До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

10 надзвичайних ролей Меггі Сміт

Меггі Сміт — справжня легенда. Вона — актриса, яка невпинно демонструвала свій талант упродовж десятиліть у різних ролях: від театру до кіно, від великого екрана до маленького. Вражає не тільки тривалість її кар’єри, а й розмах її виступів.

Меггі Сміт

Мадам Сміт — одна з найзаслуженіших актрис в історії. Шість разів її номінували на премію "Оскар", дві з яких вона забрала додому. За свої ролі в кіно Сміт також здобула два "Золоті глобуси" з дев’яти номінацій, премію Гільдії кіноакторів, чотири премії "Еммі" й три номінації на премію "Тоні" за бродвейські роботи. 28 грудня незрівнянній Меггі Сміт виповнюється 89 років, з нагоди чого vogue.ua згадує одні з найкращих її ролей.

Реклама

"Отелло" (1965)

Лоренс Оливье и Мэгги Смит в фильме Лоренс Олів’є і Меггі Сміт у фільмі "Отелло" (1965)

Фільм "Отелло" ґрунтується на однойменній п’єсі Вільяма Шекспіра. Щоб отримати насолоду від цієї стрічки, найімовірніше, треба бути шанувальником великого драматурга. У будь-якому разі, ця картина вражає своїми сюжетними поворотами й безліччю видатних моментів, коли Меггі Сміт з’являється на екрані в ролі Дездемони, дружини головного героя Отелло.

"Розквіт міс Джин Броді" (1969)

Мэгги Смит в фильме Меггі Сміт у фільмі "Розквіт міс Джин Броді" (1969)

У британському драматичному фільмі "Розквіт міс Джин Броді" Меггі Сміт грає головну роль нестримної вчительки в школі для дівчаток в Единбурзі, яка часто романтизує фашистських лідерів, як-от Муссоліні, і вважає, що вона має бути в центрі уваги. Фільм приніс Меггі Сміт її першу й заслужену премію "Оскар". Вона чудово зображує свою героїню, показуючи її суперечливі цінності. Це справді одна з найкращих ролей Меггі Сміт, і ви не пошкодуєте, якщо подивитеся цю стрічку.

"Подорож із тіткою" (1972)

Мэгги Смит в фильме Меггі Сміт у фільмі "Подорож із тіткою" (1972)

Ще один фільм, який приніс Меггі Сміт номінацію на премію "Оскар". У цій стрічці за мотивами однойменного роману сюжет оповідає історію одного чоловіка середнього класу і його аморальної тітки, і те, як вони зближуються, попри різні життєві погляди. Меггі Сміт була просто неперевершена в ролі Августи. Цю картину варто дивитися за хімію між Сміт і Алеком Макковеном, який грає її племінника, і гостроцікавий сюжет.

"Каліфорнійський готель" (1978)

Мэгги Смит в фильме Меггі Сміт у фільмі "Каліфорнійський готель" (1978)

Меггі Сміт дістала свою другу премію "Оскар" і першу премію "Золотий глобус" за роль у комедії Ніла Саймона, що оповідає чотири історії відвідувачів шикарного каліфорнійського курорту. Сміт грає Діану Баррі, британську актрису, яка приїхала в Голлівуд зі своїм чоловіком Сідні (Майкл Кейн), діставши номінацію на "Оскара". Після програшу на церемонії Діана пускається берега. За іронією, Меггі Сміт — наразі єдина актриса, яка здобула "Оскара" за зображення персонажа, що не виборов "Оскара".

"Кімната з видом" (1985)

Мэгги Смит в фильме Меггі Сміт у фільмі "Кімната з видом" (1985)

У стрічці "Кімната з видом" глядач стежить за історією молодої жінки, на ім’я Люсі (ГеленаБонем Картер), яка терпить муку через обмежувальну й пригнічувану культуру едвардіанської Англії, коли закохується в молодого й волелюбного чоловіка, на ім’я Джордж Емерсон. Меггі Сміт грає Шарлотту, двоюрідну сестру Люсі. За роль у цьому фільмі Сміт була номінована на чергову премію "Оскар". "Кімната з видом" — це прекрасна історія кохання й розповідь про культуру Англії того часу.

"Сестро, дій" (1992, 1993)

Мэгги Смит в фильме Меггі Сміт у фільмі "Сестро, дій" (1992)

В одному з її найпопулярніших фільмів Меггі Сміт грає роль ігумені, яка очолює монастир у Сан-Франциско. Її життя змінюється після прохання дати притулок співачці з нічного клубу Делоріс Вілсон (Вупі Голдберг), яка мала вдавати черницю, погодившись на програму захисту свідків, після того як її хлопець-гангстер убив людину. Сувора й правильна героїня Сміт кумедно контрастує із зухвалою й волелюбною Делоріс. Сміт також повторила свою роль у продовженні історії "Сестро, дій — 2".

"Госфорд-парк" (2001)

Мэгги Смит в фильме Меггі Сміт у фільмі "Госфорд-парк" (2001)

Роберт Олтман створив шедевр у 2001 році й представив британський детективний фільм "Госфорд-парк". Легендарний режисер розгорнув сюжет між двома групами людей — багатими аристократами й челяддю. Пізніше автор сценарію Джуліан Феллоуз, ґрунтуючись на ідеї цього фільму, створив серіал "Абатство Даунтон" і запросив Сміт зіграти подібну роль і на маленькому екрані.

Серія фільмів про Гаррі Поттера

Мэгги Смит в роли профессора МакгонагаллМеггі Сміт у ролі професорки Макґонеґел

Меггі Сміт стала відома цілому поколінню кіноглядачів завдяки ролі професорки МінервиМакґонеґел у серії фільмів про Гаррі Поттера. Сміт зіграла в семи фільмах франшизи, яка стала найбільшою кіносагою з безліччю фанатів у всьому світі, мерчем і цілим тематичним парком. Якщо ви не знайшли часу подивитися фільми про світ чарівників, зробіть це якомога швидше. Повірте, ви не пошкодуєте.

"Абатство Даунтон"

Мэгги Смит в Меггі Сміт у серіалі "Абатство Даунтон"

"Абатство Даунтон" — серіал, що згодом перетворився у два повнометражні фільми. Історичне шоу оповідає про життя аристократичної сім’ї Кроулі і їхніх слуг у вигаданому Йоркширському маєтку в постедвардіанську епоху. Серіал зачепив кілька важливих історичних подій, наприклад, крах "Титаніка", Першу світову війну, загальні вибори у Великій Британії 1923 року. Меггі Сміт грає головну роль у великому акторському ансамблі — Вайолет Кроулі, графиню-вдову Грентем. Шоу тривало шість сезонів, у 2019 році вийшов перший фільм, а прем’єра продовження запланована на 2022-й.

"Леді у фургоні" (2015)

Мэгги Смит в фильме Меггі Сміт у фільмі "Леді у фургоні" (2015)

Чудовий виступ Меггі Сміт у ролі міс Шеперд — літньої безпритульної жінки, яка переконала драматурга Алана Беннетта дозволити їй жити у фургоні, припаркованому біля його будинку в Лондоні. Беннетт створив сюжет, ґрунтуючись на власному досвіді спілкування з безпритульною міс Мері Шеперд, яка одного разу вирішила на якийсь час припаркувати свій фургон на під’їзній доріжці Беннета, а в результаті прожила там наступні 15 років. Історія оповідає про стосунки Беннета з міс Шеперд і його відкриття, що вона колись була відомою піаністкою. Меггі Сміт бездоганно розкрила ексцентричність героїні й дістала за свою гру дев’яту номінацію на премію "Золотий глобус".

[READ_ALSOholder=content_1;]

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.