До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Найвпливовіші художники 2018 року

Арт-платформа Artsy в кінці року опублікувала список 20 найвпливовіших художників 2018 року. Vogue.ua вибрав п'ять імен, про які говорили цього року найбільше.

Девід Гокні

Девід Гокні – один з найяскравіших представників поп-арту, національна гордість Великобританії і один з найвпливовіших митців ХХ століття. Його роботи є в колекціях Tate Modern, Метрополітен Музею, Центру Помпіду та MoMa.

Реклама
Девід Гокні

Нещодавно Девід Гокні перевершив Джеффа Кунса: став найдорожчим з нині живих художників, після того, як його знаменитий "Басейн з двома фігурами" (1972) був проданий на Christie's в листопаді цього року за 90,3 мільйона доларів США. Картина втілює два найзнаменитіших жанри Гокні: його басейни Каліфорнії, які він почав писати в 70-і, і його так звані подвійні портрети. Багато робіт художника виконані з майже фотографічною реалістичністю.

<b>Дэвид Хокни</b>

Цього року Гокні виповнився 81 рік. Він продовжує наполегливо досліджувати нові форми – наприклад, створив серію картин, зроблених на iPhone. Також роботи Гокні цієї весни були виставлені в нью-йоркській галереї Pace, і в Музеї мистецтв округу Лос-Анджелес.

Вольфганг Тільманс

Вольфганг Тільманс – один з головних фотографів сучасності. Війна, біженці, одностатева любов – непрості теми в його об'єктиві стають мистецтвом. Іноді він зображує речі, які можуть здатися буденними – бур'ян, який росте між двома каменюками, пара чоловіків, що роздивляються хвилю, але Тільмансу вдається передати сутність простих моментів та зробити їх по-справжньому пронизливими.

Вольфганг Тільманс

2018 року у Тильманса було кілька великих проектів: у новій азіатській галереї Девіда Цвірнера в Гонконзі, в Музеї сучасного мистецтва і мультимедіа в Кіншасі, Демократична Республіка Конго (це була його перша виставка в Африці). Він також отримав одну з найпрестижніших німецьких премій у сфері мистецтва Goslar Award for Modern Art, випустив EP з електронним музикантом Powell (Тільманс – досвідчений діджей) і зробив велику персональну виставку в нью-йоркському просторі Цвірнера.

<b>Вольфганг Тильманс</b>

Крім цього, Тільманс працює як художник: він розробив декорації для "Реквієму" Бенджаміна Бріттена в Англійській національній опері в Лондоні, для святкування сторіччя перемир'я. Крім того, фотограф – один з найбільш відвертих європейських критиків Brexit. Цього року він випустив книгу What Is Different? – збірник інтерв'ю з журналістами, політиками та вченими. У Музеї сучасного мистецтва Нью-Йорка 2021 року відбудеться персональна виставка Тільманса.

Керрі Джеймс Маршалл

Керрі Джеймс Маршалл знаменитий завдяки своїм роботам, присвяченим Африці. Його творчість ставить під сумнів соціальні уявлення про красу, смак і силу. Художник працює переважно у сфері історичного живопису. Він учасник різних міжнародних виставок, в тому числі documenta Х (1997) і documenta 12 (2007) в німецькому місті Кассель, Венеціанської бієнале.

Керрі Джеймс Маршалл

Після зоряної ретроспективи в MCA Chicago, Met Breuer і MOCA Los Angeles в 2016-2017 роках, Маршалл продовжив своє сходження до статусу одного з найвпливовіших митців, які живуть сьогодні. Цього року він став найдорожчим афроамериканским художником: на початку 2018 року його картина Past Times (1997) була продана на Sotheby's за 21,1 мільйона доларів, що побило його попередній рекорд на 5 мільйонів.

<b>Kerry Marshall</b>

2018 року Маршалл встановив свою першу публічну скульптуру. Це пара складених цегляних циліндрів в Де-Мойні, штат Айова: вони вшановують 12 афро-американських юристів, які заснували Національну асоціацію адвокатів в Де-Мойні 1925 року після того, як їм відмовлили в членстві в американській Колегії адвокатів.

Адріан Пайпер

Адріан Пайпер – концептуальний художник і доктор філософських наук Гарвардського університету. Її роботи присвячені проблемам гендеру, расизму та ксенофобії.

Адріан Пайпер

Цього року Пайпер стала першою нині живою художницею в історії нью-йоркського Музею сучасного мистецтва, що отримала весь шостий поверх для ретроспективи. До експозиції увійшли її найвідоміші роботи, в тому числі документація перфомансу 1975 року Mythic Being (I Embody Everything You Most Hate and Fear), коли художниця, переодягнена в чоловіка в перуці-афро, окулярах і з накладними вусами, імітувала стереотипну поведінку чорношкірого мачо. У цьому перформансі вона проживала ситуації з власного життя, але в іншому гендері.

<b>Adrian Piper</b>

Брюс Науман

Брюс Науман – не тільки художник, але і фізик, тому одним з перших, ще в 1960-х, почав використовувати у своїх роботах матеріали, на перший погляд зовсім художні, – наприклад, неон. Неонові написи біля студії художника в Сан-Франциско, яка була на місці занедбаного продуктового магазину, перехожі сприймали як рекламу місцевих товарів і послуг – яскраву, блискучу, виразну. Ця візуальна ілюзія викликала захват Наумана. Написи, серед яких один з найвідоміших, наприклад, звучить як The true artist helps the world by revealing mystic truths ( "Справжній художник допомагає світу, розкриваючи містичні істини"), були філософськими, а сприймалися як побутові: вічна подвійність мистецтва.

Брюс Науман

Велика ретроспектива художника відбулась цього року в MoMA в Нью-Йорку. Як сказала Кеті Галбрайх, провідний куратор виставки: "Якщо ви цікавитеся мовою, ви не можете уникнути Брюса; якщо ви зацікавлені у відео – ви теж повинні знати Брюса. Брюс знав про перформанс ще до того, як ми про це дізналися. Якщо ви зацікавлені в будь-якій новій технології, він вже давно її використав".

<b>Bruce Nauman</b>

За матеріалами Artsy.net

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.