До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

15 найкращих фільмів про моду 1990-х

Любіть їх чи ненавидьте, але 1990-ті подарували світу одні з найулюбленіших моментів у моді. Понад 30 років різноманітні фільми допомагали формувати модну спадщину цілої епохи. Від чудових суконь до незабутніх аксесуарів і неперевершеного вуличного стилю — розповідаємо про найвпливовіші модні екранні моменти того десятиліття.

"Красуня", 1990

Важко переоцінити вплив на моду романтичної комедії Гаррі Маршалла. Кожне вбрання героїні Джулії Робертс незабутнє: криваво-червона оперна сукня, кремове плаття, мінісукня з вирізами, костюм лососевого кольору та сукня в горошок. Лише цього літа ансамблями Вів’єн Ворд надихалися всі: від Megan Thee Stallion до герцогині Сассекської.

Реклама

"Королеви вбивства", 1999

Ця чарівна сатира з Роуз Макговен, Джулі Бенц і Ребеккою Ґейгарт у головних ролях, розповідає про ексклюзивну групу школярок, які випадково вбили свого друга. Герої та героїні фільму демонструють безліч знакових предметів 1990-х: від намист з іменами та обтислих топів до вкорочених кардиганів у відтінках морозива.

"Чаклунство", 1996

У трилері Ендрю Флемінга, де Нів Кемпбелл, Рейчел Тру, Файруза Балк і Робін Танні грають дівчат з надприродними здібностями, можна побачити чимало знакових модних речей: картаті міні, мереживні сукні, вінілові тренчі, топи в сіточку, чокери й темний гранжевий макіяж. Стиль героїнь — готичний гламур у найкращому прояві.

"10 причин моєї ненависті", 1999

Є незліченна кількість причин, щоб вкотре переглянути "10 причин моєї ненависті": від зворушливого виконання Гітом Леджером пісні Can’t Take My Eyes off You до молодого Джозефа Гордон-Левітта у ролі закоханого школяра. Але варто також звернути увагу на костюми, що уособлюють різноманітну стильову гаму дев’яностих: від топів з камуфляжним принтом і шкіряних курток для Кет до квітів і перлів для її сестри Б’янки.

"Основний інстинкт", 1992

Кетрін Тремелл, яку зіграла Шерон Стоун, ознаменувала своєю появою найфеєричніший момент у кіно початку 1990-х. Бежевий в’язаний кардиган, прозорий топ під оверсайз-блейзером, мінісукня з лелітками, кремовий тренч... Список елегантних, мінімалістичних, базових предметів гардероба головної героїні, що визначили десятиліття, можна продовжувати.

"Білі люди не вміють стрибати", 1992

Веслі Снайпс і Вуді Гаррельсон грають двох стритболістів у цьому кіногіті 1992 року. Фільм також є ідеальною кінематографічною капсулою часу вуличного стилю початку 1990-х, для якого характерні кросівки Nike Air Jordan, майки Gold’s Gym, футболки Parental Advisory та ідеальні великі квітчасті сорочки.

"Смерть їй личить", 1992

Після того, як у 1992 році він дістав помірні відгуки й посередні касові збори, фільм "Смерть їй личить" став одним з найулюбленіших культових класичних фільмів усіх часів. Режисер Роберт Земекіс увійшов в історію кемпу цією надзвичайно стильною чорною комедією з Меріл Стріп і Ґолді Гоун у головних ролях. Проте дещо часто залишається поза увагою публіки: яскраві сукні англійської дизайнерки костюмів Джоанни Джонстон. Чого лише варта червона шифонова сукня з верхом-бюстьє, вирізом у формі серця та розрізом до стегон, доповнена червоними підборами в тон та ідеальним появленням героїні в цьому образі.

"Авторитет", 1992

Фільм "Авторитет", з Тупаком Шакуром у його проривній ролі, розповідає про досвід темношкірої молоді в жорстокому суспільстві. Від одягу головних героїв (взуття Reebok, кепки Kangol, дуті куртки, подвійний денім і картаті комбінезони) до їхніх стосунків — естетичні й сюжетні елементи фільму неабияк піднесли планку для наступників, які пізніше створювали кіно про гіп-гоп-культуру.

"Кримінальне чтиво", 1994

Тим з нас, хто віддає перевагу стриманішому підходу до стилю 1990-х, варто лише поглянути на Мію Воллес (Ума Турман) у стрічці "Кримінальне чтиво" — одному з найвпливовіших фільмів десятиліття. Цей чорний боб. Ці чорні штани. Ця класична біла сорочка. Байдуже, згодні ви чи ні, одне можна сказати напевно: на екрані Турман подарувала світу один з найпопулярніших костюмів на Гелловін.

"Безголові", 1995

"Безголові" — найвідоміший фільм 1990-х про моду в стилі кітч-шик. Одяг героїнь має такий же актуальний вигляд сьогодні, як і понад два десятиліття тому: від шифонових топів і вкорочених жилетів до класичної майки, одягненої поверх футболки, і культової червоної сукні Alaïa. Однак квінтесенцією стилю "Безголових" стали картаті комплекти Шер і Діонн, доповнені туфлями в стилі Мері Джейн і панчохами вище від колін.

"Покоління гри „Doom"", 1995

"Покоління гри „Doom"" — це насичена сленгом, наркотиками та страхом історія дорослішання — й один з найстильніших фільмів 1990-х. Ксав’є втілює типового бунтаря 1950 років (вузькі джинси, ковбойські чоботи, джинсова сорочка та білий ковбойський капелюх), тоді як Емі — панк-гламур 1990-х: шкіряні куртки великого розміру, черевики Dr. Martens, вінтажні сукні та невеликі протисонцеві окуляри. Драний одяг Джордана, здається, також відбиває його світобачення. З плином років естетика "Покоління гри „Doom"" має напрочуд сучасний вигляд.

Catwalk, 1995

Цей основоположний документальний фільм розповідає про супермодель Крісті Тарлінгтон у сезоні весна-літо 1994 року. Стрічка пропонує відвертий і близький погляд на життя однієї з перших супермоделей. Режисер Роберт Лікок спостерігає за Тарлінгтон, коли вона подорожує між Міланом, Парижем і Нью-Йорком у вишуканому костюмі, шовкових блузах і шкіряних плащах. Окрім насиченого графіка й вишуканого стилю, цей фільм також демонструє неймовірний шарм однієї з найвідоміших манекенниць.

"Виклик", 1996

У цьому трилері з Джадою Пінкетт-Сміт розповідається про те, як чотири темношкірі жінки борються із системою, що намагається їх зламати. Що стосується моди, у цьому фільмі є кілька геніальних моментів. Саме завдяки фільму "Виклик" картаті сорочки й жорсткий денім стали настільки популярними.

"Ромі та Мішель на зустрічі випускників", 1997

У 1997 році Ліза Кудроу й Міра Сорвіно представили світові чудову сатиру й багато незабутніх образів у неонових відтінках. Культова комедія миттєво стала гітом завдяки сценарію, саундтреку та хімії між двома головними персонажами. Фільм і донині надихає прихильників моди з усього світу завдяки своїй яскравій естетиці 1990-х.

"Жорстокі ігри", 1999

Кетрін Мертей із "Жорстоких ігор" зарекомендувала себе як одна з найсумніших екранних антагоністів десятиліття завдяки своїм макіавеллівським інтригам і підходу до моди. Художниця костюмів Деніз Вінгейт перетворила головну героїню на справжню діву, вдягаючи її в корсети й костюми Dolce & Gabbana. Додайте димчастий макіяж очей та осінньо-коричневі губи, і ви дістанете одну з найрозкішніших кінолиходіїв сучасної історії моди.

За матеріалами vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.