До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

"Мистецтво справлятися з війною": виставка української фотографії у штаб-квартирі Світового банку

Україна й далі веде боротьбу на культурному та дипломатичному фронті. Так, 28 червня у штаб-квартирі Світового банку розпочала роботу виставка української фотографії "Мистецтво справлятися з війною". Ініціювала проєкт ГО "Музей сучасного мистецтва" за підтримки Світового банку.

На виставці представлені роботи наших сучасників Олександра Глядєлова, Владислава Краснощока, Олени Субач, Владислави Соловйової та Ігоря Бондаренка, створені з моменту початку повномасштабного російського вторгнення 24 лютого 2022 року. П’ять фотографів — п’ять особистих реакцій на війну. Кожен автор по-своєму переплавляє травматичний досвід у художній образ. Разом вони створюють образ війни, близький до реальності, який передає набагато більш нюансований емоційний діапазон, ніж це можна показати в ЗМІ.

Реклама

"У той час, як російський режим хоче стерти нас разом з нашою пам’яттю й культурою, український народ не припиняє чинити опір, творити та зберігати. Це один з наших численних способів боротьби. У світі фейків, де вже немає об’єктивної інформації, художня рефлексія стає вирішальним свідченням цієї війни для наступних поколінь", – каже співголова ГО "Музей сучасного мистецтва" Ольга Балашова.

Виставкові копії робіт, представлених в експозиції, ввійдуть до мистецького зібрання Світового банку, в якому досі був лише один твір українського автора – робота харківського графіка Павла Макова. На відкритті були присутні віцепрезидентка Світового банку в справах регіону Європи та Центральній Азії Анна Б’єрде та Надзвичайний і повноважний посол України в Сполучених Штатах Америки Оксана Маркарова.

Виставка "Мистецтво справлятися з війною" є частиною проєкту "Мистецтво воєнного стану. Архів", започаткованого ГО "Музей сучасного мистецтва" після 24 лютого. Щодня Ольга Балашова, Галина Глеба та Тетяна Лисун спостерігають як куратори за українськими митцями, що реагують на війну мистецтвом, поширюючи свої твори в соціальних медіа. Роботи з Архіву наразі представлені також на 59-й Венеційській бієнале сучасного мистецтва в межах спеціального проєкту Piazza Ucraina.

Виставка "Мистецтво справлятися з війною" триватиме до вересня.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.