До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Виставка про переосмислення монумента "Батьківщина-Мати" – до Дня Незалежності України

""Батьківщина-мати". Переозначення" — новий виставковий проєкт до Дня Незалежності, який пропонує переосмислити образ відомого київського монумента. Виставка в Музеї війни покаже ті трансформації, що відбулися у свідомості та сприйманні українського суспільства з початком повномасштабного вторгнення.

"Батьківщина-Мати", що вже понад 50 років височіє над печерськими пагорбами, є символом Києва та найвищою монументальною спорудою в Європі. Її спроєктував у 1981 році український скульптор Василь Бородай.

Реклама

"Еклектична скульптура є зразком панівної на той час течії соціалістичного реалізму. Це класичний опис образу монумента „Батьківщина-мати", унікальної сталевої фігури, що відома в усьому світі як неповторний артоб’єкт і візитна картка Києва", — кажуть організатори виставки. Але скульптуру "Батьківщина-мати" суспільство вже тривалий час не сприймає як радянську пам’ятку. Поступово вона стала на шлях візуальної та сприйняттєвої трансформації, раз по раз убиралась у вінок з квітів маку та українські національні строї. Від 24 лютого 2022 року скульптура — впізнаваний візуальний образ опору українців російській агресії. У цей важкий час монумент було підсвічено кольорами державного прапора України, а в інтернетпросторі він набув найрізноманітніших образів, у які закладено головний меседж: "Батьківщина-мати – символ незламності України". Нагадаємо, раніше міністр культури Олександр Ткаченко розповідав, що герб СРСР на монументі наступного року мають замінити на державний герб України.

Виставка присвячена переосмисленню скульптури "Батьківщина-мати" в контексті російсько-української війни. Усі експонати виставки будуть презентовані на стінах равелінної нижньої Московської брами ХVІІІ ст. Печерської фортеці. Автор ідеї та куратор виставки — Юрій Савчук. Над дизайном працював Антон Логов.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.