До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

7 найцікавіших виставок листопада у Києві, Харкові та Одесі

Кераміка з усіх регіонів України, воєнна фотографія, мистецтво українських шістдесятників та живопис легендарної мисткині Тетяни Яблонської ми зібрали найцікавіші виставки листопада в Києві, Харкові та Одесі.

"Шити по живому"

У просторі AVANGARDENGallery food&wine

Реклама

"Шити по живому" — виставка-колаборація між художницею Марією Митрофановою та українськими письменниками та поетами (Євгенією Бєлорусець, Данилом Галико, Микитою Козачинським, Сонею Юхимовою, Маріанною Максимовою (Євою Райською). Чуттєва прониклива виставка є рефлексію на перші місяці повномасштабного вторгнення, а її назва посилається на сталий вираз "шити по живому" — говорити про найбільш чуттєве, болюче й інтимне. На великих полотнах паперу, а також на вишитих сорочках художниця відтворює поезію українських авторів, яка передає стан розгубленості та максимальної оголеності.

"ZOOZOOMII: Українська кераміка дух незламності"

До 12 листопада в Національному музеї народного декоративного мистецтва

Якщо ви любите кераміку, то ця виставка для вас. "ZOOZOOMII. Українська кераміка — дух незламності" презентує у Києві мистецтво 40 керамістів з усіх регіонів України. Поштовхом для виставки став вже легендарний півник Васильківського майолікового заводу, який вцілив у розбомбленому будинку у Бородянці. Більшість робіт, які представлені на виставці, створені під час повномасштабної війни. Наприклад, робота "У піні хвиль" художниці Надії Нечкіної, яка родом з Криму, присвячена тваринам, що загинули в піні хвиль після підриву Каховської ГЕС.

"Борис Плаксій. Прометей"

До 20 листопада в галереї "Дукат"

Автор – Борис Плаксій
Автор – Борис Плаксій

У галереї "Дукат" триває виставка одного з найважливіших українських художників XX століття, київського шістдесятника Бориса Плаксія. За своє життя митець створив понад 1000 творів, працював у сферах монументального мистецтва (співпрацюючи з Віктором Зарецьким і Аллою Горською, він оформлював найкращі столичні ресторани, як-от "Вітряк" та "Наталка), живопису, графіки та скульптури, зазначають у галереї, а його насичене метафорами мистецтво балансує на межі абстрактного та фігуративного й вирізняється віртуозним вмінням працювати з формою. На виставці експонують живопис, графіку та скульптуру 1960–1990-х років.

"Схема збірки"

З 9 листопада до 4 лютого, Центр сучасного мистецтва М17

Виставка досліджує феномен Київського інституту автоматики — стихійного мистецького осередку, де знаходяться майстерні кількох десятків українських митців. За роки існування артпростір став середовищем постійного обміну досвідом між митцями. Самоорганізовані виставки в майстернях учасників сформувались у "День відкритих майстерень". Згодом, з початком повномасштабного вторгнення, відбулася релокація багатьох митців. Натомість на території інституту було створено резиденцію художників з Німеччини. Виставка в М17об’єднує 60 митців.

"Колір як мова"

До 12 листопада, Музей історії міста Києва

Виставка, яку неможливо пропустити, якщо ви цінуєте живопис — це проєкт "Колір як мова" видатних українських художників Тетяни Яблонської та Миколи Глущенка. Понад 20 художніх робіт митців із колекції Музею історії міста Києва, Національного художнього музею України та колекції родини Тетяни Яблонської створюють умовний діалог класиків українського живопису. Також ця виставка — своєрідна енциклопедія кольору, адже Тетяна Яблонська і Микола Глущенко були блискучими колористами, зазначає мистецтвознавиця Ганна Владимирська.

"Сонце заходу / SolOccidens"

До грудня в Одеському національному художньому музеї

В Одесі триває масштабна виставказнакових львівських митців XX століття Марґіт та Романа Сельських з колекції мистецтвознавця Едуарда Димшица. У 30-х роках минулогостоліттяхудожники навчалися в Парижі та досліджували місцеву творчу сцену, що значно вплинуло на їхній стиль. В Одеському художньому музеї експонують понад 100 робіт подружжя Сельських.

"Сміливі нести світло"

З 4 до 19 листопада

Фото: Ден Бобров
Фото: Ден Бобров

Як жили українці під час масових відключень світла, налагоджували побут, продовжували працювати й допомагати одне одному — розповідають у своїх роботах українські фотографи Саша Маслов, Сергій Коровайний, Євген Малолєтка, Поліна Полікарпова, Мстислав Чернов. Фотопроєкт "Сміливі нести світло" представляє проникливі фотографії найважчої зими з майже усіх регіонів України. Після показу у "ЄрміловЦентрі" виставка також буде представлена у Львові 25 листопада, в центрі архітектури, дизайну та урбаністики "Порохова вежа".

Організатори проєкту: група ДТЕК та Port of Culture.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.