До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Художник Макс Шкіндер — про свою персональну виставку E.M.M.A

10 липня в Києві відкривається масштабна персональна виставка українського художника Макса Шкіндера. Чому її не можна проґавити — читайте на vogue.ua

Макс Шкіндер (фото Artur Verkhovetskyi)

Калейдоскоп супергероїв з коміксів, що складається в жіночий портрет; тонка багатошарова графіка, у якій, коли уважніше глянути, вгадуються знайомі образи з попкультури; олійне полотно, недбало почеркане написами, немов вулична стіна, що її розмалював художник-стритартист... Все це — роботи Макса Шкіндера, які хочеться розгадувати, як ребус. Виставка E.M.M.A — результат семирічної роботи художника й життєвого досвіду Макса під час перебування в Італії, Чехії та Англії.

Реклама
Робота Макса Шкіндера

Макс Шкіндер — 35-річний український художник, який за 15 років пройшов шлях від рідного Енергодара до Лондона. Шкіндер — випускник Київської академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Бойчука, закінчив відділення промислового дизайну. Після навчання вирушив до Італії, де дістав грант на навчання в Інституті дизайну IED в Турині та здобув кваліфікацію магістра у сфері дизайну автомобілів. За плечима Макса-дизайнера успішна кар’єра — він кілька років працював у Volkswagen AG у Чехії, а 2014 року переїхав до Лондона, де став старшим дизайнером інтер’єрів автомобілів у компанії McLaren. У 2019 Шкіндер взяв участь в ART INSPIRED BY THE 8 концерну BMW — про цей проєкт ми писали в нашому артномері. Водночас Макс ніколи не припиняв бути художником.

Робота Макса Шкіндера

У його Instagram написано: дизайнер удень, художник вночі. Як в одній людині співіснують автомобільний дизайнер і незалежний художник?.. Макс каже, що одне неможливе без іншого. "Художник всередині мене — це наслідок моєї роботи автомобільним дизайнером, хоч як заплутано це звучить. Удень я малюю автомобілі, а вночі пишу олійними фарбами. Професія автомобільного дизайнера потребує дисципліни, я маю зважати на думки багатьох інших людей. Щоб врівноважити й збалансувати все це, у мене виникла природна потреба творити — без прив’язування до строків, бюджетів і думок маркетологів. Мистецтво дає мені змогу побути наодинці з власними ідеями. За гороскопом я близнюк, тож іноді мені здається, що ці двоє часто доповнюють один одного. Передусім моя професія дає "надивленість" — це якась лійка, через яку фільтруються ідеї. Завдяки своїй професії я багато де буваю, так чи інакше це відбивається і на моїй іпостасі художника. Споглядаючи один і той самий об’єкт, дизайнер побачить лінії / форми, а художник образи. Звісно, це дещо романтизовано, так буває геть не завжди, криза натхнення також цілком відчутне явище".

Робота Макса Шкіндера

Такий дуалізм Шкіндерові цілком до душі, і робити вибір між двома заняттями він не збирається. На запитання про те, чи уявляє себе лише живописцем, Шкіндер відповідає: "Ніколи не думав про це. Мені подобається, що вдень ​​я пов’язаний з технологіями й футуризмом, а ввечері можу читати про іриси Клода Моне й на відстані витягненої руки бачити їх у Національній галереї Лондона".

Робота Макса Шкіндера

Виставка E.M.M.A складається з двох частин — живопису й графіки. У мальовничій серії помітна майстерність Шкіндера-дизайнера: олійні портрети дівчат легко уявити в сучасному інтер’єрі, вони в міру абстрактні й водночас цілком натуралістичні. "На портретах зображені як близькі мені люди, так і незнайомці, — розповідає художник. — Але всіх їх об’єднує моя цікавість, бажання зобразити їх такими, якими я їх бачу, знаю чи пам’ятаю. Я не пишу портретів на замовлення, не можу написати портрета друга на прохання, якщо не відчуваю людини і сам не хочу цього". Ці роботи створено під впливом життя в Італії й Чехії, де молодий художник досліджував класичне мистецтво — від творів живописців італійського Ренесансу до артнуво Альфонса Мухи.

Робота Макса Шкіндера

Серію графіки Макс описує як "фігури всередині фігури": це портрети незнайомців, зібрані по крихтах з дрібних зображень. "Ви впевнені, що бачите те, чим насправді є це зображення? Чи, якщо підійти ближче, воно виявиться чимось іншим? — запитує Макс. — Калейдоскоп ніколи не повторює малюнок двічі, крупиці формуються в щось цілісне. Ви самі вибираєте те, що хочете бачити, художник тут ви".

Виставка E.M.M.A працюватиме з 10 по 26 липня в Spivakovska ART: EGO Gallery.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.