До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що потрібно знати про художника Славу Крижанівського та його виставку Errors

12 липня в арт-просторі Set відкрилася виставка молодого художника Слави Крижанівського Errors. Вона присвячена біотрансформаціям тіла.

"Зовсім скоро уявлення про те, чим є людина зовні, розшириться, і ми отримаємо можливість як завгодно себе модифікувати, – каже куратор виставки Марія Вторушина. – Зараз ми міняємо тіло, намагаючись відтворити уніфікований ідеал краси, який відповідає масовому смаку. А художники вже з 1990-х досліджують потенціал метаморфоз на собі. Наприклад, ORLAN "перекроїла" обличчя, зібравши в ньому риси знаменитих героїнь світового мистецтва. Stellarc імплантував в руку спеціально вирощене штучним шляхом третє вухо. Однак повна свобода модифікацій доступна тільки у віртуальному світі, в ігровій формі. Художник Слава Крижанівський упевнений, що це не просто гра, а репетиція, опрацювання свого майбутнього персонажа".

Слава Крижановський – художник, дизайнер та ілюстратор, раніше працював в ігровій індустрії. До виставки Errors увійшли digital-скетчі і відеоінсталяція, в яких художник показує, як міг би виглядати процес трансформації тіла. "Зараз я не помічаю ніяких вагомих змін свого тіла. При цьому навколо відбувається маса апгрейдів: комп'ютери стають потужнішими і менше у розмірах, оновлюється їх дизайн. Технології обступають мене з усіх боків, пропонують нові можливості, а я поки що ні змінююся візуально ", – пояснює художник свій інтерес до теми.

Реклама

Можливо, для багатьох ім'я Слави Крижанівського звучить незнайоме – художник недавно з'явився на українській арт-сцені (він брав участь у фестивалі Kyiv Art Week в 2018 і 2019). "Я побачила перший проект Слави близько двох років тому, – каже куратор Маша Вторушина. – Мені сподобалася ідея. Він уже тоді розробляв свою версію про те, що людина, принаймні поверхнева, радіє забавам, які пропонує суспільство споживання, та дуже стурбована тим, що ж виліпити з своєї зовнішності. І помітивши цю тенденцію, Слава розробив моделі тіл людей, які отримали можливість перекроювати і "прокачувати" себе як завгодно. Потім Слава брав участь в Kyiv Art Week з діджитал-роботою, прототипом того відео, яке ми надамо на Errors. Мені подобається, що він працює з темою, яку зазвичай прийнято трактувати, звертаючись до наочних прикладів. А у Слави біотрансформації – це начебто і реальність, але така, яка доповнена його фантазіями, він апропріірует цю тему і робить її частиною забавного, вигаданого світу. Мені подобається, що у нього в роботах немає критики по відношенню до технології, немає серйозності, яка супроводжується страхом перед змінами. Він приймає технологічну еволюцію як даність: так, ми всі станемо кіборгами. Так чому б не посміятися над цим, і не пофантазувати про якісь нові ситуації, які виникнуть в світі пост-людського?

Проект Errors можна побачити на другому поверсі простору Set із 12 по 22 липня.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.