До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Найцікавіші модні виставки літа 2021

Для тих, хто вже встиг вакцинуватися, кордони багатьох країн відкриті — і перешкод для того, щоб вирушити в подорож, залишається все менше. Тому ми зібрали перелік найцікавіших модних виставок цього літа — від виставки-блокбастера "Алайя і Баленсіага" в Іспанії до проєкту про кутюр'є Іва Сен-Лорана в Парижі. Для тих, хто поїхати в Європу поки що не зможе — шукайте посилання на віртуальні тури всередині нашої статті.

"Ів Сен-Лоран. За лаштунками високої моди в Ліоні"

Музей Yves Saint Laurent в Парижі, з 17 червня по 5 грудня

Реклама

Упродовж 40 років, з 1962 по 2002 роки, Ів Сен-Лоран був тісно пов'язаний з Ліоном саме тут він закуповував тканини для своїх найуспішніших і знаменитих колекцій. Куратори кажуть: виставка простежує стосунки між блискучим модельєром, який "умів створювати сукню із заплющеними очима ось наскільки добре він розбирається в тканинах", і однією з найвідоміших текстильних галузей у світі; чий досвід і творчий потенціал були невід'ємною частиною паризької високої моди. Виставка розповість про сім текстильних фірм з Ліона, з якими співпрацював Ів Сен-Лоран, і відчинить вікно в секрети створення тканин, включаючи креп, муслін, тафту і оксамит.

America 1970s/80s

Фонд Хельмута Ньютона, до 10 жовтня

Helmut Newton, Stern, Los Angeles, 1980

Виставка присвячена найвідомішим серіям фотографа Хельмута Ньютона, знятих в Америці, коли Ньютон співпрацював з американським Vogue. Важкі, сексуальні кадри з голлівудськими знаменитостями і моделями зняті в Нью-Йорку, Лас-Вегасі, Майамі і Лос-Анджелесі. Після 1980 року, коли Хельмут і Джун Ньютон почали регулярно їздити до Каліфорнії, щоб провести зимові місяці в Шато Мармон, він зробив безліч портретів знаменитостей в
Холлівуді і його околицях. Також на виставці покажуть роботи трьох американських фотографів: це Джоел Мейровіц, Шейла Мецнер і Евелін Хофер, які також знімали в Америці в ці роки і чий стиль дуже близький баченню Ньютона.

Віртуальний тур доступний за посиланням

"Алайа і Баленсіага: скульптори форми"

У музеї Крістобаля Баленсіаги в Гетарії, Іспанія, з 30 квітня по 1 листопада

Без сумніву, одна з головних фешн-виставок року — "Alaïa і Balenciaga. Скульптори форми", яка переїхала з паризького Fondation Alaïa до маленького селища Гетарія в Іспанії, на батьківщину Крістобаля Баленсіаги. Понад чотири десятиліття Аззедін Алайа збирав роботи модних дизайнерів, яких він поважав. Його пристрастю були сукні 1930-1950-х років, і з дизайнерів тієї епохи він найбільше цінував Крістобаля Баленсіагу. На цій виставці, яку курирує Олів'є Сайяр, пліч-о-пліч представлені 120 творів двох дизайнерів, усі з власної колекції Alaïa. Поринути в неймовірну атмосферу виставки можна завдяки відео просто з музею, яке спеціально для нас зняла творча команда в Іспанії.

"Королівський стиль"

Historic Royal Palaces, з 3 червня

У недавно відреставрованій історичній оранжереї в Кенсінгтонському палаці цього літа відкривається виставка, яка розповість про відносини королівського двору Британії з королівськими модельєрами. Ідея проєкту розкрити процес створення найважливіших убрань від кутюр у королівській історії. Так, на виставці будуть представлені весільна сукня Діани, принцеси Вельської, вперше за 25 років показана в Кенсингтонському палаці, а також коронаційна сукня королеви-матері Єлизавети 1937 року; дружини короля Георга VI.

"Ситець: бавовна в цвіту"

У музеї моди і текстилю в Лондоні, з 18 травня по 12 вересня

Виставка "Ситець: бавовна в цвіту" охоплює сотні років і тисячі миль. Складна технічна майстерність, необхідна для закріплення яскравих фарб на бавовні, розроблених століттями і з використанням складних хімічних формул, означала, що упродовж багатьох років ситець був секретом, який ретельно охоронявся і призначався для еліти. Проте до 18 століття ситець став більш доступним. Легка, яскрава бавовна з яскравим малюнком стала сенсацією у всій Англії і у всій Європі. На виставці покажуть 150 зразків цього цінного текстилю з усього світу: від рукавиць до гобеленів і від екстравагантних капелюхів 18 століття до ефектних траурних суконь.

"Кросівки: від студії до вулиці"

Design Museum, з 30 квітня по 24 жовтня

Helmut Newton, Stern, Los Angeles, 1980

Вони приголомшили світ моди, надихнули субкультури і перевернули з ніг на голову дизайн і ритейл усе це, звісно, про кросівки. Одному з найдивовижніших явищ у сучасній моді лондонський музей дизайну присвятив цілу виставку. На ній розкажуть, як кросівки з взуття для спорту перетворилися на модний фетиш; про найгучніші колаборації у світі кросівок, в тому числі, і проєкти Майкла Джордана і Каньє Веста, а також переосмислення цього взуття високою модою, включаючи кросівки Balenciaga, Comme des Garçons і Y-3.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.