До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Чому варто побачити виставку "Нульовий рік. Ідея Світла" в артцентрі М17

До 12 лютого в центрі сучасного мистецтва М17 можна побачити виставку одного з найвідоміших українских художників – Віктора Сидоренко. "Нульовий рік. Ідея світла" — результат творчості художника за останні 26 років. На виставці експонують твори різних жанрів — живопис, фотографія, інсталяція і скульптура. Про виставку ми розпитали самого митця, а також директорку М17 Наталію Шпітковську.

Про виставку

Наталія Шпітковська: "Нульовий рік. Ідея Світла" — виставка, на якій представлені виключно нові роботи, над якими Віктор працював протягом останніх кількох років. Друга причина, чому варто відвідати виставку — її фундаментом є глибока філософська концепція. Персонаж в ній не лише демонструє власний шлях і трансформацію, а й є відображенням кожного з нас в умовах нової реальності. Нагадаю, що Персонаж вперше з'явився в роботах митця близько 25 років тому й був залежний від соціальних умов. У новій серії Віктор відділив його від історичного тла, адже він вже набув самостійної ролі. Однак тепер він опинився на перетині минулого і майбутнього, матеріального та віртуального просторів — як і ми самі. Це транзиторний етап — "нульовий рік", з якого починається інший світ.

Реклама
Наталія Шпітковська

Попри те, що Віктор Сидоренко найчастіше працює з такими усталеними медіа, як живопис та скульптура, його остання серія робіт залучає нові медіа. Це третя причина відвідати виставку — статичний живопис набуває нового значення, зокрема завдяки залученню технологій мапінгу. Нова серія Віктора Сидоренка — це саме той випадок, коли мистецтво концентрує на собі всю увагу глядача, зберігаючи свою сутність, не губиться серед білих великих стін і яскравого світла.

Про цифрові технологіі

Наталія Шпітковська:Взаємодія живопису з технологіями доповненої реальності вдало підкреслює ті філософські питання, які досліджує Віктор. А мапінг робить необхідні акценти на роботах і начебто оживляє їх. Сяйво, бліки світла — ці компоненти надають додаткову динаміку картинам, завдяки чому в глядача виникає відчуття, ніби він опинився в метавсесвіті Героя і подорожує разом з ним. Також була презентована ексклюзивна відеоробота, а сама виставка супроводжується атмосферним аудіорядом. Використана музика дійсно гіпнотизує і переносить в інший вимір. Крім того, в межах проєкту відбудеться презентація цифрової галереї М17. Саме роботи з серії "Нульовий рік. Ідея Світла" стануть першими серед продемонстрованих в новому просторі.

Про те, як змінився персонаж Віктора Сидоренко в умовах сучасного світу

Віктор Сидоренко: Саме трансформацію Персонажа в умовах нової реальності я продемонстрував в серії "Нульовий рік. Ідея Світла". Знаковим елементом цієї експозиції є чорні та білі діри – портали в новий вимір, які є метафорою переходу до невідомого. Крок у невідоме робить не лише Персонаж, але і все людство. Мені хотілось, щоб від перегляду представлених робіт виникало захоплююче враження, адже саме ідея транзиту в майбутнє є основною для представлених робіт. Ще один важливий об'єкт виставки — збільшувальне скло. Воно відображає наше бачення світу крізь призму своїх упереджень, тих самих технологічних процесів, діджиталізації. Те, як ми бачимо світ відрізняється від того, як бачать його інші.

Віктор Сидоренко
Про виклики сучасного світу

Віктор Сидоренко: Художникам сьогодні необхідно постійно створювати нові роботи, працювати з доступною для сучасності мовою, аби бути актуальним та привертати увагу глядача. Мистецтво повинно набувати нових форм, щоб впоратись з такими вимогами. Не завжди вдається одразу втілити матеріально свою ідею в традиційному форматі — проте таку можливість надають нові медіа. Навіть відео та фото вже не назвеш такими, адже велика кількість митців працюють з ними вже довгий період. Нове покоління не має інтересу до безпосереднього володіння матеріальними об'єктами, його представникам важливо отримувати емоції та враження від робіт, надихатися ними. Також важливим фактором є їх постійна взаємодія з девайсами, яка вже стала буденною нормою. Я не можу сказати, що технології мають якийсь негативний вплив. Навпаки, вони надають багато можливостей: розширюють спектр форматів втілення своїх концептів, полегшують технічний процес та візуально доповнюють матеріальні об'єкти експозиції.

Про роботу на перетині жанрів

Віктор Сидоренко: Ще одним проєктом, в якому я працював з картинами в нестандартному форматі, став "Несвоєчасне", роботи якого також були продемонстровані в М17. Я взяв свої попередні роботи і навмисно їх знищив, надав їм застарілий ефект. Завдяки такій техніці я хотів передати основну ідею — який вплив має час, як з його ходом усе деформується навколо нас, але ніколи не зникає повністю. Навіть якщо об'єкт не зберігається матеріально, він залишається частиною пам'яті, а це набагато важливіше. Робота над серією "Нульовий рік. Ідея Світла" співпадає з початком пандемії, яка лише прискорила процес діджиталізації. Саме тому цю експозицію я вирішив доповнити новими технологіями, які символізують перехід до цифровізації, що і без того стрімко відбувався, але під впливом певних обставин пройшов значно швидше. Різні сфери нашого життя "пішли" в онлайн: навчання, робота, зустрічі. Аналогічно і мистецтво поступововсе більше поєднується з віртуальним формами.

Про нові проєкти

Наталія Шпітковська:Символічним є те, що виставкою Віктора Сидоренка, — за роботу над якою я вдячна як авторові, так і кураторам, Андрієві Сігунцову та Євгенії Гавриленко, — ми закінчили старий і розпочали новий, 2022 рік, в якому плануємо реалізувати ще багато цікавих проєктів. Наступною стане презентація робіт Гамлета Зінківського. Відкриття експозиції заплановане на лютий. В нашому Центрі буде об'єднано й продемонстровано дві серії митця — "365" та "2/3". Також незабаром відбудеться запуск European Digital Art Fair — проєкту, який об'єднає кураторський погляд на цифрове мистецтво в ЦСМ М17 та презентацію робіт художників у віртуальному просторі. Важливим проєктом інституції є єдина в Україні професійна премія в галузі тривимірного мистецтва — M17 Sculpture Prize 2022, — яка цього року проводиться вже вдруге, за підтримки Adamovskiy Foundation. Наприкінці лютого буде оголошено шорт-лист номінантів і номінанток, а восени — проведено виставку їхніх робіт і названо переможця або переможницю.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.