До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 художніх музеїв, які варто відвідати в Польщі

Від одного з найстаріших музеїв сучасного мистецтва у світі до художнього музею, що розташований у справжній шахті, — розповідаємо про 5 чудових культурних місць у Польщі, які варто відвідати.

Лодзький художній музей
Фото: Wikipedia

Це один з найстаріших музеїв сучасного мистецтва у світі. Його засновано в 1930 році – всього за рік після знаменитого Музею сучасного мистецтва в Нью-Йорку. А історія музею сягає 1920-х, коли колектив польських художників під назвою a.r. group ("революційні художники") почав збирати роботи, що їх жертвували відомі європейські авангардисти, як-от Фернан Леже, Курт Швіттерс, Макс Ернст і Тео ван Дусбург.

Реклама
Фото: Anna Zagrodzka

Багата колекція Лодзького художнього музею репрезентує всі найвпливовіші течії мистецтва першої половини XX століття: від кубізму й футуризму, конструктивізму й пуризму до сюрреалізму. Ініціатором створення колекції музею був відомий художник і теоретик мистецтва Владислав Стшемінський. Завдяки його зусиллям Лодзь став серцем авангарду в Польщі. У 1948 році разом зі своєю дружиною Катажиною Кобро він облаштував так звану неопластичну кімнату – простір зі стінами, вкритими кольорами неопластицизму.

Порада: відвідайте також другу філію музею під назвою ms², що розміщується в модернізованому ткацькому цеху XIX століття.

Four Domes Pavilion у Вроцлаві
Фото: Wojciech Delikta

Будівля 1912 року, яку спроєктував видатний архітектор Ганс Пельціг, розміщується поруч із Залою Століття, японським садом і мультимедійним фонтаном. У 2009 році павільйон став підрозділом Національного музею у Вроцлаві й після капітальної реставрації повернув собі функцію виставкового простору.

Фото: Mariusz Cieszewski / Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Poland

Тут зберігається колекція польського мистецтва другої половини XX – початку XXI століття. Експонати розміщуються в хронологічному й тематичному порядку. Там можна знайти роботи Тадеуша Кантора, Аліни Шапочніков, Мирослава Балки та інших. Заслуговує на увагу й сама архітектура павільйону. А у внутрішньому дворику музею приємно випити кави, сидячи на культовому стільці RM58 авторства польського дизайнера Романа Модзелевського.

Порада: прогуляйтеся садом біля музею. Серед зелені ви можете знайти скульптури Магдалени Абаканович просто неба. До речі, щовівторка вхід на постійну експозицію безплатний.

"Музей на Віслі", Варшавський музей сучасного мистецтва
Фото: Radosław Nowik

Навесні 2017 року Музей сучасного мистецтва у Варшаві відкрив новий виставковий простір під назвою "Музей на Віслі". Він розташований на західному березі річки Вісла в павільйоні, фасад якого вкритий розписом Славоміра Павшака.

Фото: Good Looking Studio

Колекція варшавського MoMA налічує понад 1000 творів мистецтва сучасних польських та іноземних художників, таких як Вільгельм Сасналь, Моніка Сосновська, Кшиштоф Водічко, Марина Абрамович і Сара Лукас. Також колекцію поповнили роботи українських художників: Жанни Кадирової, Миколи Рідного, Микити Кадана. Павільйон оточений терасами, ідеальними для активного відпочинку. Музей переїде зі свого нинішнього місця в нову будівлю на Парадній площі в центрі Варшави. Нову штаб-квартиру нині споруджують за проєктом американського архітектора Томаса Фіфера.

Для довідки: у павільйоні "Музею на Віслі" також розміщується фешенебельне кафе Paloma (з художньою інсталяцією Аліції Бєлявської) і книгарня Bookoff, що пропонує широкий вибір видань про мистецтво, архітектуру, моду та дизайн.

Cricoteka в Кракові
Фото: Mariusz Cieszewski / Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Poland

Центр документації мистецтва Тадеуша Кантора — офіційно відомий як Cricoteka — у Кракові заснував один з найвпливовіших польських художників XX століття, власне, Тадеуш Кантор. Він був людиною багатьох талантів: режисером, творцем гепенінгів, художником, сценографом, письменником, теоретиком мистецтва, актором.

Фото: Фото: Mariusz Cieszewski / Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Poland

Cricoteka була створена як "живий архів" його творчості. Колекція складається з кількох сотень предметів і костюмів з авангардного театру Кантора, його теоретичних праць, малюнків і дизайнерських робіт, а також відеозаписів. Центр і музей розміщуються в приміщенні колишньої електростанції та з’єднані із сучасною будівлею. Простір навколо музею залишається відкритим для різних мистецьких заходів.

Для довідки: вхід на постійну виставку безплатний. Ви також можете безплатно відвідати оригінальне ательє Тадеуша Кантора (24 Nadwiślańska, Краків).

Катовицький сілезький музей
Фото: Фото: Mariusz Cieszewski / Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Poland

Ви коли-небудь уявляли художній музей у шахті? Катовицький сілезький музей засвідчує, що це можливо. Він розміщується в колишній вугільній шахті – захований під землею на глибині 14 метрів. Музей є частиною так званої культурної зони – території в Катовіце, де розташовані інституції, як-от Симфонічний оркестр Польського національного радіо та "Сподек".

Фото: Фото: Mariusz Cieszewski / Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Poland

Пов’язана з культурною спадщиною регіону, колекція музею простежує історію Сілезії: вагому роль її гірничодобувної промисловості, силезьке релігійне та непрофесійне мистецтво. Підземний простір містить також галереї, що репрезентують польське мистецтво з 1800 року до сьогодні: картини Яна Матейка, Юзефа Хелмонського, Станіслава Виспянського, Яцека Мальчевського та багатьох інших. Окрім залучення до вишуканого мистецтва, Катовицький сілезький музей дбає про гастрономічні смаки відвідувачів. Скуштувати страви традиційної кухні регіону можна в трьох ресторанах.

Порада: подивіться на Катовіце з вежі сілезького музею – колишньої шахти. Оглядовий майданчик розміщується на висоті 40 метрів над землею.

Текст: Wojciech Delikta

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.