До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 найкращих фільмів про Берлін

Берлін – місто з багатою історією, контрастними краєвидами і неповторною атмосферою. У ці дні світ святкує падіння Берлінського муру, а Vogue UA вибрав найкращі кінострічки про це місто.

М, 1931

<b>М, 1931</b>

Реклама

Це перша звукова картина культового режисера, класика німецького експресіонізму, Фріца Ланга. Вона розповідає про серійного вбивцю і передає атмосферу страху, в який занурюється Берлін. Є теорії, що прототипом Ганса Бекерта, маніяка-вбивці з фільму, став Пітер Кюртен. Ця людина за 30 років убила близько 70 людей. Однак сам режисер Фріц Ланг всіляко заперечував цю ідею. Для написання сценарію Фріц Ланг і його дружина, вона ж співавторка, Теа фон Харбоу провели багато часу у в'язницях і психіатричних клініках, де зустрічались з серійними вбивцями і вивчали їхні справи.

Небо над Берліном, 1987

<b>Небо над Берлином, 1987</b>

Цей фільм Віма Вендерса – зізнання у любові Берліну, що принесло йому нагороду Каннського кінофестивалю за найкращу режисуру. У фільмі легко впізнати багато місць – від напів зруйнованої меморіальної церкви кайзера Вільґельма і Колони Перемоги до Потсдамер Платц, тоді ще розділеної Берлінським муром. Вендерс присвятив свою картину Одзу, Трюффо і Тарковському, майстрам кіно, що надихнули його на її створення.

Біжи, Лоло, біжи, 1998

<b>Беги, Лола, беги, 1998</b>

У цьому культовому фільмі кінця 90-х Берлін, як місто, грає одну з головних ролей. Саме місто створює перешкоди на шляху Лоли, головної героїні, воно ж їй і допомагає. Хоч маршруту Лоли насправді не існує, можна легко розпізнати деякі місця зйомок стрічки – наприклад, міст Oberbaumbrücke, що з'єднує Фрідріксгайн і Кройцберг.

Гуд бай, Ленін!, 2003

<b>Гуд бай, Ленин!, 2003</b>

"НДР ще жива – на 79 квадратних метрах!", – так звучить лейтмотив фільму. Це лірична мелодрама німецького режисера Вольфганга Беккера про те, як турботливий син намагається приховати від матері падіння комуністичного режиму в Німеччині. Картина отримала безліч національних кінонагород.

Ой, хлопче, 2012

<b>Простые сложности Нико Фишера, 2012</b>

Гарна чорно-біла іронічна розповідь про молодого хлопця, який живе сьогоденням. Ніко майже тридцять, але він все ще не знає, чим зайнятися в житті. Він безцільно рухається по місту, зустрічає різних людей, сидить на підвіконні своєї квартири з розкішним видом і протягом усього фільму безуспішно намагається допити чашечку кави. Все це на тлі затишних міських пейзажів, а за кадром звучить німецький джаз.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.