До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

У Барселоні відкривається виставка, присвячена Сальвадору Далі і його дружині Галі

Тим, хто проведе літні канікули в Іспанії, варто пам'ятати, що з 5 липня до 3 жовтня в Національному музеї мистецтв Каталонії в Барселоні працюватиме велика виставка Сальвадора Далі. "Галла – Сальвадор Далі. Своя кімната в Пуболі" – так називається виставка, в центрі якої історія відносини Дали і його дружини і музи Галли, без якої, на думку багатьох мистецтвознавців, Далі не був би Дали.

Сальвадор Далі і Галла, 1950-і

1969 року Далі, щедрий на красиві жести, подарував своїй дружині справжній середньовічний замок. Замок Пуболь або замок Галли – готичний палац в невеликому селі в каталонській провінції Жирона, побудований в ХІ столітті. До 70-х років ХХ століття він пройшов багато випробувань і був в жалюгідному стані, але Далі його тріщини тільки надихали. Художник провів ретельну реставрацію замку, власноруч розписав стіни і подарував його дружині.

Реклама
Замок Пуболь

"Гала взяла мене за руку і раптом сказала: "Ще раз спасибі тобі за все. Я приймаю замок Пуболь, але за однієї умови: без мого письмового запрошення ти тут з'являтися не будеш". Ця умова лестила моїм мазохістським нахилам і викликала в мене повний захват. Гала перетворилася на неприступну фортецю, якою і була завжди", – писав пізніше художник. Гала дійсно тут жила, а після її смерті в цьому місці облаштували будинок-музей Гали, який з березня до грудня можуть відвідати всі охочі.

Галла Плацидія, 1952

Складним і яскравим відносин Далі і Галли, яка до цього була одружена з поетом Полем Елюаром, і історії замку присвячена виставка в Національному музеї мистецтв у Барселоні. Вона більше про Галлу, ніж про Далі, яка була не просто музою, але секретарем і арт-дилером свого талановитого чоловіка. Виставка розповідає про те, як Гала, яка познайомилася з Дали 1921 року в Кадакесе і жила з ним до своєї смерті 1982 року, пройшла шлях від музи до повноцінного художника – не секрет, що багато роботи Далі написав в співавторстві з нею.

Портрет Галли з двома реберцями ягняти, 1934

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.