До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Афіша: 6 найцікавіших виставок жовтня

Найцікавіше в жовтні: київська бієнале, конкурс новаторської фотографії та всесвіт гуцульської художниці Параски Плитки-Горицвіт у Мистецькому Арсеналі.

Фото з архіву Параски Плитки-Горицвіт
Київська бієнале "Чорна хмара"

З 11 жовтня до 23 листопада

Реклама
Бібліотека КПІ (автор – Саша Коваленко)

Вплив технологій на суспільство і політику – тема третьої київської бієнале, основними локаціями якої стануть Науково-технічна бібліотека КПІ і Будинок кіно. Ключова подія бієнале – міжнародна виставка "Чорна хмара" – об'єднає художників, що працюють з темами масової комунікації, штучного інтелекту, навколишнього середовища і Чорнобильської катастрофи. Серед них, наприклад, робота німецького колективу Tactical Tech "Скляна кімната", який досліджує у своїй інсталяції механізми збору персональних даних та проблеми приватності в інтернеті. Інша учасниця, британка Сюзан Шупплі, у проєкті "Уповільнений розпад" показує 20 передовиць газети "Правда": від дня аварії 26 квітня до 15 травня, коли інформацію про катастрофу нарешті опублікували в головній радянській газеті, – так простежує зв'язок між реальною загрозою та інформаційною політикою.

"Мебрі Кемпбелл. Фотографія"

З 10 жовтня до 4 лютого 2020 року в галереї Brucie Collections

Мебрі Кемпбелл – фотограф з Техаса, майстер архітектурної та пейзажної зйомки. Кемпбелл розвиває традиції класичної американської школи: робить чорно-білі світлини з великою витримкою, естетичні, стримані і в той же час драматичні. Мости, будівлі, пам'ятники – схожі у нього на живих істот. Кемпбелл є учасником і призером престижних конкурсів фотографії: PX3 Prix de la Photographie Paris, International Photography Awards, Black & White Spider Awards, ND Awards.

"Параска Плитка-Горицвіт. Подолання гравітації"

З 17 жовтня в Мистецькому Арсеналі

Параска Плитка-Горицвіт

Гуцульська художниця Параска Плитка-Горицвіт фотографувала і малювала, писала книжки і самотужки видавала їх, робила витинанки, водила екскурсії горами, співала в хорі. Вона не є такою відомою, як Марія Примаченко та Катерина Білокур, хоча спадщина художниці величезна: 4000 фотографій, близько 500 рукотворних книжок, сотні графічних творів, скульптури і вишивки. Виставка "Подолання гравітації" – це історія про власний всесвіт Параски Плитки-Горицвіт, що існував на межі реальності і фантазії, про сміливість бути вільною всупереч обставинам, про можливість подорожувати, але залишатися при цьому у рідному селі, про мрії і бажання творити.

Перформанс DIS/ORDER

З 13 до 15 жовтня в галереї The Naked Room

DIS/ORDER або "Невизначеність" – триденна pop-up виставка про тісний зв'язок моди і мистецтва. DIS/ORDER – це український колектив, який працює на перетині мистецтва, дизайну та моди. В його портфоліо: участь у виставках у Saatchi Gallery, паризькому BIJORHCA і конкурсі МУХі. Pop-up виставка представляє одяг, на який нанесений патерн за допомогою експериментальної шовкографії. У ролях моделей на презентації колекції виступлять художники Нікіта Кадан і Жанна Кадирова, куратор Женя Моляр, режисерка і художниця Матильда.

Виставка фіналістів конкурсу МУХі

З 17 жовтня до 10 листопада в Національному музеї Тараса Шевченка

We were here, проєкт Антона Шебетка

Тіло і конфлікт – так художниця і член журі конкурсу молодих художників Марія Куликовська формулює теми, яким присвячені роботи учасників проєкту. Весь жовтень у музеї Тараса Шевченка проходить велика виставка фіналістів, де можна побачити нові проєкти художників Оксани Казьміної, Петра Армяновського, Світлани Бедаревої, Андрія і Лії Достлєвих, Поліни Корпової, Яреми Малащука і Романа Хімея, Олександри Совтисік, Станіслава Холодних, Антона Шебетка, Аліни Якубенко, EtchingRoom1, fantastic little splash. Фіналістів обрали з 255 заявок з усієї України, а також Європи. Переможець отримає премію 40 000 гривень і можливість реалізувати свій проєкт у "Щербенко Арт Центрі" 2020 року.

Виставка фіналістів Bird in Flight Prize

З 11 жовтня до 10 листопада у просторі Set

Фото: Роман Пашковський

"Наш конкурс – це пошук нових способів розповісти історію. Ми підтримуємо свободу і різноманітність у творчості, тому не встановлюємо для учасників часові межі, не обмежуємо їх у виборі теми і методах роботи з зображенням, допускаємо постобробку і використання не своїх зображень [якщо авторські права це дозволяють]", – так пояснюють ідею свого проєкту організатори конкурсу Bird in flight. Десять найкращих проєктів з понад чотирьохсот заявок вибрало міжнародне журі, в якому, наприклад, фотограф і член агентства Magnum Photos, Антуан д'Агата і головний редактор YET Magazine, Salvatore Vitale (Сальваторе Вітале). До шортлиста увійшли українець Роман Пашковський, Сінжана Велическу (США), Міхал Сярек (Польща), Чираг Жиндал (Нова Зеландія), Сет Джонсон (США), Михайло Палінчак (Україна), Шадман Шахід (Нідерланди), Сезар Десфул (Іспанія), Ела Польковська (Польща), Вільям Легоуллон (США).

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.