До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 цікавих фактів про знімання фільму "Мулан"

10 вересня в український прокат виходить довгоочікуваний діснеївський блокбастер "Мулан". Водночас цифрова прем’єра "Мулан" відбудеться на платформі Disney+. Чому фільм має такий великий бюджет (200 мільйонів), як тривало знімання в Китаї й чому майже всі костюми Мулан червоного кольору, розповідає Vogue.ua

"Мулан"
Локації

В основі фільму лежить "Пісня про Мулан" — китайська поема, написана в VI столітті. Відтоді вона була переосмислена сотні разів. Хоча події поеми традиційно відбуваються на півночі Китаю, режисерка Нікі Каро вирішила зняти свій римейк класичного фільму Disney 1998 року на півдні країни (на додаток до знімання в її рідній Новій Зеландії), щоб продемонструвати різноманітність краси китайського пейзажу. Серед місць, гідних стати заставкою для вашого монітора — Національний геологічний парк Чжаньє Данься в провінції Ганьсу, відомий завдяки різнобарвним пейзажам; пагорб з піщанику — Палахкотливі гори, де літня температура коливається близько 50 °С; і "дюни-співуни" в пустелі Дуньхуан, які видають барабанний звук, коли віє вітер. Також варто зазначити селище Туюк-Мазар, якому понад 1700 років.

Реклама
"Мулан"
Декорації

Художник-постановник Грант Мейджор, який, зокрема, працював над трилогією "Володар перснів", відтворив величезний тронний зал імператора на основі кількох уцілілих будівель династії Тан (618—907). Зал імператора прикрашений китайськими ліхтарями й бронзовими колонами. Юрта загарбника Борі Хана змодельована за зразком хатини 700 р. н. е. й прикрашена як декором з вовчими мотивами (Хан — вождь "вовчого" племені), так і скарбами, які Хан міг награбувати під час своїх подорожей Шовковим шляхом.

"Мулан"
Костюми

Художниця костюмів Біна Дайгелер шукала натхнення в символіці різних кольорів Китаю. Для костюмів вона використовувала натуральні тканини — льон, бавовну й шовк, які її команда потім фарбувала. У часи панування династії Тан тільки імператор носив жовте — тому Джет Лі можна побачити в одязі, пошитому із золотого шовку, який Дайгелер і її команда вишили вручну. Тим часом відьма Сяньнян (Гун Лі) з’являється здебільшого у світлому й білому одязі — у Китаї білий колір символізує смерть, а Бері Хан (Джейсон Скотт Лі) завжди повністю в чорному, що вказує на небезпеку. Актриса Лю Іфей, яка грає Мулан, носить найчастіше червоний колір — це символ сміливості, зухвалості й сили характеру.

"Мулан"
Зброя

Зайве казати, що в "Мулан" чимало батальних сцен — це означає, що в майстра зброї Джо Данклі було багато роботи. Всього виготовили понад 4000 різновидів зброї, включно з гострими з обох боків мечами Цзянь і вигнутими кинджалами Капінга. У фільмі ми також бачимо два мечі батька Мулан, на яких вигравіювані слова "Вірний, Хоробрий, Вірний". Перший, повністю зроблений з бронзи й сталі, важить п’ять кілограмів і з’являється тільки на великих планах, а другий — набагато легша зброя, яку Мулан використовує в сценах битв.

"Мулан"
Освітлення

До знімання операторка Менді Вокер подорожувала Китаєм, щоб відчути й побачити природне освітлення країни. Після цього частину сцен відзняли в Новій Зеландії — досвід мандрів Китаєм дав змогу відтворити "ніжне" природне освітлення, характерне для Китаю. Операторці довелося використовувати й незвичні прийоми. Це знімання певних сцен за допомогою об’єктива, який Девід Лін використовував під час фільмування "Лоуренса Аравійського" 1962 року (до речі, легендарний фільм став до певної міри референсом для "Мулан"), і подвійної лінзи Гаусса, виготовленої з фрагментів старовинного скла.

"Мулан"

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.