До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Якою буде нова виставка в PinchukArtCentre

27 жовтня в PinchukArtCentre відкриваються одразу дві виставки – персональний проект молодої художниці Анни Звягінцевої і "Анонімне суспільство" – груповий проект про кризу 1990-х років.

Зазвичай у PinchukArtCentre шумно і людно, та в будній день о 10 ранку, за три дні до відкриття нових виставок, тут майже нікого – тільки техніки, які допомагають куратору Тетяні Кочубинській з монтажем проекту, художниця Анна Звягінцева і прес-служба арт-центру, яка знімає "сторіз" для Instagram PinchukArtCentre. І поки на перших трьох поверхах ще проходить гучна виставка "Крихкий стан" зірок сучасного мистецтва, на 4-му на повну силу монтують актуальне українське мистецтво.

Реклама

Виставка "Анонімне суспільство" присвячена кризі, в якому опинилися українці після розпаду Радянського союзу. Її відкриває знаменитий проект фотографа Олександра Чекменьова "Паспорт". Це 30 портретів літніх людей з Луганська: в 1994 році влада міста попросила Чекменьова проїхатися по домівках тих городян, які не могли виходити з дому самостійно, і зробити їм нові портрети на паспорт. На фото Чекменьова – весь жах і реалії побуту літніх українців після розвалу Союзу. Свого часу проект Чекменьова зайняв перші місця на фотоконкурсах по всьому світу, і до сих пір, через майже 25 років, "Паспорт" б'є в самісіньке око.

"Паспорт" Олександра Чекменьова

"Анонімне суспільство" представляє роботи Олександра Ройтбурда, Жанни Кадирової, Сергія Ануфрієва, Кирила Проценка, Сергія Браткова та інших художників. За словами куратора Тетяни Кочубинської, ці роботи були створені "в період забуття", коли головним для художника був пошук себе і спроба знайти відповідь на питання "де знаходиться моє "я ". Сумніви, переживання і внутрішня боротьба відчуваються в кожній роботі, чи то в зворушливій фотосерії Романа Пятковки "Адюльтер", чи в скандальних відео Олександра Ройтбурда, що висміюють релігійні ритуали.

<b>ПинчукАртЦентр</b>

Відправною точкою цієї виставки стала акція одеського художника Леоніда Войцехова "Вони нам за це заплатять" 1984 року. Тоді одеські художники пройшлися вулицями міста з плакатами з цим написом. Так вони відреагували на ураган, який трапився в місті й знеструмив його, залишивши без світла і води. Коли їх затримала міліція, на питання "хто заплатить?, хто вони?" художники двозначно відповідали: "сили природи". У контексті виставки, каже Кочубинська, це демонструє, як тоді суспільство різко розділилося на дві сили – "ми" і "вони".

Анна Звягінцева

Нашу міні-екскурсію ми завершуємо в двох залах, де свій персональний проект монтує Анна Звягінцева. Звягінцевій 31 рік, вона – фіналіст премії PinchukArtCentre, представляла Україну на бієнале у Венеції в 2015 році і знаменита інтимними, чуттєвими роботами, в яких фіксує на перший погляд побутові, але тонкі речі. У своєму проекті "Недоречні дотики" вона розмірковує про дотик – як спосіб комунікації, а іноді й порушення чужого простору. У двох невеликих залах можна побачити скульптуру, монументальні інсталяції, абстрактні малюнки і анімацію.

Анна Звягинцева

Виставка працюватиме до 7 січня 2018 року.

Фото: Аліна Красієва

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.