До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

EMERGING ART IN UKRAINE – перша книга про новочасне мистецтво України

"EMERGING ART in Ukraine / НОВОЧАСНЕ МИСТЕЦТВО в Україні" – перше повноцінне видання про сучасне молоде мистецтво в Україні, розвиток якого відбувся в останні роки. Авторками книги є Люсія Бондар, засновниця видавництва CP PUBLISHING, та Анна Аветова, артекспертка й кураторка, засновниця артагенції TUASHO.

Проєкт демонструє світу українських талановитих митців нового часу, які виросли і як особистості, і як творчі одиниці разом із нашою країною епохи незалежності. Книга охоплює різноманітні художні роботи: живопис, колаж, digital art, фотографію, скульптуру, текстиль. Поряд із роботами читач знайде інформацію про біографію художників, а також відповіді на питання – що для них мистецтво та звідки вони беруть натхнення, про прояв національної ідентичності в роботах, зміни у творчості під час війни й, звісно, про надію – майбутнє українського мистецтва.

Реклама

"Створюючи цю книгу, ми вкотре переконалися, як багато талановитих молодих митців в Україні, наскільки вони широко мислять, мають яскраво виражений індивідуальний стиль. Звісно, нині емоційно складно створювати гарні проєкти книжок, але ми маємо воювати на всіх фронтах, зокрема й культурному. Як видавчиня я хочу подякувати всім учасникам проєкту за те, що в ці важкі часи ми змогли створити такий якісний і затребуваний для культурних індустрій продукт", — говорить Люсія Бондар.

"Саме зараз відбувається історичний розквіт нашої культури. Саме цей період і ці молоді автори стануть точкою відліку новочасного мистецтва в Україні. З початком війни світ змінився, як і кожен із нас. Це, звісно, вплинуло на мистецтво. Більшість художників розкрилися зовсім по-іншому: у своєму стилі, але гостріше та глибше. Ми вирішили не змінювати концепцію книги, позаяк вона про митців та їхню творчість. Проте додали кілька воєнних робіт кожного автора, щоб глядач мав змогу дослідити, як травматичний досвід уплинув на художників, і зафіксувати їхні рефлексії, почуття та емоції", — розповідає Анна Аветова.

"Значення видавничого проєкту EMERGING ART in Ukraine насамперед у тому, що це одна з перших спроб системного вибору авторів і творів, який здатний виявити основні тенденції у сучасному українському мистецтві саме в гарячій точці його розвитку. Попри неминучу суб’єктивність кураторського вибору – це своєрідне "симптоматичне дзеркало" вподобань і захоплень художників, які з’являються, стверджуються на актуальній артсцені", — коментує Олександр Соловйов, куратор проєктів сучасного мистецтва "Мистецького арсеналу".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.