До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Куди піти на вихідні: 5 нових виставок у Києві

Січневе затишшя – чудова можливість зробити те, на що не вистачило часу в буденній метушні. Наприклад, побачити найкращі виставки в місті. У добірці Vogue.ua – п'ять нових виставок.

"Колекція Василя Щавинського"

З 23 січня в Музеї Богдана та Варвари Ханенків

Реклама

Василь Щавинський – колекціонер і мистецтвознавець початку ХХ століття, який зібрав розкішну колекцію мистецтва голландських майстрів. Перед смертю він заповів свою колекцію київському Музею Богдана і Варвари Ханенків. Після практично детективної історії – колекція спочатку мала потрапити на зберігання в Ермітаж і тільки тоді до Києва – зібрання Щавинського все-таки дісталося Музею Ханенків. "Цей проєкт – результат багаторічної роботи наших вчених з дослідження і атрибуції живопису і графіки, а також реставраторів – по відновленню шедеврів", – каже куратор виставки Олена Живкова.

"Полум’яне серце"

З 20 грудня до 10 лютого в Bereznitsky Art Foundation

Одна з найцікавіших колекцій радянського мистецтва і, зокрема, "суворого стилю" – у Bereznitsky Art Foundation Людмили та Євгена Березницьких. Саме цьому періоду присвячена велика виставка в оновленому просторі Березницьких на Воздвиженці. В основі картин – "суворий стиль" 1960-1980-х років – перший жанр радянського живопису, який допускав відхилення від методів соцреалізму. "Цей стиль віддалявся від "щасливої безтурботності і героїчного позування" у сторону нещадної правди про людину та її світ", – кажуть куратори. Це роботи Федора Шевченка, Григорія Тишкевича, Юрія Зорка, Миколи Кравцова і Владислава Мамсікова.

Модернізм в Україні: оновлена експозиція

З 29 листопада в Національному художньому музеї

На другому поверсі Національного художнього музею в кінці року відкрили нову постійну експозицію – і вона розкішна. Виставка присвячена українському модернізму першої третини ХХ століття: це спроба переглянути усталений погляд на українське мистецтво першої третини ХХ століття, вписати його в світовий контекст часу і водночас виявити специфіку української ситуації. Багато творів покажуть вперше: фрески бойчукістів Оксани Павленко, Миколи Рокицького і Льва Крамаренка, підготовче промальовування Михайла Бойчука "Яблуня" (1913), твори Олександра Петренка, Івана Хворостецького, Сергія Колоса, "Хвилю" Олександра Богомазова, "Збір помідорів" Івана Падалки, твори французького періоду Олексія Грищенка. Вперше експонуватимуть скульптуру Олександра Архипенка "Жіночий образ" (1925), подаровану музею 5 років тому.

"Дух відсутності"

З 17 грудня до 17 січня в галереї "Хлібня" Софії Київської

У галереї "Хлібня" Софії Київської відкрилася незвична виставка. "Дух відсутності" – це колекція з 10 творів, які можна трактувати як об'єкти мистецтва або предмети одягу. Автор витончених суконь-картин – дизайнер і художник Федір Возіанов. "Місце об'єкта рішуче впливає на його інтерпретацію. Те, що на людині або манекені є сукнею або жилетом, перетворюється на картину або інсталяцію, коли розташоване на білому планшеті, – каже автор.

"Grammar. Fix."

З 20 грудня до 26 січня в Voloshyn Gallery

Харків'янин Іван Світличний – один з найцікавіших українських художників: учасник Венеційської бієнале, номінант премії Pinchuk Art Prize, призер премії ім. Казимира Малевича, а також засновник арт-групи SVITER. У галереї Юлії та Максима Волошиних Voloshyn Gallery відкрили його персональний проєкт "Grammar. Fix.". За освітою Світличний – скульптор, але в процесі роботи перейшов до експериментального візуального, часто звукового, мистецтва. Його новий проєкт – світлозвукова інсталяція, в якій митець розмірковує, що таке нова візуальність.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.