До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

6 чудових українських фільмів, які ми чекаємо в прокаті

Ця осінь буде насиченою для українського кіно. Нові фільми Валентина Васяновича та Олега Сенцова представлять Україну на Венеціанському кінофестивалі, тим часом в український прокат виходять картини, які вже підкорили Європу — до прикладу, драма "Стоп-земля" дебютантки Катерини Горностай. У нашому огляді — кілька нових фільмів, які слід обов'язково подивитися.

"Відблиск"

Валентин Васянович — один із найвідоміших у світі українських режисерів. Торік його "Атлантида" взяла приз у програмі "Горизонти" Венеціанського кінофестивалю, а в цьому році його нова стрічка "Відблиск" боротиметься в Венеції за головний приз, разом зі стрічками Альмодовара і Соррентіно. Нова стрічка Васяновича розповідає історію лікаря-добровольця, який після повернення з полону намагається пристосуватися до мирного життя. Він спілкується з колишньою дружиною й своєю 12-річною донькою, яка також травмована через смерть близької людини на війні.

Реклама
"Носоріг"

Один із найочікуваніших українських фільмів майбутнього року — нова стрічка Олега Сенцова "Носоріг". Робота над фільмом почалася ще в 2012 році і була відновлена ​​в 2011-му після звільнення Сенцова; сюжет заснований на реальних подіях 90-х в Україні. Головний герой на прізвисько Носоріг потрапляє в кримінальний світ і починає свій кривавий шлях, який приведе його зовсім не туди, куди він очікував. Головну роль у фільмі грає непрофесійний актор, активіст Сергій Філімонов.

"Кастинг на головну роль у фільмі проходив серед ветеранів, колишніх в'язнів, спортсменів. Ми шукали актора, життєвий шлях якого схожий на шлях головного героя. Сергій отримав роль як людина, що пройшла шлях від футбольного фаната через Майдан і війну, а зараз є активістом правозахисного руху України", — коментує вибір актора режисер Олег Сенцов.

"Стоп-земля"

"Стоп-земля" — дебют молодої української режисерки Катерини Горностай, який у цьому році взяв приз на Берлінському кінофестивалі. Це зворушлива і чуттєва стрічка про дорослішання. Головна героїня — учениця київської школи, 16-річна Маша. Не почуватися дивно і самотньо в колективі їй допомагають близькі друзі Яна і Сеня, які, як і вона, по-своєму переживають напружену шкільну буденність. Маша закохується в однокласника Сашу і розуміє: якщо не наважишся запитати — ніколи не дізнаєшся, чи це взаємно. Фільм виходить в український прокат у листопаді.

"Із зав’язаними очима"

Фільм Тараса Дроня минулого року взяв головний приз кінофестивалю у Варшаві. Фільм розповідає історію молодої спортсменки Юлі, учасниці боїв без правил. Юля втрачає на війні чоловіка, після цього кидає спорт і починає нове життя — намагаючись позбутися ролі вдови героя війни, яку їй нав'язує соціум. У головній ролі актриса Марина Кошкіна.

"Сторонній"

Триллер "Сторонній" Дмитра Томашпольського взяв призи на фестивалі незалежного кіно Hollywood Blood Horror в Лос-Анджелесі і Токіо. За сюжетом, команда з синхронного плавання зникла під водою в басейні під час виступу. Пацієнтка водолікарні пропала під час прийому хвойно-перлинних ванн. Як ці справи пов'язані і яке відношення до них має лялька з живим волоссям? Це доведеться розслідувати інспектору Глухівській, у кар'єрі якої немає жодної нерозкритої справи. А ще їй належить з'ясувати, хто вона насправді.

"Цей дощ ніколи не скінчиться"

Нова картина української документалістки Аліни Горлової знайомить глядача з Андрієм Сулейманом. Його сім'я втекла з Сирії, коли там почалася війна, в Україну. Але потім війна прийшла й сюди. Андрій став волонтером Червоного Хреста, але після смерті батька вирішив повернутися на батьківщину для його поховання. Цю історію знімали 4 роки, після чого робота Аліни Горлової стала "Найращим повнометражним фільмом" на Міжнародному фестивалі документального кіно IDFA в секції First Appearance.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.