До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що потрібно знати про виставку Жанни Кадирової в Одесі

18 вересня в одеській галереї Invogue # ART покажуть групову виставку, яку ініціювала художниця Жанна Кадирова. Проєкт називається "На акваторії заводу купатися було заборонено" і присвячений дослідженню життя нового культурного кластера на Одеському Судноремонтному заводі СРЗ-2.

Жанна Кадирова (фото Юрій Яцкулич)

Жанна Кадирова — одна з найяскравіших художниць сучасної України. За освітою архітекторка, засновниця групи Р.Е.П., призерка премії PinchukArtCentre (2013) і учасниця Венеційського бієнале. У 2018 році за свій гучний проєкт "Маркет" — іронічний перформанс із їжею, зробленою з бетонної плитки, здобула приз — за найкращий сольний проєкт ярмарки PULSE Miami Beach у межах Арт-Базелю в Маямі. Серед проблем, які хвилюють Жанну, — суспільство, масова культура й робота з локальним контекстом, що їй особливо цікаво як архітекторці. Саме останній темі присвячена одеська виставка.

Реклама

Не так давно кілька одеських художників влаштували резиденцію на території Одеського судноремонтного заводу СРЗ-2. Залученою до життя нового культурного кластера виявилася й Жанна Кадирова. Її мета — вивчення екосистеми цього місця, яке, по суті, знайшло нове життя завдяки художникам. На виставці будуть представлені артефакти й свідчення з минулого життя заводу, документація моменту трансформації СРЗ-2 на культурний кластер, роботи учасників цього процесу — проєкти художників різних поколінь, які працюють на заводі (Сергій Ануфрієв, Андрій Бабчинський, Максим Зацарений, Денис Рубан, Павло Клименко, Наташа Кушнір, Андрій Цвєтков, Дар’я Чечушкова та інші).

На території Одеського судноремонтного заводу

За словами кураторки Майї Колесник, під час резиденції на заводі Кадирова вперше почала працювати з графіті. Це новий виток проєкту Жанни Second hand, розпочатого у 2014 в Бразилії й представленого у 2019 на Венеційському бієнале. "Він присвячений долі індустріальних будівель, функція і власники яких змінилися в нових постсоціалістичних умовах", — розповідає кураторка.

Проєкт Жанни Кадирової Second hand у Пінчук Арт Центрі (2018)

Виставка триватиме в одеській галереї Invogue # ART з 18 вересня по 8 листопада

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.