До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

6 українських фільмів, які покажуть на Варшавському кінофестивалі

Цього року кілька українських стрічок беруть участь у головному конкурсі Варшавського кінофестивалю, що пройде 14-23 жовтня. Окрім цього, Варшавський кінофестиваль пітримав команду Одеського кінофестивалю адже цього разу національний конкурс ОМКФ пройде саме у Варшаві, в межах Warsaw Film Festival. Розповідаємо про найцікавіші українські стрічки, які можна подивитись у Варшаві в жовтні.

"Я і Фелікс"

Нова стрічка української режисерки та письменниці Ірини Цілик, авторки гучної документальної стрічки "Земля блакитна, ніби апельсин", що у 2020 році отримала приз кінофестивалю "Санденс". "Я і Фелікс" – це історія про дорослішання, перші уроки добра і жорстокості, підліткову закоханість, пошуки вчителя і непрості стосунки дітей та дорослих. Підліток Тимофій живе у провінційному місті разом зі своєю родиною, але якось у його житті з’являється особливий друг. Фелікс – ветеран Афганської війни, колишній контррозвідник, надломлений випробуваннями алкоголік, але, водночас, дуже харизматична і глибока людина. Цей фільм є екранізацією автобіографічного роману українського письменника Артема Чеха "Хто ти такий?". Роль Фелікса зіграв поет Юрій Іздрик. Стрічка буде представлена у головній конкурсній програмі.

Реклама

"Відблиск"

Стрічка Валентина Васяновича ("Атлантида" ) розповідає про хірурга з Дніпра, який іде добровольцем на фронт і потрапляє в полон. Після звільнення на нього чекає мирне життя, проте його переслідує пережите. Спілкування з колишньою дружиною та 12-річною донькою, котра також травмована через смерть близької людини на війні, дає йому надію на зцілення. В 2021 році фільм "Відблиск" був представлений на головному конкурсі Венеційського кінофестивалю. Головну роль грає актор Роман Луцький, відомий за фільмами "Сторожова застава" та "Віддана", а роль його доньки Поліни – донька Валентина Васяновича Ніка Мислицька.

"Як там Катя?"

Стрічка української режисерки Крістіни Тинькевич розповідає історію матері-одиначки, яка працює лікаркою швидкої допомоги. Ганна мріє про краще життя зі своєю 12-тирічною донькою Катею. Раптовий і брутальний збій розміреного плину життя змушує Ганну постати перед дилемою, яка підважить засади її власних моральних меж. Дебютний фільм Крістіни Тинькевич здобув дві нагороди міжнародного фестивалю в Локарно.

"Клондайк"

Молоде подружжя готується стати батьками. Попри постійні сварки, чоловік і брат дружини прагнуть одного — евакуювати вагітну жінку. Та вона відмовляється їхати, навіть коли село захоплюють озброєні угруповання. Тим часом у небі над ними збивають цивільний літак. Цей фільм знято на основі реальних подій — вони сталися у 2014 році, коли в небі над Донеччиною російські військові збили малазійський боїнг. Пронизлива стрічка здобула нагороду за "найкращу режисуру світового кіно" на кінофестивалі "Санденс". Також "Клондайк" номінували від України на "Оскар-2023" — у номінації "Найкращий міжнародний повнометражний фільм". Режисер фільму — Марина Ер Горбач, а головні ролі грають Оксана Черкашина та Сергій Шадрін.

"День українського добровольця"
"Джордан’96"

Cередина 90-х, провінційне містечко. На дискотеці Андрій, 18- річний хлопець, зустрічає свого друга-однокласника Женю, який кілька років тому емігрував до Ізраїлю. Тієї ж ночі Женя зникає і вся підозра падає на Андрія, який повертається додому у Женіних кросівках. Батько Жені — місцевий кримінальний авторитет, самостійно починає пошуки сина. Головні ролі в короткометражному фільмі Катерини Лесик зіграли юні і чудові українські актори: зірка серіалу "Перші ластівки" Анастасія Пустовіт та Роман Соболєвський.

Також в національному конкурсі Одеського кінофестивалю цього року стрічки "Бачення метелика" Максима Наконечного, "Памфір" Дмитра Сухолиткого-Собчука, "Гартовані Гнівом" Лесі Калинської та Руслана Батицького "Назовні", Ольги Журби, "Терикони" Тараса Томенка, "Щоденник нареченої Христа" Марти Смеречинської.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.