До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Слава Україні: чим запам’ятався перший Culture Week Tbilisi

3—7 листопада в Тбілісі тривав Culture Week Tbilisi. Враженнями про захід ділиться Віолетта Федорова — шеф-редакторка vogue.ua.



"Слава Україні" — слова, на які повсюдно натрапляєш у Тбілісі, — від саморобних муралів до розвішених у місті прапорів і габаритних бігбордів, які просто неможливо не помітити. Звучали вони постійно й зі сцени Culture Week Tbilisi — масштабного марафону, покликаного ще більше зміцнити культурні мости між Грузією та Україною, а також нагадати, що обидві країни сьогодні є жертвою російського імперіалізму, а частина їхніх територій окупована. Організацією заходу опікувалася Софія Чконія — відома в країні особистість, яка кілька років тому вже зуміла відкрити все розмаїття й потенціал модної індустрії Грузії для світу, а її Mercedes-Benz Fashion Week Tbilisi став обов’язковим пунктом відвідування в програмі закордонних модних інсайдерів. Сьогодні ж вона зосереджується на культурі й нагадує всьому світові, що війна в Україні, одній з її улюблених країн не закінчена, а українські діти й далі гинуть щодня.

Реклама

Чконія завжди по-особливому ставилася до України, але торік це вилилося в іще один масштабний проєкт Kyiv Art & Fashion Days, у межах якого вона продемонструвала міжнародній аудиторії українські таланти. Тоді, в жовтні 2021 року, Софія ділилася планами, що на травень готує ще більший захід, але поки що цим планам не судилося здійснитися. Поки що.

Софія Чконія

Через нові обставини ідея розвинулася й трансформувалася в Culture Week Tbilisi, а для її втілення в життя залучили відомих українських артекспертів — Сергія Кербіцького та Євгена Березницького. "Захід має на меті висвітлити болючу реальність сьогодення, в якому ми затято боремося проти колоніалізму й імперіалізму, — кажуть організатори. — Культура та її діячі завжди були попереду суспільних змін і діяли масштабно навіть крізь канонаду війни. Це ще актуальніше тепер, під час повномасштабного російського вторгнення в Україну".

Серія робіт Оксани Левчені "Диктатори"

Всю програму вони створили на органічному поєднанні творчих поглядів українських і грузинських артистів. Так, у головній залі експозиції можна побачити роботи українського художника Віктора Сидоренка про пошук людиною самої себе в новій реальності та стати свідком перформансу грузинського артколективу Fungus, що порушує питання апропріації Росією спадщини кавказьких народів.

Робота Віктора Сидоренка

На персональних виставках можна було ознайомитися з рефлексією відомих у своїх країнах художників — Левана Сонгулашвілі й Романа Михайлова. Обидва висловлюють власні внутрішні емоції на масштабних полотнах. Перший працює з яскравими фарбами й надихає глядача зануритися в цей барвистий світ у пошуках власних відповідей, а другий сміливо використовує вогонь і ставить своїми роботами архіважливі й справді пекучі запитання. Одне з них: "Яка ціна українського хліба сьогодні?".

Culture Week Tbilisi характеризувався розмаїтою як артпрограмою, так і музичними виступами. "Ми поставили для себе непросте завдання — привести сюди не тільки людей, які цікавляться сучасним мистецтвом, а набагато ширшу аудиторію, — розповідає Софія Чконія. — Вечірня концертна програма якраз допомогла це зробити. До того ж Грузія й Україна дуже мелодійні нації, музика у нас в крові".


Переконатися в цьому можна було вже першого вечора, коли на одну сцену вийшли два найпотужніші голоси — Ніно Катамадзе і Катя Chilly. Під час виконання деяких треків у залі можна було побачити сльози. Стримувати емоції було складно. І не варто.

Ніно Катамадзе та Катя Chilly на сцені Culture Week Tbilisi

Якщо описати Culture Week Tbilisi одним словом, то це точно буде душевність, яка розкривалася в усьому. Від тривалих вечірніх застіль, що демонстрували справжню грузинську гостинність, до реакції гостей заходу й жителів Тбілісі на побачене. Чи то був виступ їхньої національної гордості Беки Гогіашвілі — піаніста-віртуоза, який не так часто виступає в рідній країні, чи виставка української фотографки Марини Карпій, присвяченої українським і грузинським дітям, які постраждали від воєн.

"Діти війни" фотовиставка Марини Карпій та JR
"Діти війни" фотовиставка Марини Карпій та JR

"Грузія дуже добре розуміє, що українці переживають сьогодні, — додає Чконія. — Наші країни мають багато спільного, і спільна перемога ще точно попереду".

Підтверджують її слова щедрі овації, якими глядачі обдарували українських танцівників, що вийшли у фіналі свого виступу з прапорами обох країн. На сцені Національної опери Грузії в останній вечір Culture Week Tbilisi показували балет Radio & Juliet — сучасну інтерпретацію вічної історії кохання Ромео і Джульєтти, покладену на щемливий вокал Radiohead. На сцені нічого зайвого, тільки чисті емоції, повна самовідданість і та сама душевність, з якою Україна і Грузія обов’язково переможуть. Слава Україні!

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.