До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

6 художників незалежної України, про яких слід знати кожному

У День Незалежності України vogue.ua розповідає про тих, хто є невіддільною частиною розвитку й просування нашої країни. У цьому матеріалі згадуємо шість художників, більшість з яких прославилися вже в незалежній Україні та вплинули на те, що про країну знають далеко за її межами.

Маша Рева

<b>маша рева работы</b>

Реклама

Художниця, ілюстраторка і дизайнерка Маша Рева — одна з найпопулярніших фігур української артсцени. Вона живе й працює в Києві, часто мандрує й відома далеко за межами рідної країни. Рева випустила не одну капсульну колекцію з брендом Syndicate, працювала з Tamburins і Converse, долучилася до кола співавторів знімання для книжки відомого французького дизайнера Симона Порта Жакмюса, зробила костюми для лондонської Королівської опери, а зараз співпрацює з Надією Шаповал над керамікою, яка представляє переосмислення української гончарної майстерності, паралельно розвиває власні проєкти.

Борис Михайлов

<b>борис михайлов работы</b>

Борис Михайлов — художник і фотограф світового рівня, який народився і почав свою кар’єру в Харкові, а нині живе в Берліні. За понад 40 років роботи Борис Михайлов створив кілька десятків фотосерій, випустив 20 фотокнижок і став символом соціальної документальної фотографії, у якій осмислює існування пострадянської людини. Михайлов — єдиний українець, якого відзначили аналогом Нобелівської премії в царині фотографії, премією "Гассельблад". 2017 року він представив Україну на Венеційській бієнале, а його роботи перебувають в експозиціях головних музеїв світу — MoMa і Метрополітен-музеї в Нью-Йорку, Tate Modern і Музеї Вікторії й Альберта в Лондоні, Російському музеї в Санкт-Петербурзі.

Жанна Кадирова

<b>жанна кадырова работы</b>

Зірка Жанни Кадирової запалала 2013 року, коли вона отримала головний приз премії PinchukArtCentre. Тоді художниця звернулася до традиції монументальної мозаїки й створила величезний мурал, що рефлексує на тему сучасної культури; робота досі є її візитною карткою. Але почалося все задовго до цього: 2004 року Жанна була серед засновників мистецького угруповання Р.Е.П. (Революційний експериментальний простір), одного з найцікавіших артколективів в Україні. За освітою Жанна — архітекторка, тому багато працює зі складними матеріалами — наприклад, робить скульптуру з будівельної плитки. Цьогоріч куратор Венеційської бієнале Ральф Ругоф запросив Жанну взяти участь у спеціальному проєкті Бієнале — єдину художницю з України. У Венеції Жанна показала іронічний перформанс "Маркет": симпатичні фрукти з кахельної плитки, а також банки з варенням, червоною ікрою, ковбасу — все таке знайоме і рідне кожному з нас, що продають на ринках сучасної України. Торік за "Маркет" Жанна отримала приз за найкращий сольний проєкт ярмарку PULSE Miami Beach, який минув у межах Арт-Базель у Маямі. Серед проблем, які хвилюють Жанну, — суспільство, масова культура і, звісно, порядок денний в Україні. "Я спостерігаю і реагую на те, що відбувається. І не люблю робити роботу на нагальну потребу — вважаю це кон’юнктурою", — каже художниця.

Ілля Чичкан

<b>чичкан работы</b>

Ілля Чичкан — один з найцікавіших і найважливіших художників української "нової хвилі". Наприкінці 80-х він був частиною культової артгрупи "Паризька комуна", куди також входили Олександр Гнилицький, Валерія Трубіна, Ілля Ісупов та інші, і чиї експериментальні проєкти й роль в українському мистецтві тільки сьогодні почали досліджувати по-справжньому. Ілля представляв Україну на Венеційській бієнале, брав участь у фестивалі "Маніфеста", а його роботи експонували в нью-йоркському МоМА. У Чичкана художня сім’я: відомим митцем-нонконформістом був його батько Аркадій Чичкан, мистецтвом захоплюються і його діти, Давид і Саша. Крім цього, Ілля і його дружина, художниця Маша Шубіна, — головна світська пара художників Києва.

Анатолій Криволап

<b>анатолий криволап</b>

Анатолій Криволап — один з найвідоміших і найдорожчих українських художників. Роботи митця представлені в найкращих музеях світу, на нього полюють найдосвідченіші колекціонери, а його персональні виставки завжди збирають аншлаги. Його полотно "Кінь" стало рекордсменом на денних торгах сучасного мистецтва Phillips. З молотка картина пішла за $186,200 й перевищила минулий рекорд художника більш як на третину. Попри це, він досі живе й працює в рідній Київській області.

Маша Шубіна

<b>маша шубина работы</b>

Маша Шубіна — дуже талановита людина. Чи то живопис, архітектура, дизайн інтер’єрів, створення одягу чи ювелірний бренд ARTeFUCK's, у межах якого Маша виготовляє з дорогоцінних матеріалів цілком побутові речі: болти, гайки, леза, цвяхи й перетворює їх на прикраси, — усе, що робить Маша, має ефектний, іронічний і часто сексуальний вигляд. За освітою Шубіна — архітекторка, вона закінчила Художню академію і не один рік пропрацювала за фахом. У Києві досі можна знайти будівлі, які проєктувала саме вона, а сьогодні її художні виставки відбуваються від Берліна до Києва.

"Є щось, чого ви не вмієте?" – на це запитання у Маші готова відповідь. "Нічого не вмію, — спокійно каже художниця. — Просто є речі, які я відчуваю, речі, які мені подобаються".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.