До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

6 виставок, які потрібно побачити в Парижі просто зараз

Ключові покази Chanel епохи Карла Лагерфельда, "ожилі" картини Ван Гога і неймовірний світ Дега: Vogue.ua розповідає про найцікавіші паризькі виставки, на які можна встигнути між показами.

Lagerfeld, the Chanel Shows

У галереї Royal Monceau

Реклама

Виставка, присвячена найкращим показам Chanel епохи Карла Лагерфельда. У центрі уваги – раніше не опубліковані світлини британського художника Саймона Проктера, який багато років знімав залаштунки показів Chanel. Проктер відомий зухвалими, провокаційними, часто сюрреалістичними фотографіями і саме завдяки його особливому погляду Карл Лагерфельд впускав фотографа туди, куди був заборонений вхід іншим майстрам цієї справи. На виставці демонструють великоформатні фото, що відображають найбільш зворушливі моменти під час підготовки до показів. Саймон Проктер знімав для W Magazine, Vogue, New York Times, брав участь в Арт Базелі в Маямі, а його виставки проходять у Гран Пале і Бостонському музеї сучасного мистецтва.

"Ван Гог. Зоряна ніч"

В Atelier des Lumière

У цифровому Музеї образотворчого мистецтва Парижа показують унікальну виставку Ван Гога. Вона спроєктована трьома дизайнерами і відтворює напружене життя художника, який протягом своїх останніх десяти років намалював понад 2000 картин. Найвідоміші роботи Ван Гога – "Їдці картоплі" (1885) і "Зоряна ніч" (1889) – оживають під музику італійця Луки Лонгобарді. Експозиція побудована як мандрівка світом художника: тематичний маршрут повторює етапи життя Ван Гога і його перебування в Нойнені, Арлі, Парижі, Сен-Ремі-де-Провансі і Овер-сюр-Уазі.

"Дерева"

У Фонді Cartier

З 1994 року в Парижі на бульварі Raspail працює фонд Cartier. Його побудував знаменитий архітектор Жан Нувель і це особлива будівля: скляний палац посеред зеленого лісу. Символічно, що саме деревам присвячує свою нову виставку фонд. Вона лаконічно називається Trees. Cartier запросив до співпраці пів сотні митців з Латинської Америки, Європи, Сполучених Штатів, Ірану, а також корінних громад Парагваю і племен індіанців яномамі, які живуть в серці лісів Амазонки. Чому дерева? Відповідь проста. Дерева – одні з найдавніших живих організмів на планеті. Перший відомий викопний ліс датують 385 мільйонами років тому, а в цілому рослинний світ становить 82,5 відсотка біомаси на Землі. Продовженням виставки стає сад Фонду Картьє, створений 1994 року художником Лотаром Баумгартеном. Публіка зможе прогулятися крізь дерева з історіями. Наприклад, величний ліванський кедр, який посадив Рене де Шатобріан 1823 року, надихнув Жана Нувеля створити архітектуру Фонду – прозору, мінімалістичну, живу.

"Дега в опері"

У музеї Орсе

Протягом усієї своєї кар'єри, з дебюту в 1860-х роках і до останніх робіт після 1900 року, опера була головною темою творчості Едгара Дега. Це була його "власна кімната". Дега досліджував різні простори театру: зал для глядачів і сцену, бокси, фоє і танцювальні студії, – і стежив за тими, хто їх відвідував: танцюристами, співаками, музикантами, глядачами і артистами. Замкнутий світ театру давав художникові нескінченні можливості для експериментів: множинні погляди, контрасти освітлення, вивчення руху і пластики. Велика виставка в паризькому музеї Орсе присвячена 350-річчю Опери Гарньє.

"Сучасний магараджа"

У Музеї декоративного мистецтва

Яшвант Рао Голкар II – індійський принц і один з найбільших колекціонерів авангардного мистецтва у світі. 1930 року він розпорядився побудувати палац Manik Bagh у своєму рідному місті Індор в Індії. Його прикрасили роботи модерністських ікон: Ле Корбюзьє, Луї Согно і Шарлотти Алікс, Джин Пуіфоркат, Ейлін Грей. Виставка "Сучасний магараджа" в Музеї декоративного мистецтва представить понад 500 предметів з палацу Манік Баг – від меблів до аксесуарів та одягу принца. Окремий зал присвячений любові магараджі до ювелірних прикрас – Доми Van Cleef & Arpels, Harry Winston і Chaumet створили низку розкішних виробів для принца і його будинку.

Let us in: Together

50 художників з 10 країн світу, від України і Грузії до Франції і Великобританії, – це виставка з промовистою назвою Let us in: Together. Її куратори – український художник Тарас Середа, Андрій Сігунцов і Sebastien Lepeuve. Близько чверті імен у списку художників – українські: Саша Курмаз, Юлія Бєляєва, група Горсад, Макс Дудка, Мішка Бочкарьов, Роман Михайлов, Сергій Мельниченко, Тимур Постовий та інші. "Це проєкт про те, що багато чого можна зробити разом, – пише про виставку куратор Андрій Сігунцов. – Про те, що можна співпрацювати без бар'єрів, забобонів, ієрархій і стильових обмежень. У сучасному світі важливо не те, звідки ти, а те – хто ти. Про це і буде проєкт".

Адреса: 107 rue Henri Barbusse 92110 CLICHY

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.