До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Стиль у серіалі "Маленькі пташки"

"Маленькі пташки" — новий серіал Sky Atlantic, ґрунтований на збірнику еротичних оповідань Анаїс Нін. Його події відбуваються в Танжері в середині 1950-х, а головна героїня у виконанні Джуно Темпл носить сексуальне вбрання в стилі Бріджит Бардо. Vogue.ua розповідає, як створювалися костюми.

"Маленькі пташки"

"Маленькі пташки" — збірник еротичних оповідань франко-кубинської письменниці Анаїс Нін, опублікований 1979 року, через два роки після смерті письменниці. Це 13 оповідань про секс і любов, почасти щоденникові записи Анаїс, які вона почала писати в юності й не припиняла цієї діяльності до кінця життя, описуючи свої стосунки із чоловіками й коханцями (серед них, наприклад, письменник Генрі Міллер) і не тільки. Книга увійшла в історію завдяки своїй відвертості й скандальності, а сама Анаїс вже після смерті стала якоюсь мірою символом фемінізму завдяки сміливому для тих часів жіночому погляду на насолоду й секс. У 2020 році збірка оповідань "Маленькі пташки" вперше екранізували.

Реклама
"Маленькі пташки"

Режисерка "Маленьких пташок" — Стейсі Пассон, учасниця "Санденсу" й Берлінського кінофестивалю. Події серіалу відбуваються в колоніальному Танжері в 1955 році: через рік місто увійде до складу Марокко, а поки це міжнародна зона, якою спільно керують кілька європейських країн — Франція, Іспанія, Велика Британія, Бельгія. Саме тому в місті панують свої правила, які насаджує європейська аристократія. У центрі сюжету — американська спадкоємиця Люсі Севідж (Джуно Темпл), яка їде до Марокко, щоб вийти заміж за англійського аристократа й звільнитися від суворих правил американського світського суспільства. У Марокко на неї чекає культурний шок не тільки через те, як поводяться там європейці, а й через те, що її наречений опиняється в епіцентрі бурхливого роману з єгипетським принцом — одним з безлічі розпусних персонажів, що населяють Танжер у цей час. У головній ролі — 31-річна актриса Джуно Темпл, відома за історичними картинами "Ще одна з роду Болейн" і "Спокута".

"Маленькі пташки"

Герої "Маленьких пташок" днюють і ночують на вечірках, занурюючись з головою в любовні авантюри, тому стилю персонажів надано пильної уваги. Над костюмами працювала художниця Джо Томпсон. "Я познайомилася з режисеркою Стейсі Пассон задовго до фільмування, і з’ясувала, що ми обидві зацікавлені в розвитку персонажів через моду, — розповідає Джо Томпсон. — Я навела посилання на безліч фотографів, зокрема й Ірвінга Пенна, Нормана Паркінсона і Річарда Аведона, які закарбували моду того періоду, але ми від початку хотіли, щоб „Маленькі пташки" були трохи сміливішими й чуттєвішими з погляду естетики". Серед головних референсів серіалу — яскраві мелодрами німецького режисера Дугласа Сірка в 50-х, а також фільми Райнера Фассбіндера в 70-х.

"Маленькі пташки"

Художниця каже, що найцікавіше було працювати над образом головної героїні Люсі Севідж — світської дебютантки, яка приїздить до Марокко в пошуках нових вражень. "Ми від самого початку знали, що стиль Люсі перебуватиме під впливом Бріджит Бардо, тому я взяла саме це за вихідну точку", — розповідає Томпсон, зазначаючи, що гардероб персонажа різко змінюється з розвитком серіалу. "Її стиль спочатку дуже контролюється — вона закрита, пригнічена, і дівчину все ще вдягає мати. Її вбрання має багато пастельних відтінків. Коли вона потрапляє до Марокко, її стиль стає грайливішим, і вона нарешті перестає носити джинси. Вона також стає набагато сміливішою в тому, щоб оголити зону декольте й тіло загалом".

Джо Томпсон придбала багато оригінальних речей 50-х на вінтажних ярмарках у Парижі й Берліні, але, з огляду на мініатюрну фігуру Темпл, більшу частину образів їй довелося створювати самостійно. Нещодавня виставка Dior у музеї Вікторії й Альберта виявилася ключовим джерелом натхнення, особливо коли йшлося про силуети, і вона запозичила колірну палітру зі світлин Вільяма Егглстона. Пікантний факт: спідня білизна повій 30-х лягла в основу білизни, яку бачимо на героїнях серіалу. "Є одна сукня, яку я пошила для Джуно, — вона повторює одне вбрання Мерилін Монро, і Джуно довелося носити його без трусиків, — зізнається вона. — Зайве говорити, що це досить сміливе рішення на знімальному майданчику". Але Анаїс Нін, без сумніву, схвалила б такий сміливий хід.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.