До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

У Венеції відкривається нова виставка Fondazione Prada

26 травня стартує Венеціанська архітектурна бієнале – головна подія для всіх, хто цікавиться сучасною архітектурою і мистецтвом. В рамках бієнале арт-фонд Міуччі Пради Fondazione Prada відкриває нову виставку в своєму венеціанському просторі – старовинному палаццо Ка'Корнер делла Реджина. "Machines à penser" (букв. "Машини на подіумі") – так називається експозиція, яка досліджує життя трьох провідних філософів XX століття: Мартіна Гайдеггера, Людвіга Вітгенштейна і Теодора Адорно – і зв'язок між їхньою творчістю і місцем, де вони жили і працювали .

Реконструкція сільського будинку Мартіна Гайдеггера

Усіх трьох філософів об'єднує те, що в якийсь момент життя вони зважилися на інтелектуальну ізоляцію. Так, Гайдеггер жив в маленькому гірському будиночку в Тодтнауберге – селі в Німеччині. Сьогодні в Тодтнауберге живе всього 600 чоловік, а в середині XX століття їх було в десятки разів менше, і самоті Гайдеггера ніхто не відволікав. Людвіг Вітгенштейн любив їздити до Норвегії – в невеликому селі Скйолден, яке знамените тим, що там є нійбільші у світі фіорди, у філософа було щось на зразок хатини. Німецький філософ Теодор Адорно, в свою чергу, біг від нацистського режиму і зупинився в Каліфорнії. Спеціально для виставки в Венеції сучасні художники з усього світу зробили архітектурні реконструкції трьох "хатин" – в Німеччині, Норвегії та США – де філософи свого часу створили свої найзнаменитіші тексти.

Реклама
Дом Гайдеггера в Тотнауберге

Куратор Дітер Рольстрейт називає виставку "захоплюючою подорожжю по світу філософії, мистецтва і архітектури". "Ізоляція добровільна чи вимушена надихала наших героїв, а їхні хатини, заховані посеред гір і лісів, досі притягують митців з усього світу". Виставка займе три зали, в кожному з них відтворять будинки і, відповідно, світи трьох героїв. Будинки "наповнять" роботами сучасних художників: так, наприклад, художниця Сюзан Філіпс створила звукову інсталяцію для реконструйованого будинку Теодора Адорно, а польський художник Гошка Макуген серію незвичайних скульптурних портретів філософів.

Виставка працюватиме з 26 травня по 25 листопада.

<b>Фонд Прада</b>

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.