До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що потрібно знати про fashion-програму арт-форуму СлободаКульт

Культурний форум СлободаКульт відбувається 15-29 травня в Ужгороді, і цього разу знайомить регіон Слобожанщини з Закарпаттям – до цього форум влаштовував зустрічі Львова і Донбасу, Галичини і Харкова. У програмі форуму – більше 100 подій за 2 тижні, а серед учасників – письменник Сергій Жадан, художники Сергій Братков та Гамлет Зиньковський, найвідоміший у світі український фотограф Борис Михайлов, а також потужна fashion-програма.

"Я вважаю, що мода – це частина простору культури, і розповідає вона про важливі речі, а тому цілком може, і навіть повинна, бути частиною серйозних культурних проектів. На перших Форумах я робила лекції на, як мені здається, резонуючі теми – наприклад, "Люмпен-стайл", або "Національні традиції в українській моді ХХ століття", – розповідає куратор модної програми Зоя Звіняцковська. Втім, у програмі цьогорічного форуму – аж ніяк не тільки лекції.

Реклама
Виставка "Сімейний альбом": 15-29 травня

Старі фото з альбомів сімей двох регіонів збирали з допомогою відвідувачів дитячих бібліотек Харкова і Ужгорода: юні читачі не лише приносили фотографії із сімейних архівів, а й докладали до них короткі розповіді з інформацією про кожного з героїв фото. Підібрані за часом і сюжетом пари фотографій зі Слобожанщини та Закарпаття представили у вигляді постерів на Набережній Незалежності в Ужгороді. Зоя сподівається, що ця виставка стане "зародком" майбутнього великого проекту, який допоможе скласти історію не тільки двох регіонів, а всієї країни з початку ХХ століття – історію максимально справжню.

<b>донкульт</b>

"Я починала цей проект, як допоміжний для роботи над історією української моди ХХ століття. Але незважаючи на ці фото, розумієш, що вони значно більше від "простору" моди. Ось, наприклад, знімок, зроблений 1941 року в Ужгороді – на ньому зображений молодий чоловік, який після закінчення війни виявиться одним з двох членів сім'ї, що вижили – всі решта загинуть в Освенцимі. Або харківське фото 1953 року з зображенням двох сестер в найкращих пальтах і капелюшках – фото робили спеціально, одна з сестер послала його чоловікові, який в цей час служив в армії. Без цих історій, які дітям розповіли їхні батьки, фото не були б такими цінними", – розповідає Зоя. Головною знахідкою вважає пару: фото не надто заможної родини зі Слобожанщини, де на першому плані видно дівчину в прямій сукні за модою тих років і туфлях мері-джейн, і інженера з Ужгорода – він одружився з чешкою, яка привезла з собою з Праги в Україну модну сукню і туфлі – практично такого ж фасону. "Люди абсолютно різних доль, соціальних рівнів і достатку – але мода у всіх одна".

Спільний показ "Україна. Схід / Захід" – 17 травня.

"Горизонтальні контакти між студентами і вузами дуже важливі. Щоб розвивалася мода, потрібно формувати середовище", – пояснює куратор, яка бачила своїм завданням не "шоу випускних колекцій в коледжі St.Martins", а знайомство викладачів і студентів кафедр моделювання одягу різних регіонів. З Харкова від кафедри дизайну тканини і одягу ХДАДМ їде 8 колекцій, стільки ж презентує кафедра легкої промисловості МДУ (Мукачево). Початковий задум " представити тільки роботи на тему національного костюма – трансформувався: додали блок повсякденного одягу. Показ принципово відбуватиметься на вулиці у МДУ – щоб його могли дивитися всі охочі. "Неможливо по-справжньому зрозуміти, що і як ти робиш, поки на це не подивляться інші", – говорить Зоя і розповідає, як різняться колекції студентів Сходу-Заходу: "Вразив Харків, який виявився весь в вишиванках – видно, що тема національного одягу в регіоні жива, її вивчають і творчо використовують. Тоді як в Мукачево помітна втома від теми, що не дивно, адже тут вона є нормою повсякденного побуту".

Лекції: 18-25 травня

"Це не частина курсу з історії моди. Тут я презентую лекції, пов'язані з живими, гарячими, проблемними питаннями. Можна сказати, я використовую майданчик Форуму для обкатування і подальшої розробки "гарячих тем", – пояснює Зоя появу в лекційній програмі теми про український гламур в політиці, поп-культуру і стрітстайл, який з моменту його формування в 90-х залишається все ще актуальним як для східних, так і для західних регіонів України. Популярність ідеї купувати українське відображена в серії розмов з підлітковою аудиторією про найкращі приклади вітчизняних дизайнерів і про практичну користь моди. Лекція "Зірка Голлівуду з України. Володарка Оскара за найкращі костюми, харків'янка Варвара Каринська" – не просто привід розповісти про східноукраїнську модну легенду голлівудської художниці по костюмах Варвари Каринської, яка 1949 року отримала "Оскара" за роботу над фільмом "Жанна д'Арк", але і спроба надихнути закарпатців на пошук і популяризацію власних зірок моди минулого.

<b>барбара кравинская</b>

Текст: Тетяна Соловей

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.