До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

7 найкращих фільмів про художників

У другу неділю жовтня в Україні святкують День художника, а Vogue.ua пропонує переглянути сім кінострічок про них – по-перше, дуже красивих, по-друге – завжди актуальних.

Кадр з фільму "Роден"
"Караваджо", 1986

1986 року зі зйомок фільму "Караваджо" почалася дружба і співпраця акторки Тільди Свінтон і британського режисера-авангардиста Дерека Джармена, яка в підсумку перетворилася на дев'ять спільних фільмів. Як це часто буває у стрічках про художників, Джармен акцентує на особистому житті героя, зокрема, досить експресивно зображує любовний трикутник: самого художника (його грає актор Найджел Террі), натурника і коханця Караваджо Раннучіо (Шон Бін) і коханку Раннучіо (Тільда Свінтон). При цьому режисер не приховує, що його фільм – не байопік, а всього-лише фантазія на тему життя Караваджо. Джармену можна пробачити будь-які перебільшення за красу кадрів – особливо тих, де молодий напів оголений Раннучіо у виконанні Шона Біна позує Караваджо з тарілкою соковитих, барокових фруктів у руках.

Реклама
"Привиди Гої", 2006

2006 року Мілош Форман, автор культової картини "Пролітаючи над гніздом зозулі", зняв драму "Привиди Гої" – не стільки про іспанського художника, скільки про епоху Гої і про погляди Іспанії кінця XVIII століття, зокрема, на інквізицію. Форман зібрав у фільмі зірковий акторський склад: Гою грає найвідоміший шведський актор Стеллан Скарсгард, його багаторічну музу Інес – Наталі Портман, а священника Лоренцо, близького товариша Гої, який намагається врятувати Інес від інквізиції – Гав'єр Бардем.

"Я стріляла в Енді Воргола", 1996

Цей фільм кінця 1960-х присвячений справжній сенсації: 1968 року феміністка і письменниця Валері Соланас прийшла в офіс художника Енді Воргола і пустила йому три кулі в живіт. Митець вижив, Валері отримала три роки в'язниці – і всесвітню славу. Художниця, знаменита своїми ненависними висловлюваннями до чоловіків, звинувачувала Воргола в тому, що він обіцяв опублікувати її рукописи, а потім нібито її обдурив.
"Монпарнас, 19"


"Монпарнас, 19" – гарний чорно-білий фільм про життя і кохання Амедео Модільяні. Свою назву кінострічка отримала на честь паризької вулиці, де в 20-ті роки ХХ століття жили скульптори, художники, музиканти і поети з усіх усюд. Модільяні, щоправда, 1919 року був далекий від слави: його картини не купували, у нього не було грошей, до того ж, він постійно хворів. Фільм розповідає про кохання художника і Жанни Ебюртен, його музи і моделі, якій він присвятив більше 20 картин. Костюми до фільму створила Ельза Скіапареллі.
"Мулен Руж", 1952

Для початку: не плутати з сучасним фільмом 2001 року із Ніколь Кідман! Танцівниці паризького кабаре "Мулен Руж" були улюбленими натурницями Тулуз-Лотрека – вважається, що свої перші серйозні плакати він почав малювати саме там. Художник проводив багато часу в кабаре, там малював дівчат на серветках і попивав коктейлі. Одного разу директор кабаре за місяць безкоштовної випивки запропонував Тулуз-Лотреку намалювати плакат для "Мулен Руж". Згодом художник став одним із засновників жанру плакату. Про дружбу і кохання з танцівницями кабаре, про самотність і комплекси, пов'язані з фізичною недугою – фільм "Мулен Руж".

"Жага до життя", 1956


1956 року цей фільм про Ван Гога наробив шуму – три номінації на "Оскара", чотири – на "Золотий глобус". Стрічка достатньо точно віддзеркалює життя Ван Гога – переїзд до Парижа, знайомство з імпресіоністами, дружбу з Гогеном і його хворобу. Ван Гога зіграв один з найзнаменитіших акторів Золотої ери Голлівуду – Кірк Дуглас.
"Поллок"

Чотириразовий номінант на "Оскара" Ед Гарріс ("Шоу Трумана", "Ігри розуму") 2000 року розпочав експеримент – і дебютував як режисер байопіком про Джексона Поллока. Цікаво, що Гарріс сам зіграв головну роль. Його Поллок – художник, повен сумнівів: він страждає від нерозуміння, намагається вилікувати депресію і бореться з алкогольною залежністю. До зйомок фільму Ед Гарріс готувався 10 років – стрічка була давньою мрією, а потім Гарріса навіть госпіталізували через емоційне виснаження.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.