До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Найкращі фільми про політику в історії кіно

На Netflix вийшла захоплива історична драма "Мюнхен. На порозі війни", що описує події 1938 року та розповідає про двох героїв, які намагаються запобігти підписанню знаменитої Мюнхенської угоди та зупинити Гітлера. Для тих, кому сподобався цей фільм, vogue.ua пропонує добірку з дев’яти оригінальних фільмів про політику — що кидають світло на багато подій сьогодення.

"Вся президентська рать"

Легендарна картина з блискучим дуетом Дастіна Гоффмана й Роберта Редфорда. Вони грають реальних персонажів — журналістів видання "Вашингтон пост" Бернстейна і Вудворда, відомих своєю роботою над матеріалами Вотергейтського скандалу, що спричинив відставку президента Ніксона. У 1977 році стрічка Алана Пакула стала справжнім проривом та дістала відразу чотири премії "Оскар". Натепер саме "Вся президентська рать" є зразком жанру політичного трилеру й одним з найкращих фільмів про силу медіа.

Реклама
"Доктор Стрейнджлав або, як я перестав хвилюватись і полюбив бомбу"

Фільм, який входить до сотні найкращих стрічок в історії американського кіно (і посідає там 39 місце). Картина Кубрика вийшла в розпал Холодної війни і стала сатирою на військову політику США й тодішні перегони озброєння. В основі фільму — книга британського офіцера "Червоний телефон не відповідає", що передає тривогу людей перед ядерною війною. Проте фільм Кубрика зображує цю параною в комедійному ключі — Кубрик вважав сатиру найкращим методом достукатися до суспільства. У 1964 році стрічка Кубрика стала справжньою подією, що розділила світ кіно на до і після, і здобула чотири номінації на премію "Оскар".

"Ніксон"

Ще один фільм про Ніксона в нашій добірці з найпотужнішою акторською роботою Ентоні Гопкінса в ролі 35-го президента Америки. Стрічка Олівера Стоуна описує важливі періоди з життя президента, підтверджуючи, що боротьба за владу — завжди брудна справа, але вміння вчасно зупинитися — теж талант. У 1996 році фільм зібрав номінації на головні кінопремії: "Оскар", "Золотий Глобус", BAFTA. Окремо варто відзначити гру Джоан Аллен, якій дісталася непроста роль першої леді Америки Пет Ніксон.

"Сім днів у травні"

У 1960-ті було знято кілька потужних політичних фільмів, творці яких хотіли розповісти світу про політичні інтриги в інакомовній формі, через саспенс і трилер. Один з них — картина "Сім днів у травні" легендарного американського режисера Джона Франкенгаймера, яка дістала дві номінації на "Оскара". Стрічка розповідає про розпал холодної війни і про військовий переворот, який намагається здійснити генерал ВПС Джеймс Скотт. Роль чесного піхотинця Кейсі, який попереджає президента Лайсона, зіграв актор Кірк Дуглас, який був одним з ініціаторів цього фільму.

"Гарві Мілк"

Фільм культового режисера Гаса Ван Сента, який розповідає історію Гарві Мілка — першого американського політика, що зважився на камінгаут. Історія Гарві Мілка вражає й тим, що свою особисту історію він використав на благо суспільства — і став справжнім борцем за права геїв, перемігши на виборах. Водночас важливо розуміти, що історія боротьби Мілка — не історія боротьби за права конкретних людей, а історія боротьби за загальнолюдські права й свободи. У 2009 році Шон Пенн здобув за роль Гарві Мілка премію "Оскар".

"Темні часи"

Ролі великих політиків і непересічних історичних особистостей часто виклик для акторів — і вони ж часто приносять цим акторам найвищі кінонагороди. Так було і з Гері Олдманом — за своє приголомшливе (це справді підхоже слово) перевтілення в образ британського прем’єр-міністра Вінстона Черчилля актор взяв "Оскара", а також "Золотий Глобус" і BAFTA. Британець готувався до своєї ролі цілий рік, ретельно вивчаючи всі звички Черчилля. Важливим чинником став грим актора, на підготовку якого загалом пішло понад 200 годин за період знімання. Зовнішній вигляд Олдмена зазнав радикальної трансформації — на актора нанесли пластичний грим завважки як половина маси тіла самого Гері. Все для того, щоб зробити образ містера Черчилля максимально реалістичним.

"Смерть Сталіна"

Можливо, гучна політична сатира Армандо Яннуччі вибивається із загального списку серйозного драматичного кіно, але сатира — теж прекрасний спосіб осмислення історії. Стрічка, що розповідає про смерть диктатора в березні 1953 року й боротьбу за владу серед його найближчого оточення, вийшла 2017 року й зібрала кілька призів на європейських кінофестивалях, а також дістала високу оцінку критиків. Водночас у деяких країнах фільм так і не вийшов у прокат. Картину знято за мотивами французького коміксу. Режисер стрічки Армандо Яннуччі казав, що насамперед прагнув показати образ мислення радянських політиків, їхнє безглуздя й прагнення влади.

"У петлі"

Ще одна гостра політична сатира в нашому списку, також авторства Армандо Яннуччі ("Смерть Сталіна"). Стрічка "У петлі", знята в манері псевдодокументального кіно, показує, як одна випадково кинута фраза британського міністра Саймона Фостера розв’язує цілий ланцюжок подій, що можуть призвести до війни на Близькому Сході. Фільм у сатиричній манері зображує, як дуже багато чого у великій політиці залежить від необережно кинутих фраз або збігу обставин. У 2010 році стрічку номінували на "Оскар" у категорії "найкращий сценарій".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.