До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

7 найочікуваніших fashion-виставок 2020 року

Довгоочікувана виставка про історію Дому Prada, все про японське кімоно і масштабний проєкт про зв'язок балету і моди: Vogue.ua підготував великий гід головними модними виставками 2020 року.

"Балерина. Муза сучасної моди"

З 1 квітня в нью-йоркському Музеї моди і технологій

Реклама

Ось уже більше 100 років балет і балерини надихають дизайнерів по всьому світу. Тенденцію розпочала велика Коко Шанель: 1924 року вона створила костюми для балету "Блакитний експрес" трупи Сергія Дягілєва. Вбрання шокувало танцівників і глядачів: замість балетних пачок дизайнерка одягнула на них шорти і топи, спортивні туніки, легкі спідниці та гольфи. Її слідами в ХХ столітті пішли Ів Сен-Лоран, П'єр Карден, Валентино Гаравані, Карл Лагерфельд та інші дизайнери. Про зв'язок моди і балету – масштабна виставка в нью-йоркському Інституті моди і текстилю. Це 90 предметів одягу з 1930-х до початку 1980-х років з постійної колекції MFIT, Музею Вікторії і Альберта, Лондонського музею, а також архівів Міського балету Нью-Йорка, Театру танцю в Гарлемі і фондів редактора і колекціонера моди, Геміша Боулза. Серед найцікавіших речей: зразки Коко Шанель, Крістіана Діора, П'єра Бальмана і Чарльза Джеймса, які межують з унікальними пачками великих балерин ХХ століття Анни Павлової та Марґо Фонтейн.

"Кімоно: від Кіото до подіуму"

З 29 лютого в Музеї Вікторії і Альберта

Виставка "Кімоно: від Кіото до подіуму" має всі шанси стати однією з найбільш фотографованих і популярних в "Інстаграмі" цього року. Тільки уявіть: куратори зібрали рідкісні кімоно XVII-XVIII століть, гравюри на дереві часу імператорської Японії із зображенням кімоно, костюм Обі-Вана Кенобі з фільму "Зоряні війни. Епізод IV. Нова надія" 1977 року і сукню, яку розробив Александр Макквін для обкладинки альбому Бьорк під назвою Homogenic. Найстаровинніше кімоно на виставці датують 1660 роком. Ідея проєкту – показати кімоно як справжню ікону моди, важливу як для Японії, так і для решти світу.

"Сумки: навиворіт"

З 25 квітня до 31 січня 2021 року в Музеї Вікторії і Альберта

Від сумки з протигазом, що належала королеві Марії, до сумок Керрі Бредшоу у фільмі "Секс і місто", від аксесуарів Birkin до валіз Louis Vuitton – виставка Bags: Inside Out присвячена найбільш дивним, незвичним і модним сумкам у світовій історії. На виставці представлять 300 експонатів з XVI століття до сьогодення. Будуть серед них і справжні "зірки": наприклад, сумка Lady Dior, названа на честь принцеси Діани, а також Speedy Marc Jacobs, світову популярність якій принесли діви Періс Гілтон і Кім Кардаш'ян. Цікавий розділ виставки – сумки, які втілюють силу, наприклад, аксесуар "залізної леді" Маргарет Тетчер.

"Про час: мода і тривалість"

З 1 травня в нью-йоркському Метрополітен-музеї

2020 року Метрополітен-музей святкує 150-річчя. Тема головної модної виставки року, яку відкриють одночасно з балом Met Gala, звучить так: About Time: Fashion and Duration. За словами Ендрю Болтона, керівника Інституту костюма, це переосмислення історії моди, яка "фрагментована, переривчаста і неоднорідна". Болтон надихався фільмом Саллі Поттер 1992 року "Орландо", що ґрунтується на однойменному романі Вірджинії Вульф. "У фільмі є чудова сцена, – каже він, – в якій Тільда Свінтон входить у лабіринт у жіночому халаті XVIII століття, і коли вона проходить його, її одяг перетворюється на сукню середини XIX століття, і вона з'являється в 1850-х роках в Англії. Ось як з’явилась ця ідея". У прес-релізі Макс Голлейн, директор Met, розвинув концепцію: "Ця виставка розгляне ефемерну природу моди, щоб показати, як вона може бути і лінійною, і циклічною". Головне завдання Болтона – підкреслити різні "згини в часі".

"Розпаковуючи кросівки: від студії до вулиці"

У Design Museum у Лондоні

Кросівки змінили світ моди. Уявити сучасну людину без них – неможливо: ми носимо їх з вечірньою сукнею і з джинсами, до офісу, в театр, подорожуємо в них світом. Виставка в Музеї дизайну в Лондоні не лише досліджує феномен цього взуття, а й пропонує зазирнути за лаштунки і вивчити процеси створення найбільш інноваційних кросівок – від автоматичної шнурівки до 3D-друку, на 100% придатного для повторного використання, або підошви з повітряними бульбашками. Серед найцікавіших "експонатів" – моделі Nike, Adidas, Puma, Colette і Comme de Garçons.

Prada. Front and Back в Design Museum

У вересні 2020 року в лондонському Design Museum

Історія Міуччі Пради – унікальна. Приєднавшись до сімейного бізнесу в середині 1970-х, вона перетворила його на один з найуспішніших модних Домів у світі. Зі своїм чоловіком Патріціо Бертеллі вона вплинула на те, як люди одягаються, переглянула поняття сучасної розкоші, досліджує нові матеріали і технології, і пристрасно інвестує в мистецтво, дизайн і архітектуру. Вона зробила Prada синонімом сучасності. Про це – масштабна виставка Prada. Front and Back у Лондонському музеї дизайну.

Luxes

З 23 квітня до 16 серпня в Музеї декоративного мистецтва в Парижі

Одному з найжаданіших понять у світовій культурі присвячує виставку паризький Музей декоративного мистецтва – розкоші. Виставка вивчає її історію в усіх цивілізаціях – від античності до наших днів. Концепцію придумав Олів'є Габе, директор Музею декоративних мистецтв, і вперше представив 2019 року в Луврі Абу-Дабі. У центрі проєкту – 100 дбайливо зібраних кураторами предметів з дорогоцінних матеріалів – від одягу, аксесуарів і меблів до ювелірних прикрас. Навіть якщо ви мінімаліст і вважаєте, що нова розкіш – це насамперед простота, навряд чи ця блискуча у всіх сенсах виставка залишить вас байдужими.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.