До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Все про кохання: найзнаменитіші художні пари на виставці в Лондоні

"Сучасні пари. Мистецтво, інтим та авангард" – так називається виставка, яка вже 10 жовтня відкривається в галереї Barbican в Лондоні. Її учасники – найвідоміші художні пари в історії мистецтва: Фріда Кало і Дієго Рівера, Пабло Пікассо і Дора Маар, Сальвадор і Гала Далі, Камілла Клодель і Огюст Роуден, Густав Клімт і Емілія Флеге та інші. Всього в центрі виставки – 40 пар. "Вивчіть сучасне мистецтво і сучасну любов", – так звучить рефрен проекту. На ній, за словами кураторів, найкращі художники минулого століття показують, як відносини можуть стати майданчиком і основою для творчості.

Дієго Рівера і Фріда Кало

"Сучасні пари" – виставка незвичайна: в її центрі не скільки живопис або скульптура, як відносини та любов – у когось швидкоплинні, у когось – на все життя. Сальвадор Далі і Гала прожили разом 60 років: Далі дарував своїй дружині не тільки картини, а й замок – це знаменитий замок Пуболь або замок Гали, готичний палац в невеликому селі в каталонській провінції Жирона. Паризька художниця і фотограф Дора Маар протягом 10 років була музою і подругою Пікассо, а на його картинах назавжди залишилася сумною або навіть "жінкою, що плаче", як назвали її критики.

Реклама
Пабло Пікассо і Дора Маар

Камілла Клодель більше 10 років працювала в майстерні Родена, була його подругою і асистенткою, при цьому, сам Роден був одружений на іншій жінці. Цікаво, що успішним скульптором Камілла стала тільки після розриву з художником.

Пабло Пікассо, "Портрет Дори Маар", 1937

Ще одна тема виставки – колаборації, які виникали всередині художніх пар. Так, наприклад, рідко говорять про те, що Емілія Флеге, успішний дизайнер і засновниця власного Будинку моди "Сеcтри Флеге" у Відні і, за сумісництвом, дружина Густава Клімта, була не стільки його музою, скільки партнеркою великого художника – і допомагала йому працювати з кольором і відкривати нові відтінки і текстури.

Емілія Флеге, 1913 рік (фото – Barbican Art Centre)

На виставці можна буде побачити фешн-фотографії Емілії в створеному нею вбранні. Автор цих фотографій – Густав Клімт, який в 1910-і роки, по суті, став одним з перших художників, які звернулися до модної фотографії.

Виставка працюватиме з 10 жовтня до 27 січня в галереї Barbican в Лондоні.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.