До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що потрібно знати про фільм "Земля кочівників" — тріумфатора "Золотого глобуса-2021"

"Земля кочівників" Хлої Чжао — один із тріумфаторів нинішньої церемонії "Золотий глобус". Картина виграла в головних номінаціях — найкращий драматичний фільм і найкращий режисер. Розповідаємо, що потрібно знати про фільм.

"Земля кочівників"

Реклама

— Моя мама сказала, що ти безпритульна.

— Ні, я не безпритульна, я просто не маю... нерухомості. Адже це не одне й те саме?

Цей діалог — квінтесенція фільму Хлої Чжао. Головна героїня стрічки — жінка, на ім’я Ферн (її грає лауреатка "Оскара" Френсіс Макдорманд). Вона живе в місті Емпайр у штаті Невада, все життя в якому зосереджене навколо роботи заводу з виробництва гіпсокартону. Завод, де працювала Ферн, закрився, її чоловік помер, і Ферн втрачає квартиру, яка належала заводу. Тепер їй доводиться жити в трейлері й перебиватися тимчасовими заробітками на складі товарів Amazon. Якоїсь миті Ферн, якій нічого втрачати, залишає своє минуле життя й вирушає в подорож західними штатами. Знайомиться з людьми — такими ж, як вона, кочівниками, досліджує ліс, танцює у випадкових кафе, зустрічає світанок в океані. Словом, робить те, чого ніколи не робила у своєму минулому житті.

"Земля кочівників"

Ідея фільму належить актрисі Френсіс Макдорманд — саме вона його спродюсувала. В основі стрічки — документальна книга Джесіки Брудер "Земля кочівників: вижити в Америці XXI століття", що розповідає про кочівників, які подорожують сучасною Америкою в трейлерах, не маючи ані дому, ані родини, ані постійної роботи. Герої роблять це з різних причин: хтось утратив усе, і трейлер — єдине, що в нього залишилося; а для когось — це усвідомлений життєвий вибір і ціла філософія. Ще до "Золотого глобуса" стрічка встигла наробити чимало галасу. Це перший фільм в історії, який отримав одночасно і "Золотого лева" Венеційського кінофестивалю, і приз глядацьких симпатій кінофестивалю в Торонто. Чи варто казати, що після успіху на церемонії "Золотий глобус" фільму пророкують премію "Оскар"?..

Режисерка фільму Хлоя Чжао — американка китайського походження. Вона дебютувала в кіно 2015 року на фестивалі "Санденс" із фільмом "Пісні, яких навчили мене мої брати". Всі її фільми так чи інакше досліджують тему Америки: перша картина режисерки розповідає про людей в індіанській резервації, а друга стрічка "Вершник" — про ковбоя, якому доводиться відмовитися від улюбленої справи через травму. Критики називають 32-річну Хлою Чжао одним з головних імен в новому американському кіно. До речі, символічно, що наступний фільм Хлої Чжао — супергеройська стрічка. "Вічні" — це екранізація коміксу Marvel, історія про безсмертну расу суперлюдей, які живуть на Землі вже понад сім тисяч років і возз’єднуються, щоб захистити людство.

"Земля кочівників"

В інтерв’ю журналу Indieware Хлоя Чжао розповідає, що "Земля кочівників" — не політичне кіно, а універсальна історія, зрозуміла багатьом людям. "Я намагалася зосередитися на людському досвіді й речах, які, мені здається, виходять за межі політичних заяв і стають універсальнішими — втрата коханої людини, пошук дому. Я весь час думаю про свою родину в Китаї — як вони ставитимуться до ковбоя з Південної Дакоти або до 60-річної жінки, що живе в Америці? Вони б сказали: „Це їхня проблема". Тому я зафільмувала те, що буде зрозуміле кожному з нас".

"Земля кочівників"

Фільм знімали наприкінці 2018 року на американському заході — у тих місцях, які ми в підсумку бачимо в картині. Крім Макдорманд, усі люди, які знялися в стрічці, — непрофесійні актори, а більшість і зовсім кочівники й бродяги, як і їхні персонажі. Це кочівники-музиканти, що грають на вулицях, сезонні робітники, гіпі — знімальна команда спеціально шукала їх, приїжджаючи на ті місця, де зазвичай збираються кочівники. Частину сцен знято в Неваді під час реальних щорічних зборів кочівників, які в США називають Rubber Tramp Rendezvous. Для занурення в роль Френсіс Макдорманд також на кілька тижнів влаштувалася на сезонну роботу, зокрема, була касиркою в супермаркеті, щоб прожити той досвід, який їй потрібно було втілити на екрані.

Задумана й знята до локдауну, стрічка "Земля кочівників" виявилася дуже співзвучною часу, у якому нині живемо всі ми. "Світ намагається розділити нас, — каже Хлоя Чжао в інтерв’ю журналу Indieware. — За останні кілька місяців ми всі пережили те, що й Ферн, — почуття величезної втрати. Ця порожнеча, яку ви відчуваєте, бажання повернутися до нормального життя насправді веде до прийняття — і до того, як ви можете змінитися, щоб в результаті почуватися добре на своєму місці в цьому світі. Це те, що потрібно зараз багатьом людям".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.