До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що потрібно знати про актрису Ширу Хаас — зірку серіалу "Неортодоксальна"

Коротка стрижка, великі виразні очі, неабиякий драматичний талант і неймовірна міміка, особливо у великих планах: актриса Шира Хаас, зірка нового серіалу Netflix "Неортодоксальна", зводить з розуму весь світ. Vogue.ua розповідає, хто така Шира Хаас, звідки взялася та які ще фільми з Широю потрібно неодмінно побачити.

"Неортодоксальна"

"Я не думаю, що „Неортодоксальна" — історія про Бога. Це радше історія про те, як важливо мати свій голос — за будь-яких обставин", — так точно й лаконічно описує суть нового шоу Шира Хаас у мініфільмі Netflix про створення серіалу. Для тих, хто ще не бачив серіалу, нагадаємо: "Неортодоксальна" (Unorthodox) — блискуче шоу про дівчину, що тікає з ортодоксальної громади хасидів у вільний світ, а саме в Берлін. Unorthodox порушує водночас десяток глобальних питань, від консерватизму релігії до ставлення до жіночого тіла. Серіал заснований на автобіографічному романі Дебори Фельдман "Неортодоксальна: скандальна відмова від моїх хасидських коренів" — і це реальна історія її втечі з громади Сатмар у Вільямсбергу.

Реклама
"Неортодоксальна"

Успіх "Неортодоксальної" пов’язаний не тільки з приголомшливою історією, яка лежить в основі стрічки, а й актрисою, яку вибрали на головну роль. Ширі Хаас 24 роки й вона зірка ізраїльського кіно, яка після успіху "Неортодоксальної" напевно вже отримала з десяток голлівудських пропозицій. Шира народилася в місті Ход-ха-Шароні за 20 кілометрів від Тель-Авіва і, як сама каже, виросла у "звичайній, але релігійній" сім’ї. У неї польські, угорські й чеські корені, а її дідусь був в’язнем Освенціму.

Шира вивчала акторську майстерність у школі мистецтв імені Тельми Ієллін, під час лекції якої й отримала смс від знаменитого ізраїльського кастинг-директора. Цікаво, що першим проєктом Шири був ізраїльський серіал "Штісель", який має багато спільного з "Неортодоксальною". У "Штіселі" тоді 17-річна Шира зіграла юну дівчину Рухаму, ультраортодоксальну єврейку, яка потайки виходить заміж за студента найдавнішого в Ізраїлі релігійного інституту Ієшіва. Серіал вийшов 2013 року й швидко став популярним, зокрема й за межами Ізраїлю. Торік його показав Netflix і шоу має стабільний успіх на цій платформі. Сама Шира не вважає символічним, що вона двічі зіграла ультраортодоксального персонажа й вдумливо зауважує, що не варто вішати ярлики й оцінювати всіх ортодоксально побожних однаково.

"Неортодоксальна"

"В ультраортодоксальному світі так багато різних спільнот, і вони дуже відрізняються одна від одної в усьому, — каже Хаас в інтерв’ю Varity. — Може бути, вони зовні подібні, завдяки одягу. Але навіть усередині цих спільнот сім’ї іноді бувають дуже різні. Це дуже, дуже важливо знати. Я розумію, чому люди можуть попросити мене порівняти двох персонажів, тому що для них це може стати першим знайомством з ультраортодоксальним світом. Всі ми різні, немає чорного й білого".

Кадр із серіалу "Штісель"

У 2014 році, після успіху ізраїльського фільму "Принцеса" — Шира отримала за нього нагороду "найкраща актриса" на Єрусалимському кінофестивалі, стрічку також показали на фестивалі незалежного кіно Санденс у Штатах — актриса уклала контракт з американським агентом. Довго чекати на роль у Голлівуді не довелось. 2015 року Шира знялася в дебютній режисерській роботі Наталі Портман "Повість про любов і пітьму". Це екранізація повісті знаменитого ізраїльського письменника Амоса Оза про Єрусалим 40-х років XX сторіччя й арабо-ізраїльський конфлікт, де Ширі дісталася епізодична роль героїні Портман у дитинстві. Набагато важливішою для неї виявилася військова драма про Голокост "Дружина доглядача зоопарку" (2017), де разом з Широю в кадрі з’являється Джессіка Честейн. Це складна історія Яна й Антоніни Забінськіх, власників Варшавського зоопарку, які під час Другої світової війни ховали в спорожнілих клітях у своєму зоопарку євреїв, щоб врятувати їх від нацистів.

"Дружина доглядача зоопарку"

До речі, прем’єра фільму на Венеціанському кінофестивалі у 2017 році стала одним з перших світських виходів Шири Хаас. Тоді дівчина з’явилася на червоній доріжці в червоній сукні ізраїльського бренду Keren Wolf, а в інтерв’ю, що супроводжують прем’єру, зазначала, що підтримуватиме локальні бренди, і робить це досі. Сьогодні у фільмографії актриси понад десять робіт, і серед них жодної прохідної. Шира Хаас не боїться ані складних тем, ані складних завдань на майданчику. Під час знімання "Неортодоксальної" таких було безліч. Наприклад, актриса вивчила за місяць ідиш — здебільшого серіал знімали саме на ньому, позаяк цю мову принципово використовують у громаді Сатмат у Віллемсбургу. За місяць, під час підготовки до знімання в Берліні, актриса навчилася співати й грати на фортепіано, чого потребувала її роль. Однією ж із найскладніших сцен стали кадри, коли Есті Шапіро голять голову — після заміжжя хасидська дівчина зобов’язана приховувати волосся, тому голову оббривають і дівчина вдягає перуку.

"Ми знімали цю сцену в перший знімальний день, — розповіла Шира в інтерв’ю Varity. — Я знала, що оббриватиму волосся із самого початку, ще до того, як підписала контракт. А потім я прочитала епізод і зрозуміла, наскільки це важливо й наскільки це гарно. Це частина цієї спільноти — ритуали. І, звісно, я сказала так, навіть не ставлячи запитань".

Фото з інстаграму Шири Хаас

Нині Шира Хаас живе в Тель-Авіві й поки не планує переїжджати з Ізраїлю, хоча каже, що багато подорожує й майже не буває вдома. Рік тому вона знялася в Ізраїлі в англійськомовному фільмі російського режисера Павла Лунгіна "Есав" — сучасній інтерпретації біблійної притчі про Есаве і Якова. Але шанувальників "Неортодоксальної" в усьому світі тепер хвилює одне питання: так, це мінісеріал, але чи буде продовження?.. На це запитання Шира відповідає ухильчиво: їй би хотілося грати Есті й далі. Зокрема й тому, що сучасному світові сьогодні дуже потрібні різні персонажі.

"З Netflix відчиняється безліч дверей, тому що, хоча світ величезний, він також дуже малий. Я впевнена, людям цікаві різні люди, і я думаю, що мистецтво, кіно й телебачення мають змогу показати глядачам різні культури, мови й спільноти. Тому що ми всі люди. І люди хочуть не тільки бачити себе; вони хочуть бачити себе через призму інших людей, які відрізняються. І це дивовижна річ".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.