До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що треба знати про новий гіт HBO — мінісеріал "Садівники"

6 грудня на HBO вийшов новий мінісеріал "Садівники" — заплутана кримінальна драма із зіркою серіалу "Корона" Олівією Колман у головній ролі. Розповідаємо, чому цей серіал має всі шанси стати гітом року, що минає.

"Садівники" — моторошна кримінальна драма, що ґрунтується на реальних подіях. Це історія Сьюзен і Крістофера Едвардсів, британської пари з Ноттінгема, яких засудили до довічного ув’язнення у 2014 році. Пару звинуватили у вбивстві батьків Сьюзен — Патриції й Вільяма Вічерлі. У 1998 році Сьюзен і Крістофер убили старих батьків і поховали їх на території власного саду. Наступні 15 років герої жили цілком щасливо: убивши батьків Сьюзен, пара привласнила їхні рахунки й упродовж 15 років витратила понад 250 000 фунтів стерлінгів із заощаджень своїх жертв. Через деякий час, коли гроші закінчилися, вони поїхали до Франції, де Крістофер зізнався в скоєному своїй мачусі, яка звернулася до поліції. Зрештою тіла містера й місис Вічерлі було виявлено в саду Едвардсів на задньому дворі будинку, і пара здалася. На допиті вони висунули свою версію подій: нібито мати Сьюзен сама вбила свого чоловіка — людину, що, за твердженням Сьюзен, зґвалтувала її в дитинстві, а Сьюзен потім застрелила свою матір. Однак прокуратура стверджувала, що їхні мотиви передусім були фінансовими... Нині прототипи героїв цього серіалу перебувають у в’язниці.

Реклама

За виробництво серіалу взялися режисер Вілл Шарп ("Котячі світи Луїса Вейна") і сценарист Ед Сінклер. Команда занурилася в цю реальну історію не на жарт: сценарист Ед Сінклер познайомився з героями, Сьюзен і Крістофером, і впродовж кількох років листувався з ними, щоб розібратися більше в гучній справі. Завдяки цьому листуванню сценарист дізнався багато з того, що не ввійшло до судових паперів: наприклад, за його словами, поліція справді цілковито проігнорувала факт насилля, якого Сьюзен зазнала в дитинстві, а саме воно, на думку творців серіалу, стало одним з мотивів злочину.

Замість викладати цю химерну історію про вбивства як прямолінійний трилер, у серіалі використано фантастичніший підхід. Допомагають у цьому виконавці головних ролей — блискучий дует оскароносної Олівії Колман (яка також є дружиною Еда Сінклера), і Девіда Тьюліса, якого ми знаємо за серіалами "Фарго" й "Гаррі Поттер". Колман і Тьюліс грають романтиків, які живуть в альтернативній реальності. Наприклад, герої — пристрасні фанати старого голлівудського кіно. У серіалі ми спостерігаємо, як Сьюзен непритомніє через старі вестерни; і пара згадує свої перші дні залицяння в яскравих чорно-білих тонах. Потім, коли вони розповідають свої версії скоєного злочину в поліції, ми бачимо сюрреалістичні реконструкції того, що, за їхніми словами, сталося. Це створює привабливу напівбелетристичну байку, у якій трагедія стикається з чорною комедією. Ми переконані у винуватості Сьюзен і Крістофера, а проте не можемо не співчувати їм — тому що вони зображені милими й чарівними персонажами.

"Це виклик, від якого я не могла відмовитися. Звісно, це історія про реальних людей, тому я намагалася бути дуже делікатною", — розповідає Олівія Колман про роботу над "Садівниками"... Колман дізналася про цю історію ще п’ять років тому, коли її чоловік Ед Сінклер почав роботу над сценарієм, і стежила за її створенням. "У листуванні з Едом Сьюзен і Крістофер були дуже чесними. Творцям серіалу не дозволяли запитувати про злочини, тому Ед поцікавився в Сьюзен про її пам’ятні речі. Одного разу Сьюзен написала, що їй потрібен герой-чоловік. Всі актори, плакати й автографи яких вона зберігала, були героїчними чоловіками. Це дало нам певне уявлення про те, чому в неї було таке фантастичне життя. А потім Крістофер увійшов у її життя й показав любов. У цих листах все пояснюється досить сумно. Вони пишуть: ми б хотіли, щоб те, що сталося, ніколи не відбувалося...".

Одна з головних ліній у серіалі — фокус на насиллі, якого зазнала Сьюзен у дитинстві і яке, ймовірно, могло стати одним з мотивів скоєного злочину. "Я читала різні тематичні дослідження про жінок — а це трапляється і з чоловіками, — які роками страждали від рук кривдника, і якоїсь миті вони зламалися, — розповідає Олівія Колман. — Це неприпустимо. І про це важливо говорити. На щастя, більшість із нас ніколи не проходить через такі страшні випробування".

"Садівники" — мінісеріал, що складається з чотирьох серій по 45 хвилин. Знімання тривало у Великій Британії, Ірландії, Німеччині, Франції — адже реальні Сьюзен і Крістофер Едвардси любили подорожувати й ні в чому собі не відмовляли. Побачити серіал можна на HBO.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.