До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 головних виставок травня

"Сімейний" портрет одеситів Маші і Міши Реви, виставка Юрія Єгорова і великий фестиваль мистецтва на Kyiv Art Week – ті, хто скаржаться на аномальну травневу спеку, можуть сховатися від неї в київських музеях і галереях.

Юрій Єгоров "Пошана кубізму", 2008
"Робочий процес" Маші і Міші Реви

З 5 по 24 травня в BURSA gallery

Реклама

Маша Рева – успішний дизайнер, затребуваний художник та ілюстратор. У новому арт-просторі BURSA на Подолі відкривається велика виставка її малюнків, а також скульптур її батька, архітектора Михайла Реви, під назвою "Робочий процес". Тема проекту – діалог двох митців. "Робочий процес" складається з інструментів пошуку і експерименту: думки, начерку, проби і помилки, джерела натхнення, замальовки, блокнота –все, що в подальшому стало імпульсом, вихідною формою для готових, завершених творів, тоді як більша частина процесу так і залишилася в тіні студії.

Виставка Марини Барановської

З 17 травня по 30 червня в Voloshyn gallery

Voloshyn Gallery представляє персональну виставку живопису Марини Барановської – берлінської художниці з українським корінням. Це її перша масштабна виставка в Україні. Художниця відома своєю експресивною і сюрреалістичною манерою. Експозиція складатиметься з двох частин: в першому просторі – постапокаліптичні пейзажі, наповнені міфічними істотами на величезних 4-х метрових полотнах. У другому – легкі, спокійні і безтурботні видіння та сни художниці. Марина каже, що пише без ескізів, а персонажі виникають з підсвідомості, пов'язують в її творчості традиційне народне і міфологічне з сучасним, і навіть футурологічним.

"На яскравому сонці". Юрій Єгоров

З 20 квітня по 27 травня в Національному художньому музеї

Про Юрія Єгорова мало знає широка публіка, при цьому, він – класик одеського живопису, автор вітражів, мозаїки, кераміки, і один з найсильніших українських художників другої половини XX століття. Чорне море Єгорова впізнається безпомилково: виблискує сріблом, тепле, щільне, величне. Єгоров викладав в одеській "Грековці" – колись знаменитому художньому училищі, і сформував навколо себе коло художників, яких пізніше назвуть "одеськими нонконформістами". Сьогодні роботи Юрія Єгорова можна побачити в колекціях Третьяковської галереї, Одеського художнього музею, Музею "Зіммерлі" в Нью-Джерсі. На виставці в НХМУ показують роботи 1950-х – середини 2000-х років, а також ескізи, гобелени, гіпсові моделі.

Kyiv Art Week

з 24 по 27 травня, БЦ "Торонто"

Втретє куратор Євген Березницький проведе ярмарок сучасного мистецтва Kyiv Art Fair. За три роки проект розрісся від скромного локального ярмарку до події, на якій хочеться побачити все. "Всього" багато: в ярмарку цього року беруть участь 13 київських музеїв і галерей. У галереї RA покажуть новий проект Валерії Трубіної, в Щербенко Арт Центрі – групову виставку найяскравіших молодих художників – Kinder Album, Марії Куликовської, Данила Галкіна; презентують книгу мемуарів Марини Абрамович. Також в рамках Kyiv Art Fair. покажуть роботи литовських і українських художників різних жанрів і поколінь від республіки Užupis, а також інтерактивний і відео-проект об'єднання BIRUCHIY. Тема цього року – інтеграція пам'ятників радянського періоду в сучасний Київ. В рамках ярмарку презентують відновлений фрагмент "Стіни пам'яті" Володимира Мельниченка та Ади Рибачук – скандально відомого панно на Байковому кладовищі, знищеного радянською владою 1982 року. Офіційне відкриття Kyiv Art Week відбудеться 18 травня паралельно з презентацією відновленого фрагмента "Стіни пам'яті".

"Зв'язок" Олени Науменко

З 24 квітня по 26 травня в Щербенко Арт Центрі

Нова виставка молодої художниці Олени Науменко присвячена материнству – тему Олена досліджує через призму власного досвіду. "Тут скомпоновані багато питань: новий статус матері, відсутність майстерні, думка про те, що взагалі художником, може, і не варто бути далі, – розповідає Олена. – Але позбавити саму себе статусу художниці виявилося, на мій подив, неможливим: почалася ломка, неймовірне бажання щось зробити ... ". Мініатюрні скульптурні об'єкти, створені Оленою Науменко, апелюють до повсякденних батьківських турбот – дрібних тільки на перший погляд.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.