До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

В Іспанії відкрили для туристів віллу художника Жуана Міро

В Іспанії, в таррагонському муніципалітеті Монт-Роч-дель-Камп відкрили знамениту віллу художника Жуана Міро.

Тепер, під час планування поїздки в Іспанію, в список must see варто вносити не тільки творіння Антоніо Гауді в Барселоні і найповнішу колекцію робіт Пабло Пікассо в Малазі, але і літній будинок Жуана Міро. Цікаво, що саме Міро – той художник, який "зустрічає" мандрівників, які приїжджають в Іспанію. По прильоту в термінал 2B аеропорту Барселони, гості насамперед бачать величезний яскравий мурал; після прибуття в Порт де Барселона, пасажири круїзних суден виходять на вулицю La Rambla, де рясніє мозаїка Pla de l'Os; а на вокзалі туристів зустрічає химерна абстрактна скульптура жінки і її птиці висотою майже в 22 метри. Всі ці речі створив Жуан Міро. І з цього місяця шанувальникам художника відкривають нове місце: Fundació Mas Miró, колишній заміський будинок майстра.

Реклама
Інсталяція Жуана Міро в Барселоні

Дорога на віллу займе півтори години на машині уздовж узбережжя – і ви опинитеся в місці, де художник проводив кожне літо з самого дитинства. Міро любив рослини і квіти, тому територія вілли засаджена деревами – оливковим, апельсиновим, мигдальним. Тут навіть ростуть капуста і картопля – данина захопленню художника. Кажуть, що Міро носив в кишенях стручки ріжкового дерева в ролі снеків.

Ферма Міро здається дуже іспанською – лаконічною, теплою, невибагливою. Ззовні балюстради прикрашають вікна, а білий ліпний фасад виділяється на тлі блакитного неба. Всередині будинку все дуже просте: плетені меблі і солом'яні капелюхи, що прикрашають стіни замість робіт художника. На другому поверсі більше кольору: в кожному дверному отворі – барвисті плитки, а кольорові люстри заливають світлом спальні, коли сідає сонце.

Але головна визначна пам'ятка – це, звичайно ж, майстерня. Там Жуан малював вранці в тиші, перш ніж вирушити на сієсту. Сім'я Міро зберегла простір таким же, яким художник залишив його під час своєї останньої поїздки в Монт-Роч-дель-Камп в червні 1976 року – календар з цього місяця навіть залишився на стіні. На спинці стільця лежить заляпана фарбою толстовка, на столику стоять кисті і пляшечки з наполовину використаними фарбами.

Саме на цій фермі Міро вирішив присвятити своє життя мистецтву. Цей будинок виявився настільки надихаючим, що послугував декораціями для шедеврів Міро, включно з роботами "La Masia" ("Ферма"), "Mont-roig, El Pont" ("Монт-Роч, Міст") і "La Casa de la Palmera" ("Будинок з пальмою").

Багато із змальованих сцен, як і раніше, залишаються недоторканими їх можна побачити дорогою назад в Барселону. Так, сільська місцевість стала частиною безперервної галереї Жуана Міро в Каталонії.

За матеріалами Vogue.com

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.