До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

"Легенда про Зеленого лицаря": все, що варто знати про нове фентезі

З 26 серпня в українських кінотеатрах стартував новий фільм американського сценариста і режисера Девіда Ловрі фентезі "Легенда про Зеленого лицаря". Картина заснована на поемі невідомого автора з "артуровского" циклу текстів про Камелот і лицарів Круглого столу.

Ловрі, за власним зізнанням, завжди був заворожений цим текстом і якоїсь миті вирішив діяти: "Сер Гавейн та Зелений лицар" — настільки класична історія, що перетворюється на щось абсолютно універсальне, живе, чуттєве", — розповідає режисер. Ми взяли всю відому інформацію про інтригуючу новинку, що зібрала визначний каст на чолі з лауреатом премії BAFTA Девом Пателем ("Лев", "Історія Девіда Копперфілда", "Мільйонер з нетрів").

Реклама

Про сюжет

Формально фільм дійсно заснований на тексті14-го століття "Сер Гавейн та Зелений лицар". Той самий королівський двір легендарного Артура в замку Камелот, все ті ж лицарі Круглого столу, які святкують Різдво. Несподівано до двору прибуває загадковий міфічний Зелений лицар, пропонуючи незвичайне змагання. На нього й погоджується племінник Артура — молодий Гавейн. Він завдає удару і через рік йому доведеться навістити Зеленого лицаря. Гавейн вирушає в небезпечну подорож на зустріч долі, вважаючи, що лицарська честь — перед усім.

Відрізняється від оригінального тексту? Так, поза всяких сумнівів. "Легенда про Зеленого лицаря" — авторське висловлювання Девіда Ловрі, який оживляє Середньовіччя за допомогою сучасної оптики відносно лицарського міфу, положення жінки, місця релігії і магії, ставлячись дуже ввічливо до першоджерела. Безумовно, фільм "не проповідує", а показує, що підтверджує виконавець ролі Гавейна Дев Патель в недавньому інтерв'ю виданню IndieWire: "Коли я прочитав сценарій, то відразу зрозумів, наскільки виразним і візуально насиченим буде фільм. Девід залишав трохи місця для діалогів, намагаючись позбавити кіно непотрібної патетики і пафосу, зате давав украй цікаві описи для мізансцен й майбутнього оточення, не соромився надати символістиці справжнього життя. Я був упевнений, що він зможе зробити щось видатне".

Хто в ролях

Ловрі відпочатку планував запросити Дева Пателя виконати головну роль у фільмі, вважаючи актора ідеальним втіленням сучасної мужності, де немає місця агресії. І західні критики вважають, що цей перфоманс Пателя просто має позитивно вплинути на кар'єру британського актора.

Крім того, режисер зважився на незвичайний експеримент, запросивши лауреатку премії "Оскар" Алісію Вікандер зіграти відразу дві основні жіночі партії: кохану Гавейна простолюдинку Ессель і загадкову Леді, яку головний герой зустріне на шляху до Зеленого лицаря. Зірка "Лари Крофт", "Дівчини з Данії" та "З машини" була в захваті від такої можливості: "Я ніби граю дві уявні жіночі суті в головах чоловіків — покірну кохану і фатальну інтриганку. Девід Лоурі дуже хитромудро використовував у цьому фільм всі ці міфи й упередження довкола жінок, нібито "магічних і небезпечних". Бути частиною такого проєкту, безумовно, велика честь для мене".

Зірка "Воїна" та "Великого Гетсбі", австралієць Джоел Едгертон зіграв харизматичного лорда Бертілака, в чий замок потрапляє Гавейн, а легендарного короля Артура — характерний британський актор Шон Харріс з франшизи "Місія нездійсненна", його дружину королеву Гвиневру зіграла Кейт Дікі з "Гри престолів ". Також у фільмі зіграли нові зірки MARVEL — Баррі Кеоган з "Вічних" і Ерін Келліман з "Сокола та Зимового солдата".

Про зйомки

"Легенда про Зеленого лицаря" знімалася в Ірландії, як у павільйоні, так і натурно, з використанням природного освітлення. Девід Ловрі запросив молодого оператора Ендрю Дроз Палермо, з яким знімав свій культовий фільм "Історія примари". За музичний супровід відповідав також постійний коллаборатор Ловрі Деніель Харт. Оригінальний саундтрек "The Green Knight" уже доступний для прослуховування на всіх популярних стрімінг-платформах і вважається раннім кандидатом на номінацію Американської кіноакадемії за найкращу музику до фільму.

За величні і, поза тим, мінімалістичні костюми "Легенди" відповідала Малгозія Тружинська, для якої це був перший проєкт з історичними костюмами: "Девід хотів тактовно поєднувати сучасність і те, як ми собі уявляємо вбрання напівміфічної епохи короля Артура. Наші костюми — суцільна фантазія, наша версія, але вони вписалися в наратив". Ба більше, спілкування з вегетаріанцем Ловрі настільки надихнуло художницю з костюмів, що вона вирішила використовувати лише веганські матеріали для пошиття: "Я зрозуміла, що підтекст і задумка без цього будуть неповними".

За спецефекти "Легенди про Зеленого лицаря" відповідала студія "Weta Digital", заснована Пітером Джексоном, вона працювала над його франшизами "Володар кілець" і "Хоббіт", а також над фільмами Marvel та "Лігою справедливості" у версії Зака ​​Снайдера. Попри те, що у більшості сцен використовувались практичні ефекти, у студії було над чим працювати: від створення лисиці, що розмовляє, до вражаючих жінок-велетнів.

Реліз та відгуки

Спочатку "Легенда про Зеленого лицаря"мала вийти на великі екрани влітку 2020-го року з прем'єрою навесні на престижному американському глядацькому фестивалі "South by Southwest". Як тільки почалася пандемія, фестиваль першим зважився на онлайн-формат, але студія-виробник А24 вирішила відстрочити релі— з фентезі Девіда Ловрі, остаточно оголосивши про своє рішення випускати фільм у 2021-му році.

Режисер скористався цією паузою і творчою свободою, щоб продовжити роботу над "Легендою", змінюючи монтаж і доповнюючи фільм візуальними ефектами. За словами одного з провідних акторів — Джоела Едгертона — знімальна група так і не побачила першої версії фільму: "Ми мали подивитися на фестивалі, але потім сталася пандемія, і всі сиділи в домівках. Але я точно знаю, що фільм задовольнив усіх — продюсерів, студію. Просто Девід — художник з невгамовною енергією, зупинити його неможливо і він скористався паузою дуже правильно".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.