До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що потрібно знати про новий фільм Франсуа Озона "Літо'85"

З 29 жовтня в українському прокаті довгоочікуваний фільм Франсуа Озона — драма про підліткове кохання "Літо'85".

"Літо'85"

Літо 1985 року. Пляж у Нормандії. Звучать The Cure. 16-річний Алекс потрапляє в шторм, його рятує 18-річний Давид. Між хлопцями виникає дружба, Алекс закохується в Давида. Вони заприсягають один одному станцювати на могилі того, хто першим попрощається з життям, адже у 18 років здається, що цей час не настане ніколи. Але чи зможе їхня дружба пережити хоча б одне літо?..

Реклама
"Літо'85"

Для Франсуа Озона "Літо'85" — 19-й у доробку фільм і дуже особлива робота. По-перше, у 1985 році самому режисерові було 18 років, і він зізнається, що хотів передати у своєму новому фільмі відчуття юності, що вислизає. По-друге, він працював над сценарієм понад 30 років. У його основі — роман Ейдана Чемберса "Станцюй на моїй могилі", підліткова гей-драма, яка вважається однією з головних квір-книг британської літератури.

Книга, яку опублікували в 1982 році, розповідає історію дорослішання підлітка-гомосексуала. Для 1980-х вона стала відкриттям і прецедентом, який обговорювала вся Європа. В одному з інтерв’ю письменник розповів, що роман ґрунтується на газетній замітці: там було написано про те, що один хлопчик станцював вночі на могилі свого загиблого друга. Пізніше, під час судового розгляду виявилося, що друзі пообіцяли один одному зробити так, якщо один з них загине. У наступних інтерв’ю письменник не раз говорив, що "Станцюй на моїй могилі" — передусім універсальна любовна історія, близька будь-якій людині, а вже потім історія про підлітка, що усвідомлює свою сексуальну орієнтацію.

"Літо'85"

Франсуа Озон прочитав цей роман у 18 років. Історія його вразила й режисер фактично все життя думав про екранізацію. Унаслідок Озон переніс місце події в 1985 рік, і переселив своїх героїв з Англії до Нормандії. Прем’єра стрічки "Літо'85" мала відбутися цього року на кінофестивалі в Каннах, але його скасували через пандемію, і прем’єра нового фільму Озона дісталася кінофестивалю в Торонто.

Хто давно стежить за творчістю Озона і пам’ятає його фільми "Басейн" або "Лукавий коханець", знають, що Озон — майстер трилерів. І "Літо'85" тільки на перший погляд романтична й поетична історія кохання. Бентеги там досить: перша любов головного героя Алекса стає його одержимістю, і, коли в їхній парі з’являється третій персонаж — дівчина Кейт, Алекс починає божеволіти від ревнощів.

"Літо'85"

У фільмі прекрасний кастинг. У ролі Алекса — 20-річний дебютант Фелікс Лефевр, у фільмографії якого до роботи з Озоном були всього лише дві епізодичні ролі. У ролі Давида, у якого закоханий Алекс, — 23-річний Бенжамін Вуазен, якого глядачі пам’ятають за французькою стрічкою "Милий друг". Валері Бруні-Тедескі грає ексцентричну мати Давида.

Критики порівнюють "Літо'85" з фільмом Луки Гуаданьїно "Називай мене своїм ім’ям", але Озон від порівнянь відхрещується. Він каже, що його "Літо'85" — не екранізація, а дуже особиста історія, багато в чому автобіографічна. Можливо, через те, що сам Озон так добре пам’ятає і любить вісімдесяті, йому вдалося відтворити їх дуже точно і в костюмах: образ Кейт натхнений Мадонною, а Алекс і Давид носять потерті джинси, білі кеди й косухи.

"Літо'85" виходить в український прокат 29 жовтня.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.