До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

6 легендарних суконь за всю історію премії "Оскар"

"Оскар" — не просто головна кінопремія світу, але й своєрідний ярмарок марнославства: акторки змагаються у виборі найбільш вдалих і ефектних вбрань і демонструють тренди, які будуть актуальними у вечірній моді цілий рік. В чому за заповітними статуетками піднімалися на сцену тендітна Одрі Гепберн, холодна красуня Грейс Келлі або темпераментна Софі Лорен? Про легендарні сукні головної світової кінопремії — в огляді vogue.ua.
Софі Лорен у Римі радіє отриманому "Оскару", 1962 рік

В ті роки роль стилістів і головних дизайнерів знаменитих актрис відводилася штатним костюмерам і головним модельєрам голлівудських кінокомпаній, як-от Арнолю Скаазі з Fox Pictures, Едіт Гед із Paramount, Гелен Роуз із Metro Goldwyn Mayer. Вони шили розкішні сукні, які потім, всупереч усталеній думці, не лишалися в актрис, а розміщувалися в костюмерних кіностудій і пізніше, десятиліття по тому, розходилися на аукціонах.

Грейс Келлі і Кларк Гейбл на церемонії в 1954 році

Сукня Мерилін Монро на 23-й церемонії "Оскар"

Як ніхто інший, Норма Джин вміла і любила порушувати правила. Її "оскарівська" сукня кардинально відрізнялася від усіх тих, які вибирали актриси в елегантні 1950-ті, з їхньою любов'ю до вишуканого стилю new look. Мерилін Монро, яка зіграла у більш ніж тридцяти фільмах, жодного разу не була ні призеркою, ні навіть номінанткою "Оскара", однак її поява на церемонії 1951 року не минула непоміченою. Тоді акторка вручала одну з нагород і для виходу на сцену вибрала пишну сукню з чорного тюлю з глибоким декольте. Автором сексапільного вбрання став один із модельєрів студії 20th Century Fox, з якою актриса якраз підписала контракт. Безперечно, це було одне з найбільш ефектних декольте, які колись бачив "Оскар". На самому хіднику актриса, яка уславилася любов'ю до хутра, доповнила сукню білою хутряною накидкою. В той березневий вечір фільм "Все про Єву", одну з ролей в якому зіграла Мерилін, отримав шість статуеток.

Сукня Одрі Гепберн на 26-й церемонії "Оскар"

Свого єдиного "Оскара" витончена Одрі Гепберн отримала фактично за першу в житті велику роль — картину "Римські канікули" американського режисера Вільяма Вайлера. До того актриса здебільшого працювала в театрі, завдяки якому і стала помітною — в 1951 році Бродвей підірвала постановка "Жіжі", де Одрі зіграла головну роль, а опісля її якраз і запросили в "Римські канікули". В 1954 році на 26-й церемонії вручення "Оскара" 25-річна актриса з'явилася в сукні, яка була втіленням її знаменитого стилю — елегантного і вишуканого.

Мереживна сукня кремового кольору була створена штатною дизайнеркою студії Paramount Едіт Гед. Силует вбрання, доповненого тонким паском, вдало підкреслював непересічну красу Одрі — вузькі тендітні плечі, тонку талію, гарні руки. Мереживо на тканині утворювало великі квіти, за що плаття пізніше отримало назву "квіткова сукня Одрі". Щоправда, це вбрання стало помітним і до "Оскара": актриса з'являлася в ньому в одній із фінальних сцен "Римських канікул" — там сукню доповнив мереживний жакет. Авторка цього символічного для Гепберн образу, Едіт Гед, прославилася незгірш актрис, котрих вона вдягала. Справжня легенда Голлівуду, вона отримала в різні роки вісім "Оскарів" за найкращі костюми до фільмів.

Реклама
Едіт Гед і її вісім "Оскарів"
Протягом 44 років Едіт була головною дизайнеркою студії Paramount, за рік примудрялася створювати костюми для 50 фільмів, вдягаючи головних актрис золотої ери Голлівуду. В 1950-ті вона почала співпрацю з молодою зіркою Одрі Гепберн, якій створила костюми для "Римських канікул" і "Сабріни". Працюючи над вбранням для першого фільму, дизайнерка певною мірою сформувала стиль Одрі, що пізніше став неймовірно популярним. Едіт, прагнучи підкреслити нестандартну тендітність Гепберн, навмисне відійшла від актуальної в Голлівуді орієнтації на пишногрудих красунь, чим започаткувала нові стандарти краси. Щоправда, співпраця Едіт Гед і Одрі не була довгою — 1953 року актриса познайомилась із 26-річним Юбером де Живанші, чиє вбрання буде носити довгі роки, і в кіно, і у повсякденні.

Сукня Грейс Келлі на 27-й церемонії "Оскар"

В картині "Сільська дівчина" Грейс Келлі зіграла нестандартну для себе роль, за яку згодом отримала свого єдиного "Оскара". Її героїня Джорджі — холодна і сувора жінка, на вигляд набагато старша за свій вік. Перевтілення прекрасної Грейс у строгу жінку середніх літ кіноакадеміки оцінили високо — і 1955 року актриса отримала заповітну золоту статуетку. На церемонії нагородження вона з'явилася в сатиновому платті холодного блакитного відтінку, котре доповнила високими рукавичками. Сукня Грейс за сьогоднішніми мірками була дуже простою — класичний силует, легке драпірування на стегнах. Його сила була в кольорі. З гарним льодяним відтінком дизайнерка Едіт Гед не помилилася: блакитний колір ефектно відтіняв холодну красу актриси, якою вона завдячувала своїм німецьким та ірландським кореням. Донині лаконічна сукня Грейс лишається одним із найбільш елегантних вбрань церемонії Кіноакадемії.

Сукня Елізабет Тейлор на 33-й церемонії "Оскар"

Крістіан Діор часто повторював, що головне завдання будь-якої його сукні — прославляти пропорції жіночого тіла. Вбрання, в якому Елізабет Тейлор з'явилася на церемонії "Оскар" в 1961 році, відмінно впоралось із цим завданням. Тоді актриса отримала свій перший "Оскар" — всього в Елізабет їх буде три — за картину "Баттерфілд, 8", в якій зіграла елітну повію Глорію. Для церемонії, на якій акторку супроводжував її третій чоловік Едді Фішер (після нього у темпераментної Елізабет їх буде ще п'ять), голлівудська зірка вибрала сукню Christian Dior з колекції весна-літо 1961 року. Вона була втіленням романтичних 1960-х: верх із мусліну і спідниця слонової кістки з фаю підкреслювали жіночність місіс Тейлор, а великі троянди, якими був розшитий низ вбрання, натякали на пристрасний характер актриси. Доповнювали образ високі білі рукавички, червона помада, що ефектно відтіняла смагляву шкіру, і елегантна укладка.

Кожна поява актриси на церемонії головної світової кінопремії була яскравою. Вдруге вона отримала "Оскара" в 1967 році — за роботу в фільмі "Хто боїться Вірджинії Вульф?". Цього разу Елізабет Тейлор, власниця однієї з найдорожчих і найунікальніших колекцій коштовностей у світі, зробила ставку на прикраси — вона вибрала кольє Bulgari зі смарагдів та діамантів, подароване їй Річардом Бартоном.

Софі Лорен на 34-й церемонії "Оскар"

Харизматична італійка Софі Лорен — власниця усіх можливих кінонагород: Каннського, Берлінського, Венеційського фестивалів, "Золотого глобуса", і, звісно, "Оскара". Першу статуетку "Оскар" актрисі вручили, коли їй було всього 28 років, причому до цього часу вона встигла знятися в 47 картинах. Нагорода дісталася зірці за роль у неореалістичній драмі "Чочара" Вітторіо де Сіки, де вона зіграла овдовілу римську крамарку. У квітні 1962 року на 34-й церемонії "Оскар" Софі Лорен не була присутньою і про свою перемогу, яку вона "відвоювала" в Одрі Гепберн, номінованої за роль у "Сніданку у Тіффані", дізналася, знаходячись у своїх апартаментах у Римі. Оскарівський тріумф для неї стався набагато пізніше, у червні 1962 року, на офіційному вшануванні актриси в Голлівуді.

Для вечері сексапільна Софі Лорен, власниця жіночних параметрів 96-61-96, вибрала чорну мереживну сукню, яка ідеально обрамляла її фігуру. На шиї актриси сяяло різнокольорове кольє Bulgari. Пишний боб і фірмові стрілки завершили сексуальний образ італійки, яка досі любить говорити, що своєю зовнішністю завдячує ваннам з оливковою олією.

Мадонна на 63-й церемонії "Оскар"


Поява Мадонни на 63-й церемонії Кіноакадемії в березні 1991 року перетворилася на справжній перформанс. Поп-зірку супроводжував не менш скандальний, ніж вона сама, партнер — Майкл Джексон: напередодні вона заявила, що піде на церемонію тільки с найзнаменитішим музикантом свого часу. До того ж співачка вибрала ефектний образ — на церемонії Мадонна, що має талант до перевтілень, з'явилася в подобі Мерилін Монро.

Публіка була вражена: біла обтисла сукня, розшита блискітками, хутряне боа, діамантові прикраси Harry Winston (подейкували, вони коштували близько 20 мільйонів доларів) і платинові кучері перетворили поп-співачку на голлівудську діву 1950-х. Це вбрання для артистки придумав дизайнер Боб Макі, учень видатної Едіт Гед, якого за любов до блискучих камінців іронічно називали "султаном блискіток". Такий яскравий образ Мадонна приміряла не випадково. У цей вечір вона вийшла на сцену, щоб виконати пісню Sooner or Later з картини "Дік Трейсі", яка тоді отримала "Оскара" як краща композиція до фільму.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.