До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 цікавих фактів про фільм "Сніданок у Тіффані"

5 жовтня 1961 року в прокат вийшов уже легендарний фільм "Сніданок і Тіффані" про легковажну й чарівну Голлі Голайтлі, яку блискуче зіграла актриса Одрі Гепберн. Історія створення цієї стрічки почалася зі скандалу, але в підсумку подарувала світу мистецтва чимало важливого — від знаменитої чорної сукні Givenchy до гіта Moon Light. Розповідаємо п’ять цікавих фактів про екранізацію однойменного роману Трумена Капоте.

"Сніданок у Тіффані" вважали занадто відвертим

Мало хто знає, але Трумену Капоте було непросто опублікувати цю, на перший погляд, легку й безтурботну історію про Голлі Голайтлі, що як метелик пурхає між нью-йоркськими вечірками й не дуже дбає про думку оточення. Багато хто з видавців вважав "Сніданок у Тіффані" досить аморальною книгою, що популяризує випадкові зв’язки й життя коштом заможних чоловіків, і пропонував зробити правки. Капоте відмовився і навіть на деякий час змирився з тим, що ця його праця не вийде друком. Однак за кілька місяців історія все-таки з’явилася на сторінках Esquire, а згодом права на екранізацію викупила кінокомпанія Paramount.

Реклама
"Сніданок у Тіффані", 1961

Труменові Капоте не подобалася екранізація "Сніданку у Тіффані"

Виявляється, що авторові "Сніданку у Тіффані" не подобалася екранізація його твору. З кількох причин. По-перше, сюжет фільму дуже відрізняється від книги. Наприклад, сценарист стрічки Джордж Аксельрод ввів додаткову героїню, прибрав гомосексуальний контекст, що мав місце в оригінальному романі, і зробив цю історію максимально романтичною і зрозумілою широкому загалу. Також Трумен Капоте був незадоволений вибором актриси на роль головної героїні — тут він бачив не лагідну й витончену Одрі Гепберн, а зухвалу й сексуальну Мерилін Монро. Не бажали її бачити й у Paramount — актрису вже тоді вважали примхливою, розпещеною та складною в роботі.

Цікаво, що потім і сама Гепберн назве роль Голайтлі найскладнішою у власній кар’єрі, хоч вона й принесла їй номінацію на премію "Оскар" і всесвітню популярність.

Кастинг на фільм "Сніданок у Тіффані"

Премію "Оскар" фільму принесла музика

Попри легендарний статус, кіноакадеміки не надто високо оцінили цю романтичну комедію. Стрічка "Сніданок у Тіффані" внаслідок здобула лише дві премії "Оскар" — і обидві за саундтрек Moon River, який написали композитор Генрі Манчіні й автор тексту Джонні Мерсер. Однак світ міг і не почути цього гіта, оскільки знамениту сцену, де він звучить, хотіли вирізати з підсумкової версії фільму. Заступилася за Moon River сама Одрі Гепберн.

"Сніданок у Тіффані", 1961

Найчастіше копійований кінообраз

Якби керівництво Paramount не затвердило на головну роль Одрі Гепберн, то світ точно б не побачив знаменитої чорної сукні Givenchy, у якій її героїня з’являється у фільмі. Річ у тім, що актриса дуже близько дружила з дизайнером Юбером де Живанші, що вдягав її не тільки у звичайному житті, а й у кіно. Загалом він створив вбрання для семи фільмів з її участю, але чорна сукня з відкритими плечима й довгими рукавичками стала справжнім символом елегантності. Її намагаються повторити досі, а 2006 року на аукціоні Christie's цю сукню продали за 467 000 фунтів.

"Сніданок у Тіффані", 1961

Жовтий діамант Tiffany & Co.

Попри те, що нині історію бренду Tiffany & Co. складно уявити без згадки про фільм "Сніданок у Тіффані", спершу його керівництво ставило під сумнів участь у цьому проєкті через спосіб життя головної героїні. Однак спільну мову з творцями стрічки було знайдено, і ювелірний Дім навіть надав для знімання промоматеріалів унікальний жовтий діамант вагою 128,5 карата. Цей камінь було виявлено в 1877 році — й відтоді він став однією з головних легенд ювелірного Дому. Після участі у фільмі його виставляли на Всесвітній виставці 1983 року, у Musee des Arts Decoratifs у Парижі всередині дев’яностих, а 2019-го на червоній доріжці "Оскара" в кольє з ним з’явилася Леді Ґаґа.

Леді Ґаґа / Одрі Гепберн

Остання публічна поява цього діаманта відбулася зовсім недавно — його приміряла Бейонсе в новій рекламній кампанії бренду.

Бейонсе

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.