До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

10 жінок-режисерок, гідних номінації на "Оскар" у 2021 році

Якщо Реджина Кінг або Хлоя Чжао, дві з нинішніх фавориток премії "Оскар" в категорії "Найкраща режисерська робота", отримають номінацію, вони стануть першими небілими жінками, які перемогли в цій категорії. Це вражаючий факт, який привертає увагу до ще однієї несправедливості: за 92-річну історію Академії лише п'ять жінок-режисерок (Ліна Вертмюллер, Джейн Кемпіон, Софія Коппола, Кетрін Бігелоу і Грета Гервіг) боролися за звання найкращого режисера. І лише одна з них — Кетрін Бігелоу — забрала додому статуетку.

Фрэнсис Макдорманд в фильме Френсіс Макдорманд у фільмі "Земля кочівників"

Безсумнівно, шорт-лист церемонії 2021 року матиме зовсім інакший вигляд. Переважно це пояснюється пандемією, яка змінила і переналаштувала всі процеси в кіноіндустрії. Через те, що блокбастери відкладають дати виходу, безліч низькобюджетних незалежних фільмів, представлених на стрімінгових сервісах, отримали шанс показатися. Багато з них зняті жінками, які не мають всесвітнього визнання. Їх оцінюють за якістю, а не за силою їхніх промокампаній.

Реклама

Увесь список номінантів майбутньої премії "Оскар" оголосять лише 15 березня 2021 року, але ми представляємо 10 жінок, готових увійти в історію зі своїми видатними релізами.

Хлоя Чжао за фільм "Земля кочівників"
Фрэнсис Макдорманд в фильме Френсіс Макдорманд у фільмі "Земля кочівників"

Відтоді, як це поетичне роуд-муві отримало премію "Золотий лев" на Венеціанському кінофестивалі і приз глядацьких симпатій Міжнародного кінофестивалю в Торонто, у режисерки Хлої Чжао є всі шанси отримати не тільки номінацію, а й саму премію "Оскар". Дія драми "Земля кочівників", в якій Френсіс Макдорманд зіграла одну з найкращих ролей у своїй кар'єрі, відбувається в американських пустелях, коли представники робочого класу змушені стати кочівниками, щоб відновити своє життя після кризи 2008 року.

Реджина Кінг за фільм "Одна ніч у Майамі"
Кадр з фільму "Одна ніч у Майамі"

Майже через два роки після того, як Реджина Кінг стала лауреаткою премії "Оскар" за роль у фільмі "Якщо Біл-стріт могла б заговорити", актриса повертається з повнометражним режисерським дебютом "Одна ніч у Майамі". Це історія про захисників прав темношкірого населення — Малкольм ІКСІ, Кассіус Клей, Джим Браун і Сем Кук, які зустрічаються в номері мотелю, щоб обговорити боротьбу за рівність. Після хвилі протестів Black Lives Matters ця стрічка особливо актуальна.

Еліза Хіттман за фільм "Ніколи, рідко, іноді, завжди"
Талия Райдер в фильме Талія Райдер у фільмі "Нвколи, рідко, іноді, завжди"

Несамовитий проєкт бруклінської режисерки Елізи Хіттман розповідає історію дівчини-підлітка, яка вирушає в ризиковану подорож з Пенсільванії до Нью-Йорку, щоб зробити аборт.

Кітті Грін за фільм "Асистентка"
Джулия Гарнер в фильме Джулія Гарнер у фільмі "Асистентка"

Рух #MeToo став джерелом натхнення для створення безлічі фільмів, але лише деякі з них можуть зрівнятися за потужністю з захоплюючим трилером австралійської режисерки Кітті Грін. Джулія Гарнер грає роль асистентки нью-йоркської продюсерської компанії, яка протистоїть сексуальним домаганням на роботі.

Жозефін Декер за фільм "Ширлі"
Элизабет Мосс в фильме Элізабет Мосс у фільмі "Ширлі"

У цьому фільмі Елізабет Мосс грає роль ексцентричної письменниці Ширлі Джексон, яка нестійка психологічно, дуже прив'язана до дому і поглинена написанням великого роману... Від ретельно продуманої режисури і до закрученого сценарію — цей фільм заслуговує на увагу.

Софія Коппола за фільм "Остання крапля"
Рашида Джонс и Билл Мюррей в фильме Рашида Джонс і Білл Мюррей у фільмі "Останя крапля"

Ця комедія про батька і доньку возз'єднує оскароносну сценаристку-режисерку Софію Копполу з її улюбленцем Біллом Мюрреєм, вийшов водночас гострий і смішний фільм. Він грає галериста на пенсії і ексцентричного батька письменниці, яка підозрює свого чоловіка в романі з іншою жінкою. Щоб дізнатися правду, вони вирушають у пригоди в Нью-Йорку...

Келлі Райхардт за фільм "Найперша корова"
Кадр из фильма Кадр з фільму "Найперша корова"

Фільм "Найперша корова" Келлі Райхардт — справжній шедевр. Це оригінальний вестерн про кухаря і китайського іммігранта, які починають бізнес з молока, вкраденого від місцевої корови. Ніжна історія дружби не залишить нікого байдужим.

Міранда Джулай за фільм "Каджілліонер"
Эван Рейчел Вуд в фильме Еван Рейчел Вуд у фільмі "Каджілліонер"

Сюрреалістичний фільм "Каджілліонер" — божевільна комедія про родину аферистів, які знаходять заповзятливу спільницю для своїх мерзенних схем. Чи важатимете ви цю стрічку унікальною, або ж вона здасться вам химерною — у будь-якому разі її варто переглянути.

Отем де Уайлд за фільм "Емма"
Аня Тейлор-Джой в фильме Аня Тейлор-Джой у фільмі "Емма"

Попри чудові костюми цукеркових відтінків і вишукані прикраси, саме режисерська майстерність Отем де Уайлд зробила цю роботу такою сильною. До того ж, Аня Тейлор-Джой чудова в ролі їдкої і гламурної антигероїні Джейн Остін.

Чаннінг Годфрі Піплз за фільм Miss Juneteenth
Кадр из фильма Miss JuneteenthКадр з фільму Miss Juneteenth

Авторський дебют Чаннінг Годфрі Піплз — надихаюча ода темношкірій матері-одиначці. Вона намагається допомогти своїй доньці виграти конкурс, який забезпечить їй стипендію в коледжі. Одна з головних переваг фільму в тому, що режисер з легкістю вирішує важливі теми — від жорстокої спадщини рабства в США до наслідків розбитих мрій.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.