До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

На честь моди: головні fashion-виставки 2018 року

Головні fashion-виставки 2018-го присвячені релігії, авангардній моді і арт-прикрасам.

Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination

10 травня – 8 жовтня, Нью-Йорк, Метрополітен-музей​

Реклама

Папське вбрання, 50 перстнів, тіар та інших католицьких аксесуарів поряд з предметами з тематичних колекцій Крістобаля Баленсіаги, Ельзи Скіапареллі, Коко Шанель, Жан-Поля Готьє, Крістофера Кейна, Дольче і Габбани, сценічними костюмами Мадонни і Леді Гаги покажуть цієї весни в Метрополітен- музеї. Головна fashion-виставка року – "Небесні тіла: мода і католицька уява" – присвячена взаєминам моди і релігії. Експозицію офіційно підтримав Ватикан: щоб отримати рідкісні експонати з його колекції, куратор Ендрю Болтон відвідав резиденцію Римсько-католицької церкви вісім разів. Всього на виставці покажуть близько 150 експонатів, що відображають вплив церковного вбрання та іконографії на творчість fashion-дизайнерів.

Frida Kahlo's Wardrobe, Музей Викторії та Альберта

16 червня– 4 листопада, Лондон

Після смерті Фріди Кало в 1954 році її чоловік, мексиканський мураліст Дієго Рівера, замкнув всі її речі у ванній їхнього будинку La Casa Azul в Мехіко і заповідав відкрити сховище тільки через 15 років після його смерті. Сталося це, правда, майже на 30 років пізніше – в 2004 році. Одяг і інші скарби з гардеробу Кало в британському Музеї Вікторії та Альберта покажуть вперше. Традиційні мексиканські сукні, прикрашені квітами обручі для волосся, корсети і хустки, розписані і вишиті самою художницею, протез, декорований червоним шнурком і дзвіночком, – одяг є важливою частиною мистецтва Фріди Кало, яка найчастіше зображала саму себе. Крім колекції особистих речей художниці, на виставці покажуть кілька її картин, в тому числі і "Мої сукні" 1933 року.

T-shirt: Cult – Culture – Subversion, Музей моди і текстилю

9 лютого – 6 травня, Лондон

Футболка – універсальний носій ідей, підкреслюють організатори виставки T-shirt: Cult – Culture – Subversion, яка пройде в лондонському Музеї моди і текстилю.
Найбільш зрозумілий і доступний предмет гардеробу на планеті пройшов шлях від елемента чоловічої білизни до протестного символу: краще футболки ніщо не скаже про те, хто ми і ким хочемо бути. Сотню експонатів для виставки куратор Девід Сінклер зібрав з приватних колекцій: це і знамениті політичні футболки Кетрін Хемнетт з серії Message, і панківські моделі з магазину Let It Rock Вів'єн Вествуд і Малкольма Макларена, мерч фем-активісток Guerrilla Girls, і футболки авторства Пем Хогг – кумира неоромантиків 80-х.

Jewellery by Artists: From Picasso to Koons, Музей декоративного мистецтва

7 березня – 1 липня, Париж

Експонати цієї виставки помістяться в пару коробок, любить підкреслювати Дайан Відні, яка останні 20 років колекціонує прикраси. Її улюблена тема – ювелірні вироби, створені відомими художниками XX і XXI століть. Уже в березні в паризькому Музеї декоративного мистецтва покажуть 113 експонатів із зібрання Відні: прикраси, створені Пікассо, Маном Реєм, Максом Ернстом, Луїзою Буржуа, Роєм Ліхтенштейном, Йоко Оно, Кітом Харінга і іншими людьми мистецтва. Кожна зберігає чиюсь особисту історію: наприклад, прикраси авторства Пікассо з колекції Дайан були створені для коханок художника – Дори Маар і Марії-Терези Вальтер, а для американського скульптора Олександра Колдера ювелірна справа була гобі – він іноді робив підвіски у вигляді ініціалів своїх друзів .

Margiela/Galliera 1989–2009, Музей Гальєра

3 березня – 15 липня, Париж

Інтерес до постаті Мартіна Марджела не вщухає: виставку Margiela: The Hermès Years в Антверпені змінить нова експозиція – ретроспектива робіт дизайнера на посаді глави Дому Maison Martin Margiela в паризькому Музеї Гальєра. Будучи центральною фігурою в світі моди протягом 20 років, бельгійський дизайнер-авангардист багато в чому вплинув на те, як виглядає fashion зараз: найочевидніший приклад – Vetements Демна Гвасалія, який використовує основні принципи роботи Марджела. Куратор Олів'є Сайяр зібрав для виставки понад 100 експонатів – одяг, архівні відео з показів, рідкісні інтерв'ю та інсталяції. У музеї можна буде побачити багато знакових речей Будинку – наприклад, пальто з перук з весняної колекції 2009 року, останньої, над якою працював Марджела для однойменного бренду.

Текст: Кристина Обломская

Читайте також:

4 виставки у Лондоні, які варто відвідати на різдвяних канікулах

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.