До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

У Києві відкривається виставка, присвячена обряду Маланки

27 січня в Українському Домі відкривається виставка "Памфірова Маланка. Танець смерті та життя", яка об'єднає кіно та народні традиції. Виставка присвячена одному з найгучніших українських фільмів минулого року – "Памфір" режисера Дмитра Сухолиткого-Собчука, прем'єра якого відбулася на Каннському кінофестивалі.

Кадр з фільму "Памфір"
Кадр з фільму "Памфір"

Реклама

Події фільму відбуваються під час традиційного українського свята Маланка, тож на виставці буде представлено більше 40 костюмів, реквізит та понад 100 обрядових масок, які допомогли команді фільму відтворити атмосферу свята. Частину із них художники вишуковували по сільських ярмарках та бабусиних скринях, частину – створили спеціально для фільму "Памфір".

Кадр з фільму "Памфір"
Кадр з фільму "Памфір"

Маланка – традиційний новорічний обхідний обряд з рядженими, і саме навколо обряду розвивається головна сюжетна лінія фільму "Памфір". Памфірова Маланка – це ніч-ініціація, коли герої зустрічаються зі своєю долею і навчаються брати відповідальність за неї, коли світло та темрява довкола і всередині героїв вступають у свій танець, і виграти в цьому змаганні можна тільки, якщо ви граєте свою роль з усіх сил.

"Один із найяскравіших спогадів у моєму житті – коли мене дитиною залишили у селі у прадідуся та прабабусі, і до хати прийшла Маланка, розповідає режисер стрічки "Памфір" Дмитро Сухолиткий-Собчук. – Студентом я побачив Маланку в селі Красна – дикий, нестримний обряд. Це ніби транс, у який люди входять за своєю волею, елемент єднання із чимось пра-прадавнім, із якоюсь силою, яку вони не можуть пояснити. Я відчув, що маю це зняти. У фільмі "Памфір" були повна свобода і сміливість. Я не боявся інтерпретувати, змінювати..."

Виставка триватиме в Українському Домі до 19 лютого, а побачити "Памфір" у кіно можна з 23 березня.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.