До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Met Gala 2018: перший погляд на виставку "Божественні тіла: мода і католицизм"

Нова виставка Інституту костюма розпочне роботу 10 травня 2018 року. Для куратора Ендрю Болтона експозиція "Божественні тіла: мода і католицизм" стане найбільшою з погляду охопленої площі і представлених експонатів.

Christian Lacroix Haute Couture, весільна сукня з колекції осінь-зима 2007/08

Завдяки партнерству з Ватиканом на виставці можна буде побачити папські вбрання, які ніколи не показували за межами Ватикану. Вони будуть представлені в окремому від сучасної моди просторі.

Реклама
Вечірня сукня роботи Джона Гальяно для Christian Dior Haute Couture осінь-зима 2005/06

На перший погляд, "Небесні тіла" порушують візуальні традиції католицизму з метою пов'язати католицьку релігію з високою модою. Католицька іконографія давно надихала дизайнерів від Габріель Шанель до Джанні Версаче і Доменіко Дольче і Стефано Габбана. Релігійні силуети можна зустріти в роботі П'єрпаоло Піччолі для Valentino і у Крістобаля Баленсіаги у його знаменитому весільному вбранні 1967 року, зшитому за допомогою одного шва. Католицизм має історію довжиною в 2000 років і, звичайно, за цей час символів, якими можна надихатися – величезна кількість.

Rodarte, 2011 рік

Окрім явного прочитання вбрання католицького духовенства, на виставці є ще більш дивні речі. Наприклад, такі легендарні genital-baring шорти Ріка Оуенса з чоловічої колекції 2015 року, які провокаційно апелюють до "Кентерберійських оповідань" Джеффрі Чосера.

Thierry Mugler, осінь-зима 1984/85

"Як куратор, ви завжди зацікавлені в тому, щоб показати, що саме стимулює творчість, і що сховане за роботою дизайнерів і свідомістю художників. Я ніколи не думав, що це може бути релігія. Я ніколи не думав, що католицизм настільки вплинув на їх творчий розвиток і творчі імпульси, – розповідає Болтон, – я думаю, що у дизайнерів, які виросли католиками, є ця невід'ємна історія тлумачення і уявна традиція. І, хоча, виставка пов'язана з католицькими образами, але в корені стосується всієї творчості і того, що стимулює творчість. У цьому конкретному випадку це релігійне виховання".

Робота Ріккардо Тиші, вбрання для Мадонни делле Граціє, 2015 рік

Щоб дістатися центру виставки, необхідно пройти кілька залів, і, обов’язково, трохи затриматись перед вбраннями Rodarte Haute Couture в крилі Lehman, тоді можна зрозуміти, що "Божественні тіла: мода і католицизм" в певному роді є кодовим продовженням трьох попередніх виставок Болтона: China Through the Looking Glass, Manus x Machina і Rei Kawakubo / Comme des Garçons. Нова експозиція пов'язує все в один унікальний момент, який присвячений природі творчості та естетиці.

Вечірня сукня Cristobal Balenciaga, 1948 рік

Ендрю Болтон пояснює кінцеву мету свого кураторства так: "Я думаю, що виставка – це краса, яка може заповнити розрив між віруючими і невіруючими. І це справді одне з основних її послань".

За матеріалами Vogue.com

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.