До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Найцікавіші виставки весни — онлайн і не тільки

Локдаун — не перешкода для того, щоб позбавляти себе задоволень. Для тих, хто сумує за можливістю ходити на вернісажі і відвідувати улюблені музеї, vogue.ua зібрав сім виставок, які можна відвідати віртуально, не порушуючи правил соціальної дистанції.

"Гілберт і Джордж"

на сайті галереї White Cube

Реклама
Фото: White cube

Гілберт і Джордж епатажні британські художники-авангардисти, які ось уже понад 50 років займаються перформансом. Головні герої їхніх творів завжди вони самі (ви точно бачили їх в інтернеті симпатичні чоловіки в строгих костюмах, схожі на офісних клерків), а у своїх перформансах вони з'єднують мистецтво і звичайне життя. На виставці покажуть 26 нових картин, зроблених художниками за останні два роки. Фоном і джерелом натхнення для переважної частини є лондонський Іст-Енд, де Гілберт і Джордж живуть і працюють 50 років. Від вуличних покажчиків до дерев гінкго, від плям від жувальної гумки на тротуарах до пейзажів міської величі і занепаду, їхні роботи це блискучий, іронічний, зворушливий портрет міста.

Виставка Джулії Мерету

в музеї Вітні, Нью-Йорк, з 25 березня по 8 серпня

Фото: whitney.org

У музеї Вітні відкрилася велика виставка Джулії Мерету, однієї з найдорожчих художниць сучасності, чиї абстрактні роботи розходяться на аукціонах за кілька мільйонів доларів. На виставці покажуть результат 20-річної роботи художниці, яка родом з Ефіопії, і її ключові роботи на тему історії, геополітики, міграції. У віртуальний тур музеєм Вітні і виставкою Мерету можна вирушити просто на сайті.

Віртуальний тур виставкою Alice: Curiouser and Curiouser

Віртуальний тур на сайті музею Вікторії та Альберта

Масштабний проєкт, присвячений впливу книги Льюїса Керролла "Аліса в країні чудес" та ілюстрацій художника Джона Теннієла про сучасну моду і культуру. Серед найяскравіших експонатів виставки костюми і концепт-арт з екранізації Тіма Бертона 2010 року, натхненний "Алісою в країні чудес" календар Pirelli Тіма Вокера і, звісно, найхимерніші зразки сучасної моди, від Iris van Herpen до Viktor & Rolf. На сайті музею доступна віртуальна екскурсія, яка занурює у фантастичну атмосферу Льюїса Керолла: вона пропонує глядачам "звалитися в кролячу нору і вирушити в запаморочливу подорож у Країну чудес через VR". Від кролячих нір до психоделічних грибів, від фламінго до їжаків, погодьтеся, ця виставка ідеальний світ для дослідження у віртуальної реальності. І приготуйтеся до виконання незвичайних завдань.

Операція "Нічний дозор"

На сайті Рейксмузеума

Операція "Нічний дозор" один з найбільших проєктів із дослідження і збереження шедевра Рембрандта. Усе це відбувається наживо в музеї, щоб глядачі могли за цим спостерігати. Рейксмузеум постійно стежить за станом шедевра, і недавно було виявлено, що з роботою відбуваються зміни до прикладу, фігура собаки в правому нижньому кутку картини світлішає. Щоб краще зрозуміти, вирішили провести ретельне обстеження як воно відбувається, можна побачити на сайті, а також дізнатися про техніки, з допомогою яких сьогодні вивчають і "лікують" шедеври живопису. Наприклад, використовують передові техніки сканування картини, які вперше відкрили NASA.

"Алай і Баленсіага: скульптори форми"

у музеї Баленсіага, Гетарія (Іспанія), з 29 квітня по осінь 2021

Понад чотири десятиліття Аззедін Алайя збирав роботи модних дизайнерів, яких він поважав. Його пристрастю були сукні 1930-1950-х років, і з дизайнерів тієї епохи він найбільше цінував Крістобаля Баленсіага. На цій виставці, якою керує Олів'є Сайяр, поруч представлені 120 творів двох дизайнерів, усі з власної колекції Alaіa.

The Raphael Cartoons

на сайті музею Вікторії та Альберта

Photo: © Victoria and Albert Museum, London. Courtesy Royal Collection Trust / Her Majesty Queen Elizabeth II, 2021

Ці сім великих ескізів, написаних Рафаелем у 1515 році для Сікстинської капели Ватикану, справжній шедевр епохи Відродження. Карикатури, що зображають життя апостолів Святого Петра і Павла, знаходяться в музеї Вікторії і Альберта на правах оренди з 1865 року, і в цьому році музей вперше опублікував їхні оцифровані версії з високою роздільною здатністю. Зараз на сайті музею є унікальна можливість розглянути їх у всіх деталях, а також вивчити їхню історію і значення цих шедеврів. Спробуйте просто зараз отримаєте величезне задоволення.

"Енді Воргол"

віртуальний тур на сайті tate.org.uk

© 2020 The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc. / Licensed by DACS, London

На сайті музею Tate Modern є чудова можливість зануритися у фантастичний світ Енді Воргола на довгоочікуваній ретроспективі художника. Крім його культових поп-зображень Мерілін Монро, Кока-Коли і банок із супом Кемпбелл, виставка містить роботи, які раніше ніколи не можна було побачити у Великобританії. Двадцять п'ять робіт з його серії "Пані та панове" портрети темношкірих і латинських трансвеститів і транс-жінок демонструються вперше за 30 років. Команда музею підготувала захоплюючий онлайн-тур виставкою, що складається з 12 розділів.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.