістю висловити свою соціальну позицію.

<b>Тэнди Ньютон</b>

За матеріалами Vogue.com

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.