До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що потрібно знати про фільм "Ескобар"

Одна з найколоритніших кінопар – Хав'єр Бардем і Пенелопа Крус – повертається на екран у драмі про Пабло Ескобара. "Ескобар" з'явиться в українському прокаті вже 31 травня.

Кадр з фільму "Ескобар"

Фільм "Ескобар" знятий за спогадами журналістки Вірджинії Вальєхо, у якої був роман з наркобароном. Пара була дуже близькою, Вірджинія знала багато про бізнес Ескобара, а сам роман тривав майже п'ять років – з 1983 по 1987. У Колумбії в 80-ті роки Вальєхо була популярною особистістю: працювала телеведучою, робила репортажі для BBC, грала в мюзиклах, але всесвітнє визнання отримала вже після смерті Ескобара. 2007 року Вальєхо опублікувала мемуари Amando a Pablo, odiando a Escobar – "Любити Пабло, ненавидячи Ескобара". Це, водночас, історія кохання і біографія Ескобара. Сьогодні Вірджинії 68 років, і вона живе в Маямі.

Реклама

Прем'єра фільму відбулась 2017 року на Венеціанському кінофестивалі. Його режисер – Фернандо Леон де Араноа, титулований іспанець, багаторазовий призер премії Гойя і кінофестивалю в Сан-Себастьяні, головних іспанських кінопремій. Режисер не раз зізнавався, що коли задумав фільм, то одразу бачив в головних ролях Хав'єра Бардема і Пенелопу Крус. З Бардемом у Араноа давня дружба – ще 2002 року актор грав у його фільмі "Понеділки на сонці", який Іспанія свого часу висувала на "Оскара".

Центральний персонаж в цьому фільмі – не Ескобар, а Вірджинія Вальєхо. Пенелопа Крус, за її зізнанням, зіграла одну з найскладніших в кар'єрі ролей. Актриса не зустрічалася з Вальєхо, але витратила 800 годин на перегляд її інтерв'ю і шоу. "Я повинна була зрозуміти, що творилося в голові у жінки, яка не усвідомлювала, в які стосунки вступає", – говорить Крус. Вона також зізналася, що багато сцен їй було дуже складно знімати через їх жорстокість.

Для акторів це своєрідне возз'єднання на екрані. Пенелопа Крус і Хав'єр Бардем познайомилися на знімальному майданчику 1993 року – на зйомках фільму "Шинка, шинка" актрисі ледь виповнилося 16 років, а Бардему – 23 роки. Фільм запустив кар'єри обох акторів, які досить швидко досягли міжнародного успіху – і, ймовірно, дав старт роману. У торішньому інтерв'ю Бардем зізнався, що тоді, в 1993, між ними була очевидна хімія, і що "Шинка, шинка" – "документ їх пристрасті", і цей фільм вони коли-небудь неодмінно покажуть своїм дітям. Одружилася пара 2010 року, у них двоє дітей – шестирічний Леонардо і чотирирічна Луна, а в їх спільній фільмографії – більше п'яти фільмів. Зовсім скоро на екранах з'явиться ще одна робота дуету – фільм Асгара Фархаді "Всі знають".

На початку роботи над фільмом Пенелопа Крус хвилювалася, як відносини між героями вплинуть на мікроклімат в сім'ї Крус-Бардем. "Як ми з цим впораємося, чи зуміємо дистанціюватися від своїх персонажів, чи не буде мені важко від того, що в деяких сценах Ескобар грубий з Вірджинією? Чи не буде передаватися мені відчай героїні?", – розповіла про свої хвилювання актриса в одному з інтерв'ю. У підсумку в процесі зйомок виявилося, що актори знайшли порятунок у родині. "Я намагаюся не приносити роботу додому. І знаю, що Хав'єр так не робить. Нам вдалося залишити емоції на майданчику – а вдома ми оберігали один одного".

Цікаво, що зіграти Ескобара, Хав'єра Бардема вмовила саме Пенелопа Крус. "Багато років я мріяв про цю роль, – розповідає Бардем. – З 1998-го року я приміряв на себе образ Ескобара. Але кожного разу, коли мені пропонували сценарій, я відмовлявся, бо не хотів слідувати стереотипам". "Так" режисерові Фернандо Леону де Араноа актор відповів тільки після того, як сценарій схвалила Пенелопа. В результаті Бардем також став продюсером фільму, а критики вже встигли помітити, що за своєю ексцентричною манерою гри в цьому фільмі Бардем нагадує Віто Корлеоне у виконанні Марлона Брандо.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.