До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що потрібно знати про музей Fondation Maeght на Лазурному березі

28 травня у французькому містечку Сен-Поль-де-Ванс, в музеї Fondation Maeght, свою круїзну колекцію покаже Louis Vuitton. Фонд Маг – один з найцікавіших музеїв сучасного мистецтва в Європі.

Сен-Поль-де-Ванс – муніципалітет на Лазурному березі з населенням чотири тисячі осіб. У нього богемна історія. У 20-30-ті роки минулого століття сюди з'їжджалися художники з Парижа – відпочити і відволіктися: Амедео Модільяні, Поль Сіньяк, Марк Шагал. Пізніше до них приєдналися і зірки кіно: Софі Лорен, Катрін Денев, Грета Гарбо. Актор Ів Монтан зіграв тут весілля.

Реклама

За межею муніципалітету, на пагорбі Гардетт, розташувався Фонд Маг – Лувр Лазурного берега, як його називає преса. 1964 року його вікдрили з ініціативи сім'ї Маг – колекціонерів і філантропів. Еме Маг був одним з найуспішніших арт-дилерів та галеристів Парижа, видавав декілька арт-журналів і дружив з художниками – Кандинським, Матіссом, Шагалом. До 1960-х років Еме і його дружина Маргарет Маг зібрали значну колекцію мистецтва і хотіли поділитися нею зі світом. Будівлю спроектував каталонець Хосе Луїс Серт, а панно для інтер'єрів створив Марк Шагал. Коли Фонд Маг відкривали, Еме Маг акцентував на тому, що не хоче створювати музей; він бачив свій Фонд відкритим простором, де художники зможуть періодично жити і працювати, обмінюватися досвідом і відпочивати.

Художник Марк Шагал в Фонді Маг 1967 року

Сьогодні у Фонді Маг зібрана одна з найбільших в Європі колекцій творів мистецтва XX століття: тут можна побачити роботи Кандинського, Шагала, Джакометті, Боннара і багатьох інших, всього – більше 12 тисяч предметів мистецтва. Особливість музею в тому, що багато робіт були подарунками художників особисто сімейству Маг – наприклад, Альберто Джакометті спеціально для музею створив декілька бронзових скульптур, які зараз виставлені в саду. Джакометті розробив дизайн меблів для одного з кафе – дружба з художниками допомогла родині Маг створити справді унікальний музей.

Сади музею

Окрім постійної експозиції, в Фонді проводять виставки сучасних художників. Наприклад, 24 березня тут відкрили виставку корейського художника Лі Бай, а 30 червня – персональний проект Яна Фабра, бельгійця, відомого своїми ефектними, театралізованими перформансами і виставками.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.