До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Людина на Місяці: 4 найкращі фільми про місію "Аполлон"

20 липня 1969 року Ніл Армстронг і Базз Олдрін стали першими людьми, які ступили на Місяць. Їхня місія "Аполлон-11" стала кульмінацією багаторічного опанування космосу зусиллями США й СРСР — "космічних перегонів", що підкорили світ, познайомили з концепціями в галузі ракетної техніки й астрофізики та залишили в історії моменти, які досі викликають трепет.

"Для всього людства", 1989
Кадр из фильма Кадр з фільму "Для всього людства", 1989

Цей фільм 1989 року, номінований на премію "Оскар", є золотим стандартом документальних фільмів NASA. Режисер Ел Райнерт отримав доступ до матеріалів, які зняли астронавти під час різних місій "Аполлон". Разом з редакторами він поєднав їх в умовну подорож, надаючи особливої уваги моторошним і надзвичайним моментам. Оповідь, до слова, — це також оригінальні аудіозаписи з Mission Control, поєднані з рефлексивними інтерв’ю астронавтів. Воістину грандіозна науково-фантастична історія Аполлона.

Реклама
"Останній на Місяці", 2014
Кадр из фильма Кадр з фільму "Останній на Місяці", 2014

Стрічка "Останній на Місяці" — це історія фінальної місії на Місяць "Аполлон", що змінила життя свого командира Юджина Сернана. Картина розповідає про дедалі більше розчарування й обурення суспільства через витрати на космічну програму. Також у фільмі йдеться про технічні складнощі останньої місії та про те як робота космонавта вступає в конфлікт із сімейним життям. "Останній на Місяці" пишається наявністю чудових місячних кадрів. "Аполлон-17" мав доступ до кольорових відеокамер, які виходять далеко за межі того, із чим працювали Ніл Армстронг і Базз Олдрін, а зображення, зняті на Місяці, вражають своєю чіткістю.

"Перша людина", 2018
Райан Гослинг в фильме Раян Гослінг у фільмі "Перша людина", 2018

Захопливе інсценування першого пілотованого місячного приземлення, подане через призму життя стоїчного Ніла Армстронга. Раян Гослінг у ролі Армстронга підписується на місячну програму NASA, але все ще страждає від горя через смерть молодшої дочки. У фільмі "Перша людина" лауреати премії "Оскар" режисер Дем’єн Шазелл ("Ла-Ла Ленд") і сценарист Джош Сінгерт ("У центрі уваги") використовують інтимний та імпресіоністський підхід до історії "Аполлон-11", даючи глядачам змогу повністю розділити досвід Армстронга, який терпляче ставиться до змагальної культури NASA.

"Аполлон-11", 2019
Кадр из фильма Кадр із фільму "Аполлон-11", 2019

Для документальної картини "Аполлон-11" режисер Тодд Дуглас Міллер з командою архівістів і редакторів знайшли рідкісні кадри першої пілотованої місії з приземлення на Місяць і скомпілювали їх в однойменний фільм: захопливий і наснажливий звіт про подорож, від запуску до приводнення, без оповіді чи інтерв’ю. Фільм дає глядачам змогу відчути себе частиною подій незалежно від того, спостерігають вони за запуском ракети серед натовпу, перебувають у центрі контролю місії чи сидять поруч із Нілом Армстронгом, відкриваючи для себе дива Місяця.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.